Εξηγώντας επισημαίνει τις διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος όπου ορίζεται ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων
Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.
Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.
Επικοινωνία Τσίπρα με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης - Σφοδρές αντιδράσεις
Με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα επικοινωνήσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, σύμφωνα πάντα με πηγές της Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μάλιστα καυστική ανακοίνωση σημειώνοντας πως «η Η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».
«Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να «επιχειρούν» μαζί με τα ΜΑΤ», τονίζεται.
Ενόψει και της προαναφερθείσας επικοινωνίας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: «Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει», σημειώνεται επίσης.
Φίλης: Κλείνουν το μάτι στους οπαδούς της ΧΑ
Την ίδια ώρα ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τονίζει: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια «κρατική» γιορτή, όπως η 25η Μαρτίου και άλλες επέτειοι που το κράτος έχει την πρωτοβουλία εορτασμού. Το Πολυτεχνείο γιορτάζεται με πρωτοβουλία φορέων. Για αυτό είναι απαράδεκτο ότι αντί η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τους διοργανωτές, επιλέγει τα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που θυμίζουν χούντα, Ζαγοριανάκο και 1973. Μόνο η καθαρεύουσα λείπει! Έστειλε λένε τα ΜΜΕ… τελεσίγραφο στους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αν είναι δυνατόν».
«Η απουσία διαλόγου, που οφείλεται αποκλειστικά στον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό και στην προτίμηση της σκληρής ΝΔ σε απαγορεύσεις, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να οξύνει την κατάσταση με αρνητικές επιπτώσεις ίσως και στο υγειονομικό μέτωπο. Να είναι σαφές. Φέρουν την ευθύνη ακέραια», εξηγεί ο πρώην υπουργός.
«Οι εικόνες ματατζήδων να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο από την κεντρική πύλη, αυτήν που εισέβαλαν πριν 46 χρόνια τα τανκς και δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, δείχνει ότι μεταχειρίζονται ένα συμβολισμό με τον χυδαιότερο τρόπο, παίρνοντας εκδίκηση από την Ιστορία» τονίζει ακόμα.
«Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση, κλείνει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Είναι σαν να τους λέει, εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω τον «μύθο του Πολυτεχνείου» καλύτερα. Και ξεσαλώνει με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και το άρθρο του Συντάγματος για τις δημόσιες συναθροίσεις, κόντρα στις αποφάσεις ως και του Ευρωκοινοβουλίου ότι η πανδημία (προφανώς) δεν πρέπει να πλήξει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών», καταλήγει.
Σφοδρές αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΜέΡα 25
Έντονα αντέδρασαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην ανακοίνωση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει:
«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα "καθ' άπασαν την επικράτειαν", όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί μόνο ως πρόσχημα την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων».
«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς», τονίζεται.
Σε υψηλούς τόνου και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25: «Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.»
Το ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι: «Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της Πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε προσωπική δήλωση στην οποία αναφέρει: «Ο ξέφρενος κυβερνητικός αυταρχισμός που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα οδηγήσει στην απο-νομιμοποίηση των μέτρων προφύλαξης των πολιτών από αυτήν. Με βαθειά ανησυχία για αυτές τις εξελίξεις, θα επικοινωνήσω σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Εν όψει του κλίματος διχόνοιας που καλλιεργεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, είναι στοιχειώδες δημοκρατικό καθήκον η μεταξύ μας συνεννόηση».