14 Φεβ 2021

Στα άκρα οι σχέσεις Καμπόσου - Κωστούρου! Όλο το παρασκήνιο - Της Τζένης Σουκαρά

 


Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του δήμου Άργους Μυκηνών και του δήμου Ναυπλιέων γι αυτό το δυσθεώρητο χρέος που  οφείλει να πληρώσει η πρωτεύουσα της Αργολίδας με δικαστική απόφαση  στον δήμο Άργους Μυκηνών .Ένα χρέος που ξεπερνά το ένα..

εκατομμύριο ευρώ απο σωρευμένες οφειλές του δήμου Ναυπλιέων όλα αυτά τα χρόνια,  από τις υποχρεώσεις του στον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος ανήκει κατά 55% στον δήμο Άργους Μυκηνών και κατά 45% στον δήμο Ναυπλιέων. 

Ένα χρέος που έχει τις ρίζες του από παλιά , αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας ,όταν ανέλαβε δήμαρχος ο Δ. Καμπόσος η οφειλή ήταν 350.000 ευρώ. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως για να φτάσει στο ένα εκατομμύριο το χρέος αυτό, το Ναύπλιο δεν πλήρωνε.

Ωστόσο, αυτό που μας έκανε εντύπωση και είναι δείγμα αυτοδιοικητικής κουλτούρας και συμπεριφοράς, αλλά και χειρισμού για το πώς το Ναύπλιο αντιμετωπίζει τα χρέη του απέναντι στο Άργος,είναι πως όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του, δηλαδή όταν ήλθε η απόφαση του δικαστηρίου να πληρώσει, εξέφρασε την απορία του πώς συνέβη αυτό χωρίς προειδοποίηση.!!!(δήλωση προέδρου ΔΕΥΑΝ)

Ο δήμος Άργους Μυκηνών ,όπως συνηθίζει ο δήμαρχος Καμπόσος, απάντησε πολύ σκληρά αλλά πάντα τεκμηριωμένα και μέσω του προέδρου της ΔΕΥΑΡ   ανέφερε εκτός των άλλων πως    «με τη νέα χρονιά και μετά από συνεχείς οχλήσεις, εστάλησαν στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ναυπλίου 3 αγωγές καθώς οι απαντήσεις που λαμβάναμε ήταν ασαφής και αόριστες. Μάλιστα σαν τελευταία προσπάθεια πριν την έκδοση διαταγής πληρωμής, εστάλη στην ΔΕΥΑΝ εξώδικη δήλωση με ημερομηνία επίδοσης 27/1/2021, την οποία και παρέλαβε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΝ κ. Μαστορίκος! Δηλαδή,15 ημέρες πριν την διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε».

Η βόμβα που έσκασε στην αργολική πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά δυνατή, γιατί  έχει να κάνει με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής σε  αυτό το κρίσιμο ζήτημα. 

Επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με υποκινητές που στόχο έχουν την κατάρρευση της οικονομίας του Ναυπλίου, κατά την άποψή μας είναι πολιτικά αδύναμα, αφού το Ναύπλιο είναι μια από τις πλέον τουριστικές πόλεις της χώρας μας, πλούσια,  έχει έσοδα από τον τουρισμό του, τα ξενοδοχεία του, το λιμάνι του , τα τραπεζοκαθίσματα του(όχι φέτος λόγω covid-19, αλλά από πάντα) και από την άλλη υπάρχει ένας βιολογικός καθαρισμός που έχει έξοδα λειτουργίας και πολλές πολλές απαιτήσεις , υποχρεώσεις, και που η πρωτεύουσα επιβαρύνει χωρίς να πληρώνει! .

Είναι φανερό πως η δημοτική αρχή Ναυπλίου επιχειρεί να το χειριστεί αλαζονικά  και όχι ρεαλιστικά το θέμα, αν διαβάσει  κανείς την δεύτερη ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΝ ο οποίος προέτρεψε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΡ-Μ Πέτρο Διολίτση να αφήσει τις απειλές και να ξεκινήσει από την Προγραμματική Σύμβαση και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού στη Νέα Κίο. 

Η απάντηση Διολίτση (προέδρου ΔΕΥΑΡ ) ήταν άμεση και μάλιστα με έγγραφα που δίδονται πλέον δημοσίως για την αλήθεια των όσων ισχυρίζεται. Για να καταλήξει: 

"Αναφορικά με τις τιμολογήσεις, γνωρίζετε πολύ καλά και αν δεν γνωρίζετε θα πρέπει να πληροφορηθείτε από την υπηρεσία σας, ότι το σύνολο των τιμολογίων που σας αποστέλλονται και παραλαμβάνονται συνοδεύονται από αναλυτική κατάσταση των δαπανών που επιμερίζονται στις δυο επιχειρήσεις με τα ως άνω ποσοστά. (Σας παραθέτω ένα εκ των τιμολογίων το οποίο έχει επίσημα παραληφθεί όπως και όλα τα υπόλοιπα με υπογραφή από αρμόδιο υπάλληλο). Επί της ουσίας σε σύνολο σωρευτικής οφειλής περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ εκ των οποίων 277.219,11 αφορά χρεώσεις έτους 2020 όπως κι εσείς δημοσίως αποδέχεστε, έχετε πληρώσει μόνο το ποσό των περίπου 60.000 ευρώ. Ίσως σας διαφεύγει ότι η πανδημία δεν έχει πλήξει μόνο το Ναύπλιο και δεν ανέστειλε την λειτουργία του βιολογικού την οποία εσείς δυσχεραίνετε περαιτέρω με την μη πληρωμή των δαπανών που σας αναλογούν. Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που δέχεστε από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εκθέτει τον Δήμο σας ανεπανόρθωτα, όμως δεν απαντάτε στο ερώτημα γιατί δεν πληρώνετε το υπέρογκο ποσό που οφείλετε στην ΔΕΥΑΑΡΜ"

Οι σχέσεις των 2 δημάρχων

Τις τελευταίες ημέρες αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν συνεργάζεται το Άργος και το Ναύπλιο για να ξεπεραστεί αυτή η περιπέτεια; 

Γιατί να υπάρχει αυτή η διαμάχη στις δυο μεγάλες πόλεις της Αργολίδας;

Η απάντηση είναι πως υπάρχει κακό προηγούμενο!

Ο  Δ. Καμπόσος  προσπάθησε, κατά το παρελθόν, να συνεργαστεί με τον δήμο Ναυπλιέων όταν το κράτος έδωσε και στους δυο δήμους από 600.000 ευρώ για να κάνουν εργοστάσιο για την κοινή ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων. 

Ο Δ. Κωστούρος όμως εγκατέλειψε την συνεργασία αυτή, αφήνοντας το Άργος μόνος του να παλεύει με μια τρομερή γραφειοκρατία!

 Το γεγονός βέβαια πως ξεπέρασε το Άργος τις δυσκολίες και προχωρά  το εργοστάσιο είναι μια επιτυχία οπωσδήποτε  δική του.

Η εμπιστοσύνη όμως προς το Ναύπλιο χάθηκε!

Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως πάντα το Άργος επεδίωκε την συνεργασία όμως το Ναύπλιο δια του δημάρχου δημιουργούσε προβλήματα, προβάλοντας μια ιδιαίτερα αλαζονική συμπεριφορά. 

Με γνώμονα τα όσα έγιναν αλλά και τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, καλό θα είναι ο δήμος Ναυπλίεων να αντιμετωπίσει το θέμα πιο πρακτικά και να εξετάσει τους τρόπους αποπληρωμής του χρέους. 

Διότι κάθε μήνα θα υπάρχει μια νέα Διαταγή πληρωμής , καθώς η οφειλή του Ναυπλίου επιβαρύνει την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.Επομένως θα πρέπει να προσέξει πως έαν και εφόσον αρχίσουν οι κατασχέσεις εκείνος που δεν θα φταίει θα είναι πλέον ο δήμος Αργους Μυκηνών! 

Ο κύβος ερρίφθη!