Άντυ Κουκλάδα
«Στο κόκκινο» βρίσκονται οι σχολικές μονάδες, οι οποίες κλείνουν σαν ντόμινο, καθώς ακόμα και σήμερα οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, είναι απαράδεκτες, οδηγώντας στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με...
πληροφορίες, μέσα σε μόλις επτά ημέρες (27 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου) έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά.Πρόκειται για ανησυχητικό αριθμό, δεδομένου ότι από την πρώτη μέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε μαθητές έως 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα. Αυτό αποτυπώνεται και από τη λίστα των σχολείων και των τμημάτων, στα οποία μπαίνει λουκέτο μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 600 σχολεία ή τμήματα βρίσκονται μέχρι στιγμής κλειστά και τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αυτός σημειώνει αύξηση.
Ενδεικτική ήταν η έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, από την οποία προκύπτει, ότι το 96% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 99%. Ειδικότερα, 63% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 22-27 μαθητών, στην Αττική το ποσοστό ανεβαίνει στο 67%.
«Οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται»
«Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των σχολείων δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την προάσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών», επισημαίνει στην «Α» ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενάμιση μήνα μετά, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οι φόβοι των εκπαιδευτικών επιβεβαιώνονται». Μάλιστα, ο κ. Τρούλης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αραίωση των τμημάτων και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να μην υπάρχει συνωστισμός. «Ακόμα και σήμερα λέμε, ότι πρέπει να γίνουν δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άμεσα, ώστε να φύγει και οποιαδήποτε υπόνοια, ότι μπορεί να έχουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και την κάλυψη εξ αποστάσεως μαθημάτων, γιατί, όπως φαίνεται, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι».
Προσλήψεις πριν είναι αργά
«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι έπρεπε να υπάρξει ένα σχέδιο εναλλακτικών σεναρίων, σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ομοσπονδίες», τόνισε, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Τσούχλος, επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να είχαμε βρει αίθουσες εντός και εκτός σχολικών μονάδων, ώστε να διαχωρίσουμε τα τμήματα και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα. Κάτι που δεν έγινε. Εμμονικά δεν γίνεται ούτε τώρα, παρότι υπάρχουν σχολεία με μεγάλα τμήματα και κενές αίθουσες. Υπάρχει πλήρης άρνηση του υπουργείου, διότι αυτό προϋποθέτει προσλήψεις εκπαιδευτικών».