ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, αποτελούν ένα βαρύ λοιμό, μια πανούκλα που «νομιμοποιεί» κάθε τύπου αυθαιρεσία.
Με μια πλημμυρίδα νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η Βουλή, των έγκλειστων επί ένα χρόνο, άνεργων και ραγδαία...
φτωχοποιημένων Ελλήνων σαρώνει το περιβάλλον, την εργασία, την παιδεία, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σ’ ένα κλίμα οικονομικής αποστράγγισης, άγριας καταστολής και υγειονομικής τρομοκρατίας.Ότι άντεξε στη δεκαετή κρίση, γίνεται κομμάτια και θρύψαλα, μέσα από 113 νέους νόμους, στον καιρό της πανδημίας.
Το σημείωμα αυτό αναφέρει, ενδεικτικά και συνοπτικά, σημεία μόνο της άρρωστης νέας νομολογίας. Η ψοφοδεής αντιπολίτευση πρώτα, οι συλλογικότητες των νομομαθών με κοινωνική ευαισθησία και όσοι δημοσιογράφοι τιμούν ακόμη τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα, πρέπει να συγκεντρώσουν και συνολικά να επικοινωνήσουν στον κόσμο, το νομικό λοιμό.
Νόμος 4685/2020, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αδειοδοτήσεις και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, συντριβή των περιοχών Natura, με εξορύξεις υδρογονανθράκων, στήσιμο ανεμογεννητριών και επιδοτήσεις από τον εξαθλιωμένο δημόσιο κορβανά πολυεθνικών εταιριών που σοδομούν το περιβάλλον είναι μερικά μόνο απ’ όσα προβλέπει ο νέος νόμος, σε μια από τις χειρότερες περιόδους περιβαλλοντικού μαρασμού και μάλιστα σε μια χώρα που έχει συντρίψει διαχρονικά τον πρωτογενή τομέα κι έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σε «βαριά βιομηχανία».
Νόμος 4759/2020, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Σε αγαστή σύμπνοια με το προηγούμενο νομοέκτρωμα, ο νόμος για το Χωροταξικό αφαιρεί τον παράκτιο χώρο από το θεσμικό πλαίσιο και τον αφήνει βορά σε καταπατήσεις και κερδοσκοπία, κάνοντας το ίδιο και για τις περιοχές Natura. Εξανεμίζονται οι περιορισμοί που αφορούσαν στην εκτός σχεδίου δόμηση, για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα χωρίς καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική υποχρέωση.
Νόμος 4738/20, ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Με καθηλωμένη την οικονομία και αποστραγγισμένες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από την 1η Μάρτη μπήκε σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που ξεπαγώνει τους πλειστηριασμούς, ενώ από την 1η Ιουνίου ενεργοποιεί τις ιδιαίτερα επαχθείς διατάξεις περί των «πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου». Στις διαδικασίες του θα υπάγονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με ως 9 εργαζόμενους, καθώς και τα νοικοκυριά, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 30.000 ευρώ.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας καταργεί την αρμοδιότητα των δικαστηρίων να διατυπώνουν κρίση και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παίρνουν μόνες τους τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς κανόνες, χωρίς λογοδοσία στα δικαστήρια, κι έτσι να οδηγούν σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συνοπτικές διαδικασίες, με τα δικαστήρια να αναλαμβάνουν μόνο τη διεκπεραίωση της πτώχευσης, με άμεση και «αμελλητί» ρευστοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη.
Νόμος 4623/2019 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ
Από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων, το καλοκαίρι του 2019, ήταν η επαναφορά του νομοσχέδιου της Διαμαντοπούλου, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με το πρόσχημα της πάταξης των ποινικών αδικημάτων, το αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο μπήκε κάτω από το ρόπαλο των ούγκανων του «προστασίας του πολίτη», παρά το γεγονός ότι από πάντα ίσχυε η αυτονόητη πάταξη των κακουργημάτων. Ήταν το πρώτο βήμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη γκετοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου.
Νόμος 4777/2021, ΠΑΙΔΕΙΑ
• Ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) για την αστυνόμευση, την καταστολή και το χαφιεδισμό στους Πανεπιστημιακούς χώρους. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και όχι στους πανεπιστημιακούς.
• Θεσπίζεται όριο φοίτησης αλλά και νέο πειθαρχικό δίκαιο με αυστηρές ποινές καθώς και έλεγχος εισόδου στα πανεπιστήμια, με κάμερες επιτήρησης.
• Καθιερώνεται βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια, που αφήσει χιλιάδες υποψήφιους βορά και πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια
Νόμος 4636/2019 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Όλη η χώρα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, με το νέο νόμο να καταπατά ευθέως κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Γενεύης. Ο νέος νόμος περιέχει ασαφείς και πολύπλοκες διατάξεις, που προκαλούν σκόπιμα ερμηνευτικά ζητήματα, προκειμένου να καθυστερεί τη χορηγηση ασύλου, την επανένωση οικογενειών, με μέλη τους σε χώρες της Ευρώπης και να παρατείνει την κράτηση, πέρα των 18 μηνών ακόμη και για ευάλωτες ομάδες.
Παύει τη χορήγηση του ΑΜΚΑ, αποστερώντας από τη στοιχειώδη περίθαλψη κακοποιημένους ανθρώπους, πετά έξω απ’ τις ‘δομές’ τους ελάχιστους στους οποίους χορηγεί άσυλο και συστηματοποιεί την απερίγραπτη αθλιότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όλης της χώρας.
Νόμοι για την ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο νομικής φαιδρότητας και ανοιχτής εκτροπής που το ζούμε σε όλο του το τραγικό μεγαλείο. Στο όνομα του κορωνοϊού πλέχτηκε ένα δίχτυ νόμων, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων βαριάς κακοποίησης της δημόσιας υγείας, καταπάτησης των στοιχειωδών ελευθεριών, οικονομικής διάλυσης και συντριβής της κοινής λογικής.
Πέρα από το πολυδαίδαλο και άθλιο νέο νομικό οπλοστάσιο, η φαλκίδευση κάθε νόμου περί ασφάλειας των πολιτών, η ανοιχτή και χωρίς λογοδοσία καταπάτηση του οικογενειακού ασύλου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, συγκροτούν μια δυστοπική πραγματικότητα πέρα από κάθε αρρωστημένη φαντασία.
Πηγή: Νίνα Γεωργιάδου – f/b