10 Οκτ 2020

Η απελευθέρωση της Κορίνθου από τους Γερμανούς και ο Μητροπολίτης Κορινθίας Μιχαήλ


Του Πέτρου Θ. Θωμαϊδη

Είτε σαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου, είτε,κατά άλλους, κάποιες ημέρες νωρίτερα τον Οκτώβρη του '44, η Κόρινθος απελευθερώνεται από τους Γερμανούς. Το ότι απελευθερώθηκε χωρίς προηγουμένως να αλληλοσφαγούμε, οφείλεται στον τότε Μητροπολίτη Κορίνθου Μιχαήλ,το στοργικό Επίσκοπο στα μαύρα..

χρόνια της Κατοχής. Το πως ο Μιχαήλ μπήκε μπροστά και γλίτωσε τους Κορίνθιους από την αλληλοσφαγή, το ιστορεί ο Θεολόγος,Ιστορικός και Ερευνητής,Λάμπρος Ψωμάς,στο παρακάτω απόσπασμα από ομιλία που πραγματοποίησε στις 28/10/2018 σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου: 

"Στο τέλος της Κατοχής ο Μιχαήλ έδειξε για άλλη μια φορά το ψυχικό του μεγαλείο. Οι Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει την Κόρινθο και είχαν ανατινάξει τη γέφυρα της διώρυγας πίσω τους.

Οι αντάρτες του 6ου Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ. υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη του πεζικού Εμμανουήλ Βαζαίου και του καπετάνιου Πελοπίδα – ψευδώνυμο του κομμουνιστή αγωνιστή Παντελή Λάσκα από το Λουτράκι – ετοιμάζονταν να μπουν στην πόλη και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους συνεργάτες των Γερμανών. 

Οι περιορισμένες δυνάμεις της Χωροφυλακής και των Ταγμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι γνώριζαν τι τους περίμενε, ετοιμάζονταν να αμυνθούν και να χρησιμοποιήσουν τους κατοίκους ως ασπίδα, στον απελπισμένο αγώνα τους. Αναμενόταν αιματοχυσία. 

Ο Μιχαήλ τέθηκε επικεφαλής ομάδας Κορινθίων, μεταξύ των οποίων ο μηχανικός Νίκος Κοτσερώνης, ο δικηγόρος Δημήτριος Σοφός, αλλά και ο οργανωμένος στο Ε.Α.Μ. γυμνασιάρχης Γεώργιος Μπέτσος, και συνάντησε τους αντιπροσώπους του 6ου Συντάγματος στο Βραχάτι στις 22 Σεπτεμβρίου 1944. 

Με την καταλυτική παρέμβαση του Μιχαήλ, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του διοικητή του συντάγματος αντισυνταγματάρχη Βαζαίου, αποφασίστηκε να παραδώσουν οι Ταγματασφαλίτες και οι Χωροφύλακες τον οπλισμό τους και να παραδώσουν την πόλη αμαχητί στον Ε.Λ.Α.Σ., ο οποίος εγγυούνταν να μην πειράξει κανένα. 

Έτσι, το σύνταγμα μπήκε στην πόλη πανηγυρικά με πρώτους τον αντισυνταγματάρχη Βαζαίο και τον καπετάν Πελοπίδα, μαζί με μονάδες του βρετανικού στρατού. Λίγες ημέρες αργότερα έφθασε στην πόλη και ο πρωτοκαπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ. Άρης Βελουχιώτης, ο οποίος, όμως, τήρησε απαρεγκλίτως τα συμφωνηθέντα και η Κόρινθος σώθηκε από την αλληλοσφαγή"