20 Δεκ 2020

Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα


Δημήτρης Τερζής

Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στα ζητήματα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει πολιτική ολομέτωπης επίθεσης με στόχο τις κάλπες και...


την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.

«Αποτύχατε σε όλα». Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Bουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό καταδεικνύουν τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα χρονιά και αποτελεί λογικό επακόλουθο, όσων είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο καιρό, όταν καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, πρόταση που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε δεκτή: «Από εδώ και στο εξής για ό,τι συμβεί, την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά, ότι η κυβερνητική φθορά είναι δεδομένη και ότι δύσκολα (δεδομένων των συνθηκών) μπορεί να αναχαιτιστεί η οργή των πολιτών, που καθημερινά διαπιστώνουν παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να καρπώνεται σημαντικό κομμάτι της δυσαρέσκειας των πολιτών. Το γεγονός όμως ότι σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις την κορυφή της ατζέντας μοιράζονται η ανησυχία και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα ζητήματα της πανδημίας, αλλά και για εκείνα που σχετίζονται άμεσα με αυτήν (π.χ. οικονομία, ανεργία κ.λπ.), δείχνει, πως η κυβέρνηση δεν περνάει και το καλύτερο φεγγάρι της.

Οι φόβοι των ειδικών για ένα νέο κύμα κορονοϊού το επόμενο διάστημα, η άσχημη κατάσταση στην οικονομία, οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων του εμπορίου και των επιχειρήσεων, αλλά και η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών, που ελέω lockdown δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση, που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον όχι χωρίς σοβαρές απώλειες.

Οι συζητήσεις και τα δημοσιεύματα, εξάλλου, για τον ανασχηματισμό, που βγήκαν και πάλι στο φως έπειτα από 2 μήνες, συνηγορούν σε αυτήν την εικόνα, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, προκειμένου να στριμώξει κι άλλο την κυβέρνηση.

Εκλογές και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Και αν έως και πριν από λίγο καιρό η κουβέντα για εκλογές ήταν μάλλον απαγορευτική, ακόμα κι αυτό φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει. Τουλάχιστον έτσι μπορεί να εκληφθεί η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά.

«Ακουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο». Νωρίτερα η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε επισημάνει το εξής: «Για μας όλο και περισσότεροι Ελληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη, να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση».

Πολλοί έκαναν λόγο για «κλείσιμο» του ματιού της κ. Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα. Κάνουν επίσης λόγο για μια νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα έχει βασικό συστατικό ένα αντιδεξιό πρόσημο. Κάποιοι άλλοι, όμως, θεωρούν, ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό και πως πολλά θα κριθούν από τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε λίγο καιρό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δείγματα κοινών εμφανίσεων στελεχών από τα δύο κόμματα υπάρχουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικτυακή εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας με τίτλο «Κυβέρνηση Ν.Δ. και ΑΣΕΠ: από την Αριστεία στην Ευνοιοκρατία», στην οποία θα μιλήσουν ο Γιάννης Ραγκούσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ο Χάρης Καστανίδης από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επίθεση σε όλα τα επίπεδα

Υπό αυτά τα δεδομένα η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολομέτωπη επίθεση και η άσκηση αντιπολίτευσης σκληρού ροκ. Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής μεσοβδόμαδα με την οποία ζητούσε την επέκταση των ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε έργα που έγιναν με απευθείας αναθέσεις και σε συμβάσεις που αφορούν θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τρεις περιπτώσεις ανέφερε ονομαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα που πήγαν στα ΜΜΕ μέσω της διαβόητης «λίστας Πέτσα», τα χρήματα που δόθηκαν για τις μάσκες των μαθητών, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αλλά και σειρά συμβάσεων που υπέγραψε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου με εταιρείες για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και υλικού σε καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και στο θέμα των εξοπλισμών. Και μπορεί η κυβέρνηση να κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντεθνική στάση στο θέμα, ωστόσο η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν «έλεγχος έως και στο τελευταίο ευρώ», αφού, όπως λένε, «ζητάμε διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλειπέστατες».

Επανακατάθεση τροπολογίας για αστυνομικούς, γιατρούς και άλλους

O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χθες κατέθεσε και πάλι την τροπολογία που αφορούσε την παροχή ακόμα ενός μισθού από το κράτος, σε κλάδους εργαζομένων που διαχειρίζονται την πανδημία.

Η εν λόγω τροπολογία είχε κατατεθεί πριν από λίγο καιρό (μια μέρα μετά την επέτειο Γρηγορόπουλου) και προκάλεσε εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφορούσε αποκλειστικά τους αστυνομικούς. Επειτα από έντονη εσωκομματική συζήτηση, η τροπολογία είχε αποσυρθεί, με το σκεπτικό να επανέλθει, περιλαμβάνοντας κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων (υγειονομικούς, υπαλλήλους Υπηρεσίας Ασύλου, ορισμένους αυτοδιοικητικούς κ.ά.), όπερ και εγένετο.


efsyn.gr