Στα νοσοκομεία και όχι σε Κέντρα Υγείας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, θα πραγματοποιείται (τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες) ο εμβολιασμός των ατόμων άνω 85 ετών, τα οποία λαμβάνουν σχετική ειδοποιηση μέσω SMS.
Ο λόγος της ανατροπής του σχεδιασμού είναι, πως τα Κέντρα Υγείας, που έχουν μείνει χωρίς γιατρούς, αδυνατούν να αναλάβουν επί της παρούσης το βάρος των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό. Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει, πως από τις 20 Ιανουαρίου θα τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά.
Σύμφωνα με το iatropedia, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, καθώς κανένας δεν τους είχε ενημερώσει, ότι οι εμβολιασμοί των πολιτών δεν θα διεξαχθούν στα Κέντρα Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να ταξιδέψουν έως και 2,5 ώρες, για να μεταβούν σε νοσοκομείο για τον εμβολιασμό τους ή ακόμα και από νησί σε νησί.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει, ότι σε πολλά νοσοκομεία, μάλιστα, που ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των υγειονομικών, τα εμβολιαστικά κέντρα «ξεστήθηκαν». «Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊου στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Μεγάλη ταλαιπωρία για πολλούς ηλικιωμένους
Σημειώνεται, πως οι πολίτες που εμβολιάζονται πρώτοι από τον πληθυσμό, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μάλιστα πολλοί είναι υπηρήλικες και αντιμετωπίζουν ακόμη και κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, ηλικιωμένοι της Σύρου, έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους στη Σαντορίνη ή στη Νάξο. Σε ηλικιωμένο από την Κω, του έκλεισαν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο στην Ρόδο και σε ηλικιωμένο από την Ναύπακτο στον Βόλο.
«Άλλοι πάλι από το Βουλγαρέλι στα Τζουμέρκα έλαβαν μήνυμα να πάνε στην πόλη της Άρτας να εμβολιαστούν, 60 χιλιόμετρα απόσταση. Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται πιο κοντά στις επαρχίες, από τα νοσοκομεία. Χθες τα μεσάνυχτα έρχονται μηνύματα στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Χωρίς να γνωρίζουν κάτι επίσημα τα νοσοκομεία».
Τα νοσοκομεία δεν έχουν ικανό προσωπικό για να υποστηρίξουν στους εμβολιασμούς, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Χωρίς προσωπικό. Και μάλιστα διευρύνοντας τα ωράρια. Άρα χρειάζονται περισσότερη στελέχωση. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός; Γιατί δεν ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ανακοινώσει».