15 Φεβ 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη των μηχανισμών και το bypass Τσίπρα


Νικόλ Λειβαδάρη

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δίνει την «μητέρα» των εσωκομματικών μαχών μέσα από τις συνελεύσεις και εκλογές των νομαρχιακών, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον αποστασιοποιείται και...

επιχειρεί το δικό του «bypass» στην εσωστρέφεια και το πολιτικό τοπίο της Κουμουνδούρου φαίνεται να μπαίνει σε (αν μη τι άλλο) ενδιαφέρουσα καμπή.

Στο εσωκομματικό τερέν, μέχρι χθες είχε ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία σε 27 από τις 69 Νομαρχιακές Επιτροπές (64 Νομαρχιακές συν 5 Τομεακές) κυρίως της περιφέρειας, περίπου όλες οι εσωκομματικές ομάδες εξέπεμπαν μηνύματα νίκης και ενίσχυσης, αλλά οι μάχες στα μεγάλα «κάστρα» έπονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες: Α΄Αθήνας, δυτική Αθήνα, ανατολική, βόρεια και νότια, οι δυο Νομαρχιακές του Πειραιά και η Νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης.

«Μεσοσταθμικά», με δεδομένο ότι ξεχωριστές λίστες δεν υπάρχουν, και προσμετρώντας και τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί στην διαδικασία η πανδημία, η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η εξής:

   * Η συμμετοχή σε επίπεδο Οργανώσεων Μελών φαίνεται να κινείται χαμηλά (ανάμεσα στο 25% και το 40%).

   * Η συμμετοχή σε επίπεδο Νομαρχιακών Συνελεύσεων είναι αρκετά πιο υψηλή (από 50% έως και 70%).

   * Ο ευρύτερος κύκλος των προεδρικών (Κίνηση Μελών, Ρ.ΕΝ.Ε., «Γέφυρα») επιβεβαιώνει ευρεία πλειοψηφία, που αγγίζει το 70%.

   * Το νέο σχήμα της «Ομπρέλας», στο οποίο συναντώνται οι «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η τριάδα Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη καταγράφει εσωκομματική δύναμη περί το 30% με 35%.

Το κλίμα των διαδικασιών δεν είναι ειδυλλιακό, κατά τους παλαιούς και έμπειρους, όμως, απλώς… τιμά την παράδοση των κλασσικών συγκρούσεων μηχανισμών. Η πιο συγκρουσιακή εικόνα έρχεται από την ανατολική Αττική, την Α’ Αθήνα και τον Πειραιά, όπου μάλιστα σε μία από τις τελευταίες συνελεύσεις μελών τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα.

Στην ανατολική Αττική σχετικά επεισοδιακή ήταν η διεύρυνση της Οργάνωσης Πεντέλης, με τον Χρήστο Σπίρτζη να εγκαλείται ότι έκανε πάνω από 90 εγγραφές νέων μελών την τελευταία στιγμή αλλά τον ίδιο να δηλώνει ότι τα πάντα έγιναν βάσει του καταστατικού. Γκρίνιες για τις εγγραφές υπήρξαν και στην Θεσσαλονίκη, ενώ ως τεταμένες – σε βαθμό ακόμη και παραιτήσεων - περιγράφονται αρκετές από τις συνελεύσεις μελών στην βόρεια Αθήνα όπου η «Ομπρέλα» καταγράφει μια από τις πιο ισχυρές επιδόσεις της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μόνιμο επίδικο, και σταθερή πηγή των συγκρούσεων παραμένει το εύρος, ο τρόπος και η «πολιτική ποιότητα», όπως περιγράφεται, της διεύρυνσης, με τα μεν στελέχη της ριζοσπαστικής πλευράς να εγκαλούν τους προεδρικούς για μαζικές εγγραφές προς ενίσχυση προσωπικών μηχανισμών, τους δε προεδρικούς να ανταποδίδουν υποστηρίζοντας ότι η «Ομπρέλα» «αντί να ανοίγει, κλείνει δρόμους και πόρτες στην ένταξη νέων μελών».

Όλα αυτά, πάντως, δεν φαίνονται να απασχολούν και να προβληματίζουν ιδιαιτέρως το επιτελείο της Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως λέει χαρακτηριστικά μετριοπαθές κομματικό στέλεχος, «κάνει το δικό του… bypass» στους εσωκομματικούς μηχανισμούς. Αφήνει τάσεις, ομάδες και ομπρέλες στους δικούς τους πολέμους, επιχειρεί αντεπίθεση εξωστρέφειας ποντάροντας στην κυβερνητική φθορά, και ψάχνει το νέο πρόσωπο (ή και τα νέα πρόσωπα) του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το «bypass» κομβικό ρόλο παίζουν τρία στελέχη. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, προερχόμενη από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου αλλά χωρίς ενεργό πολιτική σχέση πια με τον πρώην πρωθυπουργό.

Οι τρεις τους έχουν αναλάβει το scouting μέσω του Μητρώου Στελεχών για την διεύρυνση και ενίσχυση του επιτελείου των συνεργατών και συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα με πρόσωπα εκτός κομματικού μηχανισμού, με γνώση και εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς και με πολιτικό στίγμα που θα δίνει νέα ουσία στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Είναι ένα πολιτικό project στο οποίο φέρεται να δίνει υψηλή προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση αφενός στο «τεχνοκρατικό» προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκης, και αφετέρου (και κυρίως) στο έλλειμμα που εμφάνισε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο πολιτικού management.

Το όλο σχέδιο δεν ενθουσιάζει τα παλαιά στελέχη του κόμματος, πεδίο εντάσεων και δημόσιων αμφισβητήσεων ωστόσο δεν διαφαίνεται. Προσώρας τουλάχιστον, και έως ότου φανεί, σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθεί το «νέο πολιτικό αίμα» που αναζητεί η Κουμουνδούρου…


tvxs.gr