16 Νοε 2020

Κορονοϊός: Εμβόλιο με 94,5% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna – «Πάρτι» στις αγορές


 Με καλά νέα από το «μέτωπο» της κούρσας των εμβολίων
ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς το η εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.. και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.  Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: Συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες για τον κορονοϊό.

Πριν περίπου ένα μήμα οι δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού μπήκαν στη φάση 3 της δοκιμής COVE, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων εθελοντών για το εμβόλιο mRNA-1273 έναντι του COVID-19, όπως ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής εγγράφηκαν 30.000 συμμετέχοντες που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της μελέτης, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ.


Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον σχεδιάζει να απευθυνθεί προς την αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική Αρχή, τον FDA, προκειμένου να ζητήσει επείγουσα έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της Moderna έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά συμπεράσματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις κλινικές δοκιμές ενός άλλου υπό δοκιμή εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έδειξαν αποτελεσματικότητα 90%.

Το εμβόλιο της «Moderna» δεν αναμένεται, ωστόσο, να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ πριν από τη νέα χρονιά. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια δόσεις θα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα να κατασκευάσει ακόμη 500.000.000 – 1.000.000.000 την επόμενη χρονιά για παγκόσμια χρήση.

Οι διαφορές στην ψύξη και την τιμή


Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία mRNA με εκείνο των Pfizer/BioNTech κι αναμένεται να αξιολογηθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σε μια τελική ανάλυση 151 κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων σε δοκιμές που θα παρακολουθούνται κατά μέσο όρο για περισσότερο από δύο μήνες.


Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν τόσο εντυπωσιακά όσο συνεχίζεται η δοκιμή, το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του εμβολίου Pfizer, που απαιτεί φύλαξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους -75C κατά τη μεταφορά του από τις μονάδες παραγωγής μέχρι τον ασθενή.

Η Moderna είπε ότι είχε βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του δικού της εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2C έως 8C για 30 ημέρες και για έξι μήνες στους -20C για αποστολή και μακροχρόνια αποθήκευση, όπως ανακοίνωσε.

Αλλά με το κόστος του να υπολογίζεται μεταξύ 42 και 50 ευρώ για δύο δόσεις, το εμβόλιο της Moderna είναι ακριβότερα από εκείνα των ανταγωνιστριών της. Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στοχεύουν να πουλήσουν το εμβόλιό τους ανά δόση γύρω στα 3,3 ευρώ, ενώ τα υποψήφια εμβόλια των Johnson & Johnson και εκείνο των Sanofi / GSK αναμένεται να κοστίζουν περίπου 9 ευρώ ανά δόση.


Υπενθυμίζεται ότι η η «Sanofi», που βρίσκεται στο 3ο στάδιο δοκιμής εμβολίου, ανακοίνωσε ότι το δικό της μπορεί να διατηρηθεί και στο ψυγείο, όπως αυτό της γρίπης.

«Πάρτι» στα χρηματιστήρια φέρνει η ανακοίνωση της Moderna για το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, απογείωση καταγράφεται στα χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση της «Moderna» πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 94%. Όπως είχε γίνει και με αυτό της «Pfizer».

Τα Futures στη Νέα Υόρκη σημειώνουν άνοδο 1,7% για τον Dow Jones, που αν επαληθευτούν θα ωθήσουν τον δείκτη για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 30.000 μονάδες.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη με τον δείκτη Dax να κερδίζει αυτή την στιγμή 1,17%, ο Cac στο Παρίσι 2,6% και ο FTSE – 100 στο Λονδίνο 1,45%, ενώ και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύεται κοντά στις 700 μονάδες με κέρδη 5,64%. Σημαντική είναι και η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και στους δύο τύπους, το αμερικάνικο αργό και το Brent κατά σχεδόν 4%.