16 Οκτ 2020

Σύνοδος Κορυφής / «Πόρτα» σε Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων και τελεσίγραφο προς Τουρκία


Μία από τα ίδια η Σύνοδος Κορυφής - Χωρίς αναφορά σε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων το κείμενο συμπερασμάτων - Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα προθεσμία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις...

προκλήσεις νοτίως του Καστελλορίζου, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις. Έτσι οι όποιες αποφάσεις πήραν παράταση για το Δεκέμβριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιελάβανε αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, που τελικά όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.

Το Politico τονίζει, ότι σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε, μιλώντας στο Politico, ότι υπήρξε draft που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του Oruc Reis. «Είναι σύγχυση, που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας», είπε ο αξιωματούχος.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδικότερα, σημειώνεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία, να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Προσπάθεια Κ. Μητσοτάκη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά δεν πήρε αυτό που ήθελε και περιορίστηκε να τονίσει, ότι το θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν επρόκειτο να συζητηθεί», καθώς «δεν ήταν στην ημερησία διάταξη».

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, επέμειναν και ζήτησαν «ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας» και «συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις».

«Υπάρχει ρητή αναφορά, να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε, ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης

Σχετικά με το ενδεχόμενο των κυρώσεων, ο ίδιος είπε, ότι «όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο».

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε, ότι έθεσε άλλο ένα ζήτημα, καθώς όπως σημείωσε, υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει, είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή».

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη

«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη, να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνει, «παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε "κυρώσεις ή μέτρα" αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν "μέσα ή επιλογές" εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει, να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.


ΠΗΓΗ: avgi.gr