Σημαντικές αλλαγές στις αγγελίες ακινήτων φέρνει η ρύθμιση που εισήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία ακινήτου θα πρέπει να αναγράφεται η ενεργειακή
κλάση - που προϋποθέτει την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).Όπως εξήγησε ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, η ρύθμιση σημαίνει, ότι θα πρέπει να αλλάξουν και οι υφιστάμενες αγγελίες, καθώς θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και οι βεβαιώσεις προστίμων. Το επίμαχο σημείο της εγκυκλίου του ΥΠΕΝ αναφέρει:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση, απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση – αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Συνεπώς κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ».
Θα «κόβονται» αγγελίες δίχως ενεργειακή κλάση
Σύμφωνα με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ «τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας, υπό την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (τύπο, διαδίκτυο, ακόμη και σε αναρτήσεις και καταλόγους στην έδρα τους) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση, που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας. Η εφαρμογή των ανωτέρω, είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν υποχρέωση έκδοσης». Με το νέο σύστημα θα γίνεται έλεγχος εγκυρότητας του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Όπως σημειώνεται στο συγκεκριμένο άρθρο «η εγκυρότητα του ΠΕΑ μπορεί να επαληθευθεί βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου, της ημερομηνίας έκδοσης και του δεκαεξαψήφιου αριθμού ασφαλείας, καταχωρώντας τα εν λόγω στοιχεία στο σχετικό πεδίο “Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ:” του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr.»
Τσουχτερά πρόστιμα
Στο άρθρο 10 τονίζεται για τις αγγελίες ακινήτων, ότι «σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ (ενώ οφείλεται), αμέλειας προσυμβατικής ενημέρωσης του αντισυμβαλλόμενου, διαφήμισης – μεσιτείας χωρίς αναφορά της ενεργειακής κατάταξης της κτιριακής μονάδας/ κτιρίου, μη καταχώρισης των στοιχείων του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από διακόσια (200) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».
Πηγή: iefimerida.gr