9 Μαρ 2021

Η αστυνομία ξυλοκοπά, η κυβέρνηση «ερευνά» και συζητά


Απλά «ενοχλητική εικόνα» αρκέστηκε για άλλη μια φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος να χαρακτηρίσει τον ξυλοδαρμό και τον τραμπουκισμό πολιτών στη Νέα Σμύρνη, επιλέγοντας να χαϊδέψει τα αυτιά των αστυνομικών, την ώρα που...


τα περιστατικά αυθαιρεσίας εκ μέρους τους γίνονται όλο και πιο συχνά.

Και μπροστά στο κύμα οργής που έχει κατακλύσει τα social media απ΄ το μεσημέρι της Κυριακής αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θυμήθηκε σήμερα, να προσεγγίσει τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο, το πόρισμα του οποίου κρατούσε στο συρτάρι για πάνω από ένα χρόνο, θέτοντας σε αδράνεια την επιτροπή που σύστησαν δήθεν από ενδιαφέρον για την πάταξη της αστυνομικής βίας

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 η Αριστοτελία Πελώνη είπε για τις εικόνες ντροπής στη Νέα Σμύρνη, ότι «η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο ψυχολογικά. Υπάρχει τεράστια ψυχολογική κόπωση από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα. Προφανώς, ωστόσο, αυτή η εικόνα ήταν ενοχλητική για όλους και (όπως έχουμε πει) η υπόθεση διερευνάται. Δεν δικαιολογείται άσκοπη βία και έχουν κινηθεί οι εσωτερικές διαδικασίες έρευνας μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη».

«Προφανώς, η εικόνα στη Ν. Σμύρνη ενόχλησε. Φαίνεται, όμως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Όλο αυτό το αφήγημα περί αστυνομοκρατίας μοιάζει σαν να θέλουν νέους αγανακτισμένους στις πλατείες εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την ψυχολογική αυτή κόπωση», είπε ακόμα η κυβερνητική εκπρόσωπος,  που έσπευσε να υποστηρίξει ότι «όλα αυτά -και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όσοι καλούν σε αυτές - υπονομεύουν την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Η κ. Πελώνη δεν παρέλειψε να χαϊδέψει τα αυτιά της αστυνομίας, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία έχει γίνει "σάκος του μποξ". Το περιστατικό αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική εικόνα και τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε συνθήκες ακραίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι όλοι κουρασμένοι, είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Να θυμίσουμε, ότι αστυνομικοί δέχονται πολύ συντεταγμένες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια τους και άλλου τύπου επιθέσεις».

Στο Μαξίμου ο Αλιβιζάτος, την Παρασκευή απαντήσεις στη Βουλή

Συνάντηση με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6.30 το απόγευμα ανακοίνωσε σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο κ. Αλιβιζάτος είναι επικεφαλής της άτυπης πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης και διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας, που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, η οποία, όπως είπε, «συστάθηκε με απόφαση αυτής της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2019. Μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018, δηλαδή πριν την σημερινή κυβέρνηση. Διατυπώθηκαν προτάσεις σε αυτό το πόρισμα από τις οποίες οι περισσότερες -7 στις 9- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Επίσης, ήταν με νόμο αυτής της κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας». 

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε, πως έχει επιπλέον, «οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες. Με αυτό το μηχανισμό θα γίνει και αυτή η έρευνα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως «χάνουμε τη μεγάλη εικόνα σε όλο αυτό το θέμα. Και γι' αυτό ο πρωθυπουργός -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- θα μιλήσει την Παρασκευή στη Βουλή για να αναδείξει την ουσία του προβλήματος και -όπως πάντα- θα προσέλθει στη Βουλή με προτάσεις».

Με αφορμή το ρεσιτάλ αυταρχισμού την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Για το θέμα κατέθεσαν επίσης επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις.

Διαψεύδει η αστυνομία τις φθορές σε αυτοκίνητα

Στο μεταξύ, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Πανόρμου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διαψεύδει τα δημοσιεύματα για πρόκληση φθορών σε σταθμευμένο όχημα από αστυνομικούς, παρότι υπάρχουν σχετικά βίντεο και καταγγελίες πολιτών.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναφερόμενα σε σημερινές αναρτήσεις ιστοσελίδων περί "πρόκλησης φθοράς σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Πανόρμου από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΡΑΣΗ"», αναφέρει η ΓΑΔΑ και προσθέτει: «Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η φθορά στο συγκεκριμένο όχημα είχε προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο και ουδεμία εμπλοκή έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Όσο χάνουν τον έλεγχο, επιτίθενται στην κοινωνία

Από χθες κάνει το γύρο του διαδικτύου βίντεο, στο οποίο φαίνονται ειδικοί φρουροί να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε άδειους δρόμους στην περιοχή της Πανόρμου. 

Προχθές χωρίς λόγο ξυλοκόπησαν πολίτες και έριξαν χημικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά στη Νέα Σμύρνη γιατί τόλμησαν να βγουν μία βόλτα μετά από 5 μήνες αποτυχημένου λοκντάουν. 

Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα χάνει τον έλεγχο της πανδημίας, τόσο θα επιτίθεται στην κοινωνία. 

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο ξέχασε τις υποσχέσεις για ασφάλεια των πολιτών, δίνοντας τη θέση τους στην πρωτοφανή αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος τους, αλλά της παρέχει και πολιτική κάλυψη, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο κ. Πλεύρη να δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει δικηγόρος των αστυνομικών της Νέας Σμύρνης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη

Κάλεσμα για συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του οργίου αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη καλούν στις 6 το απόγευμα κάτοικοι, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής.

Στη συγκέντρωση καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νέας Σμύρνης αναφέροντας ότι «την Τρίτη 09 Μάρτη στις 18:00 όλοι και όλες με την παρουσία μας στο Παλούκι Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης (Alpha Bank). Με την παρουσία μας επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε, ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν είναι αποδεκτά στην κοινωνία μας. Μαζί μας θα βρίσκονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας και κάθε πολίτης που δεν θέλει καταστολή και τρομοκρατία στην πόλη μας».

Κάλεσμα έχει απευθύνει και το ΚΚΕ(μ-λ), αλλά και οι οπαδοί του Πανιωνίου, οι Πάνθηρες. 

Η ΕΛ.ΑΣ. φρόντισε πάντως να ανακοινώσει διακοπή δρομολογίων του τραμ, από τις 17:00 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια θα διεξάγονται στα τμήματα από το ΣΕΦ έως τη στάση Μηδείας/Μυκάλης (όρια Ν. Σμύρνης- Π. Φαλήρου), Βούλα-Μηδείας/Μυκάλης και ΣΕΦ-Βούλα.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr