Νικόλ Λειβαδάρη
Το Σάββατο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το πολλοστό (το 12ο για την ακρίβεια) τηλεοπτικό διάγγελμα της πανδημίας, για να εξαγγείλει, το...
«τελευταίο που θα ήθελε να κάνει»: Λουκέτο στην εστίαση στην Αττική προκειμένου να αποφευχθεί ένα (επώδυνο όπως είπε) γενικό lockdown.Σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα, για να ανακοινώσει το επώδυνο γενικό lockdown σε όλη την χώρα.
Ενδιαμέσως, χθες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε, πως και η χώρα και η Αττική, βρίσκονται ακόμη μακριά από γενικό lockdown και πως προέχει, να δούμε «εάν οι πολίτες θα τηρήσουν τα νέα μέτρα». Είναι ο ίδιος, που την Δευτέρα το μεσημέρι ανακοίνωνε, ότι τα σχολεία στην Θεσσαλονίκη θα μείνουν ανοιχτά και τρεις ώρες αργότερα τα έκλεινε, διαψεύδοντάς τον, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Παραπλεύρως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε, ότι μια απόφαση καθολικής καραντίνας θα ήταν «εξαιρετικά άστοχη», «θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας» και θα είχε «σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες».
Και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έλεγε χθες το απόγευμα στο MEGA, ότι «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών». Για να την διαψεύσει μια ώρα αργότερα (μέσω ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: Εκείνος είπε, πως η εισήγηση των ειδικών είναι, να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και, παράλληλα, προανήγγειλε γενικό lockdown ενός μήνα στην χώρα προλαβαίνοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Η εικόνα δεν είναι σοβαρή. Και γίνεται και επικίνδυνη: Με 28 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο, με περισσότερα από 2.600 κρούσματα κορονοϊού και με τις ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη να απέχουν ένα βήμα από τον ιταλικό εφιάλτη, το τελευταίο που λείπει από μια τρομοκρατημένη και αποσταθεροποιημένη κοινωνία, είναι μια κυβέρνηση σε πλήρη τρικυμία.
Εν μέσω της τρικυμίας, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνον μία βεβαιότητα (;): Σύμφωνα (τουλάχιστον) με τις τελευταίες, νυχτερινές πληροφορίες από το Μαξίμου, όλη η Ελλάδα μπαίνει από το Σάββατο το πρωί στις 6 σε καθολικό lockdown. Προβλέπονται τα γνωστά SMS, πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ, «λουκέτο» και στο λιανεμπόριο και κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια. Η διάρκεια της καραντίνας θα είναι, μάλλον, τριών εβδομάδων. Υπήρξε εισήγηση για 15 ημέρες, υπήρξε εισήγηση και για έναν μήνα, αλλά τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιλέγει τις τρεις εβδομάδες και βλέπουμε.
Πέραν τούτων, παραμένει σε πλήρη ισχύ, το… απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Το επιτελείο του Μαξίμου σχεδιάζει αποκλειστικά και μόνον επικοινωνιακά τείχη διαφύλαξης του πρωθυπουργικού προφίλ, οι επιστήμονες διαμαρτύρονται (ανοιχτά πλέον), ότι οι εισηγήσεις τους είτε δεν εισακούγονται, είτε εφαρμόζονται κατόπιν εορτής και υπουργοί και στελέχη καρφώνουν αλλήλους.
Ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη καρφώνουν όλη την κυβέρνηση για ολιγωρία στην Θεσσαλονίκη, ο Αδωνις Γεωργιάδης καρφώνει τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη για… αριστερή ιδεοληψία, το Μαξίμου πνέει μένεα κατά Κυρανάκη για την μνημειώδη διατριβή περί εμβολίων και όλοι μαζί βάλουν κατά Κικίλια που έσπευσε να πάρει την… δόξα της προαναγγελίας του lockdown.
Σοβαρότητα και ορατότητα, ξανά μηδέν. Ουδείς απαντά και ουδείς λογοδοτεί, για το πώς και με ευθύνη ποιών χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας. Στην Θεσσαλονίκη, οι γιατροί του Παπανικολάου και του ΑΧΕΠΑ λένε, ότι οι ΜΕΘ έχουν φρακάρει και οι υγειονομικοί έχουν αποδεκατιστεί από τον κορονοϊό, αλλά εμείς ακόμη δεν ξέρουμε πόσες κλίνες ΜΕΘ έχουμε (και, κυρίως, πόσες λειτουργούν). Προχθές, η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε, πως είναι 1.200, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλούσε για 997, και χθες το βράδυ, στην διαρροή του υπουργείου Υγείας έγιναν 1.013.
Ουδείς εξηγεί, πως από προχθές, που η πίεση στο σύστημα Υγείας ήταν «διαχειρίσιμη», κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, φθάσαμε χθες να ανακαλύψουμε, ότι χωρίς lockdown το ΕΣΥ θα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες ημέρες (όπως διέρρεαν το βράδυ κυβερνητικές πηγές).
Ουδείς λέει, εάν, πότε και ποια μέτρα είχαν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι, πριν φθάσουμε εσπευσμένα και ατάκτως στο δεύτερο lockdown. Και ουδείς εγγυάται την οικονομική επιβίωση της κοινωνίας σ’ αυτό το δεύτερο lockdown.
Η παρέμβαση του Ηλία Μόσιαλου, που η κυβέρνηση έχει ορίσει επίσημο εκπρόσωπο στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, ανοίγει ζητήματα επί όλων αυτών: Ο καθηγητής του LSE επισημαίνει, ότι απαιτείται πληρέστερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας και συνεκτικό σχέδιο, ότι «οι αποφάσεις πρέπει να προηγούνται των γεγονότων», πως το «πιο απλό είναι, να προτείνουμε όλο και δραστικότερα μέτρα» και ότι, επίσης, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι επιπτώσεις του lockdown.
«Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός», γράφει.
Το θέμα εδώ ίσως είναι και ποιά ακριβώς ατζέντα υπηρετεί ο καθένας…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr