15 Φεβ 2021

Ανάπτυξη χωρίς εργαζόμενους, φτωχά και μεσαία στρώματα


Με βάση τα όσα ψελλίζουν κυβερνητικά χείλη και γράφουν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, το Μαξίμου επιχειρεί, να καλλιεργήσει την αισιοδοξία για την οικονομία στην μετα-πανδημική εποχή. Τα παχιά λόγια όμως κρύβουν πίσω τους ένα κακοφταγμένο παραμύθι.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, πως η ελληνική οικονομία έχασε το 2020 το 10% του ΑΕΠ της, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.. Για το 2021 οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ανάπτυξη 3,5% και για το 2022 5%. Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει, πως ούτε στο τέλος του 2022 (23 μήνες από σήμερα) δεν θα έχουμε επανακάμψει, στο σημείο που βρισκόμασταν όταν ήρθε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα όμως εφημερίδες, όπως «Το Βήμα», σημειώνουν, πως «Οι επιχειρήσεις προετοιμάζουν επενδυτική έκρηξη μετά το πέρας της κρίσης». Αφενός η αναφερόμενη «έκρηξη», σύμφωνα με τα όσα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι μάλλον «τζούφια», καθώς η μικρή για τα δεδομένα των συνθηκών ανάπτυξη 3,5% δείχνει απλά, πως η οικονομία το πολύ να πάει «στο αυτόματο» (αξίζει να σημειωθεί, πως όταν άνοιξε η οικονομία το 2020, η ανάπτυξη σε εκείνο το τρίμηνο ανήλθε μόνο στο 2,3%). Αφετέρου, ποιές είναι αυτές οι επιχειρήσεις, που οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν μεγάλους πόρους και από πού θα τους αντλήσουν;

Τα ερωτήματα που τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα, δεν απαντώνται ευθέως από κανέναν αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα. Ο κος Σταϊκούρας παραδέχεται, πως η κατάσταση ήταν χειρότερη από ότι περίμενε και περιέγραφε το οικονομικό επιτελείο, ενώ αρκέστηκε να πει, πως ως κυβέρνηση «θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών», Το δε κος Σκυλακάκης λέει και ξαναλέει, ότι όσα χορηγούνται ως βοήθεια σήμερα, δεν είναι «δανεικά και αγύριστα» και ισχυρίζεται, πως οι απώλειες θα προέλθουν από την ανάπτυξη που θα έρθει.

Μα η ανάπτυξη θα είναι ανεπαρκής! Άρα από πού θα αντληθούν οι αναγκαίοι δημοσιονομικοί πόροι και οι πόροι για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας; Προφανώς όχι από την κατανάλωση, όσο και αν ο πρωθυπουργός πιστεύει, πως ο κόσμος εν μέσω ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και με τα επιδόματα φτώχειας 534 ευρώ αντί κανονικών μισθών, αποταμιεύει για αργότερα.

Το οικονομικό και το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν κανέναν κρυμμένο άσο για την εφιαλτική κατάσταση στην οικονομία και τις άσχημες μέρες που θα έρθουν μετά την πανδημία. Και αν κρίνουμε από την οικονομική στρατηγική, που βασίζεται στο Σχέδιο Πισσαρίδη, τότε οι εργαζόμενοι, τα φτωχότερα στρώματα και η περίφημη «μεσαία τάξη», που καταστρέφεται από τον υποτιθέμενο προστάτη της, θα πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης που επέφερε η α-λα ελληνικά διαχείριση της πανδημίας.

Και ποιοι θα επιζήσουν στη διάρκεια της καταστροφής; Οι ισχυροί σπόνσορες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, θα έχουν άπλετο χώρο από τη νομοθέτηση σκανδαλωδών ρυθμίσεων υπέρ τους και μια εργασιακή νομοθεσία που θα παράγει δούλους αντί για εργαζόμενους.


ΠΗΓΗ: avgi.gr