16 Οκτ 2020

Η ΕΕ εισάγει σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τον κορωνοϊό –Τι είναι, πώς θα λειτουργεί, γιατί προκαλεί αντιδράσεις

 


Την χρήση ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζώνες κινδύνου από κορωνοϊό, στοχεύοντας στην καλύτερη επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την ήπειρο. Υπάρχει όμως μια παγίδα: Οι χώρες συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.

Το ποσοστό νέων κρουσμάτων ή συχνότητα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ κορωνοϊού, αποφασίζουν με ποιο χρώμα θα αποδοθεί μια δεδομένη περιοχή:

Το πράσινο είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%

Το πορτοκαλί είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 50 νέα κρούσματα και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% ή η συχνότητα είναι μεταξύ 25 και 150 και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%.

Το κόκκινο είναι για περιοχές με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.00 περιστατικά και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% - ή η συχνότητα είναι πάνω από 150 ανά 100.000 τις τελευταίες 14 ημέρες.

Πώς ενημερώνονται οι πληροφορίες;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην Στοκχόλμη, θα δημοσιεύσει σήμερα έναν χάρτη της ΕΕ στην ιστοσελίδα του, που θα επισημαίνει ποιο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για μια δεδομένη περιοχή.

Η ιστοσελίδα προσφέρει ήδη μια επισκόπηση των ταξιδιωτικών κανονισμών για καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ έχει καθορίσει ζώνες κινδύνου σύμφωνα με την διακριτική του ευχέρεια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως η προσέγγιση αυτή δημιούργησε ένα συνονθύλευμα που ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζεις πού μπορείς να ταξιδέψεις, ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσεις όταν φτάσεις εκεί και ποιοι κανόνες ισχύουν όταν επιστρέψεις στην πατρίδα σου» είπε. «Πρέπει να συντονίσουμε αυτά τα μέτρα για να διευκολύνουμε την ζωή των Ευρωπαϊών».

Το κορυφαίο ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον καθορισμό της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, θα προσαρμόσει τα μέτρα του για να κηρύξει τις περιοχές σε ζώνες κινδύνου.

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία χρησιμοποιεί τα 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 ημέρες ως σημείο αναφοράς έως τώρα – και όχι τις 14 ημέρες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία επέβαλε χθες νέα αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Η Λιθουανία, από την πλευρά της, θα πρέπει να αλλάξει το σημείο αναφοράς της από 25 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 50 νέες λοιμώξεις.


Κριτική για το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη»

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επέκρινε τον αριθμό των 50 ανά 100.000 κατοίκους, λέγοντας πως αυτή ήταν μια γερμανική εφεύρεση και πως ήταν απλώς αυτό που θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας όταν εντοπίζουν τις λοιμώξεις στην χώρα.


Ο ανώτερος απεσταλμένος του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η χώρα του είχε εισαγάγει εκτενή τεστ από την αρχή και διερευνούσε όλα τα κρούσματα και λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει ανακηρυχθεί ως ζώνη κινδύνου. Ο διπλωμάτης, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του Λουξεμβούργου, απείχε από την ψηφοφορία για το νέο σύστημα αφού είπε πως η χώρα του «τιμωρήθηκε» για τα ευρείας κλίμακας τεστ.


6.000 τεστ στο Λουξεμβούργο και μόλις 380 στην Βουλγαρία

Μάλιστα, το Λουξεμβούργο ηγείται της Ευρώπης στα τεστ, με πάνω από 6.000 ανά 100.000 κατοίκους. Η Γερμανία είναι πολύ πίσω – με 1.300 τεστ. Η Βουλγαρία, όπου η Γερμανία έχει κατηγοριοποιήσει μόνο δύο περιοχές της ως περιοχές κινδύνου, κυμαίνεται στα 380 τεστ. Η Γερμανία επίσης, έχει χαρακτηρίσει το Λουξεμβούργο ως περιοχή κινδύνου από τις 25 Σεπτεμβρίου, δεύτερη φορά για την χώρα αυτή, από τον Ιούλιο.