Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν να μείνουν σπίτια τους αυτές τις γιορτές. Σε μια μακροσκελή..
του ανακοίνωση, ο Κλούγκε αναφέρθηκε στη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, μια περιοχή που έσπασε πρώτη το φράγμα των 500.000 θανάτων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη. Ο κ. Κλούγκε είχε απευθύνει μήνυμα στους Έλληνες πριν από δύο εβδομάδες, στα πλαίσια της ενημέρωσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλιας, για τον κορωνοϊό.Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρθηκε εκτενώς και στην τεράστια επίπτωση που θα έχει όλη αυτή η περίοδος στην ψυχική υγεία. Η πανδημία έχει προκαλέσει έντονο άγχος, κατάθλιψη και έχει αποσταθεροποιήσει τις ζωές όλων μας.
Ο κ. Κλούγκε απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες να στηρίξουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στους πολίτες να ζητήσουν βοήθεια και να προσφέρουν υποστήριξη, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
«Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι» σημείωσε ο Κλούγκε, ο οποίος αποκάλυψε πως και εκείνος αποφάσισε φέτος να κάνει γιορτές μόνος, μακριά από τους δικούς του. «Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί», είπε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ
«Οι χειμερινές διακοπές σημειώνουν το τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς για όλους. Η τρομερή επίπτωση της επιδημίας μεταφράζεται σε ανάγκη να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον, περισσότερο από ποτέ.
Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, η διάδοση του ιού στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και διευρυμένη. Έχουν διαπιστωθεί περίπου 23 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά.
Είναι τραγικό πως χθες ανακοινώθηκε ότι στην Ευρώπη οι θάνατοι ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Η ημερήσια αναφορά νέων θανάτων από τον κορωνοϊό συνεχίζει να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό από την αρχή της χρονιάς. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, θα ήθελα να αναφερθώ στον φόρο ανθρώπινων ζωών αυτής της πανδημίας, που συνεχίζει να βαραίνει τις ζωές μας.
Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις
Συνολικά, η πανδημία παραμένει σαρωτική και αμείλικτη, με ζωές χαμένες και αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ο κορωνοϊός ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να μείνουν χώρια, χρεοκόπησε επιχειρήσεις και στέρησε ευκαιρίες από τους ανθρώπους που για χρόνια θεωρούνταν δεδομένες.
Αυτό είχε ως συνέπεια μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη... Από άγχος γύρω από τη μετάδοση του ιού, σε ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown και αυτοαπομόνωση, στις συνέπειες της ανεργίας, τις οικονομικές ανησυχίες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμη και εις βάθος.
Εθνικές έρευνες στα πρώτα στάδια της πανδημίας αποκάλυψαν πως ένα τρίτο ή περισσότερο του ενήλικου πληθυσμού βιώνουν έντονο άγχος.
Έρευνα του διεθνούς οργανισμού εργασίας για τον κορωνοϊό και τους νέους ανθρώπους εντόπισε πως εξαιτίας της πανδημίας, 1 στους 2 ανθρώπους (μεταξύ 18 και 29 ετών) βιώνουν κατάθλιψη και άγχος και 1 στους 6 πιθανότατα επηρεάζονται.
Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη
Εως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Είναι ξεκάθαρο πως παρότι η επίδραση έχει διαφορετική επίπτωση ανά περίπτωση, καμιά ηλικιακή ομάδα δεν έχει διαφύγει της επιρροής της.
Το τίμημα της ψυχικής υγείας του κορωνοϊού θα προστεθεί σε άγχη που είναι παρόντα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της εορταστικής περιόδου. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στους φίλους, τις οικογένειες και τη δική μας ψυχική υγεία.
Χωρίς την παραδοσιακή φυσική υποστήριξη των δικτύων στα οποία βασιζόμαστε, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε βήματα ενάντια στην επίπτωση της ψυχικής υγείας ατόμων και κοινοτήτων με όποιον τρόπο μπορούμε.
Αυτή την περίοδο της προσφοράς, η προστασία της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας της δικής μας και των άλλων είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε.