14 Οκτ 2020

Στην ΕΕ βραβεύονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται σκευωροί


Η βράβευση των προστατευόμενων μαρτύρων αποτελεί σημαντικό μήνυμα με αποδέκτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα 

Στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που με τις αποκαλύψεις τους ξεσκέπασαν τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ευρώπη, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis τιμήθηκαν για την συνεισφορά τους στην αλήθεια κατά της διαφθοράς. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην Τσέλσι Μάνινγκ, την πληροφοριοδότρια του Τζούλιαν Ασάνζ, για τα όσα δημοσιεύθηκαν στα Wikileaks για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ενώ, το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην δημοσιογραφική ομάδα Correctiv, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Cum ex, που στοίχισε στους ευρωπαίους φορολογούμενους περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Απονεμήθηκε φέτος το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση. Το βραβείο, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, απονεμήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε μια ειδική τελετή. «Χάρη στην ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τους ήρωες της εποχής μας, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους δημοσιογράφους που μάχονται για την αλήθεια, το βραβείο αυτό, που απονέμεται για τρίτη φορά, γίνεται θεσμός», δήλωσε κατά την εκδήλωση της απονομής ο Στ. Κούλογλου, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της Novartis. 

Η περιπέτεια της «Κατερίνας Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2017, όταν μπήκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και άρχισαν να καταθέτουν για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που κόστισε στους Έλληνες πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ. Την εποχή που λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν ούτε μερικά ευρώ για να αγοράσουν φάρμακα, η ελβετική εταιρεία θησαύρισε και μαζί της όσοι συνεργάζονταν στο κύκλωμα της διαφθοράς.

Χάρις και στις δικές τους καταθέσεις και σε αυτές των μαρτύρων που συνεργάζονται με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Παρά την χωρίς προηγούμενο αυτή τιμωρία της Novartis, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον της, παρότι στην Ευρώπη το έχει κάνει ήδη η Ιταλία και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα, οι δυο μάρτυρες που βραβεύουμε σήμερα, όχι μόνο δεν επιβραβεύθηκαν για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά αποτέλεσαν στόχο μιας πρωτοφανούς εκστρατείας εκφοβισμού. Οι πολιτικοί για τους οποίους είχαν καταθέσει, κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον τους.

Μια σημαντική μερίδα των μέσων ενημέρωσης τους επιτέθηκε επίσης δημοσιεύοντας και τα ονόματα τους, πραγματικά ή φανταστικά, γεγονός παράνομο καθώς βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Με βάση τα δημοσιεύματα, έγιναν επιθέσεις στα σπίτια τους. Αναγκάστηκαν να κρυφτούν και άλλαξαν διεύθυνση. Τα παιδιά τους δεν μπορούσαν να συνεχίσουν το σχολείο τους. Οι μάρτυρες εξοντώθηκαν οικονομικά. Η μάχη για την αποκάλυψη της ταυτότητας τους συνεχίζεται. Με στόχο την αποκάλυψη της ταυτότητας τους και την οικονομική εξόντωση τους.

Αυτό το βραβείο είναι ένδειξη συμπαράστασης και ηθικής ενίσχυσης τους στην μάχη που δίνουν. Μια μάχη για την αλήθεια, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και κατά της διαφθοράς», προσέθεσε.

Σε βιντεοσκοπημένα, λόγω πανδημίας, μηνύματά τους, οι νικητές των βραβείων εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, για την υποστήριξη που δέχονται μετά την γενναία πράξη τους.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος «Κατερίνα Κελέση», στη δήλωσή της σημείωσε, ότι «δεχθήκαμε πολλές απειλές και επιθέσεις για να μας εκφοβίσουν, να μας τρομάξουν και να μας εμποδίσουν από το να πούμε την αλήθεια. Οι οικογένειές μας ήταν επίσης στόχος αυτών των επιθέσεων. Και πλήρωσαν το τίμημα να αναστατωθεί η καθημερινή τους ζωή. Αυτό το βραβείο αποτελεί μια ηθική αναγνώριση, των προσπαθειών μας να πούμε την αλήθεια και μας δίνει το κουράγιο, να συνεχίσουμε να την λέμε στα επόμενα βήματα της έρευνας παρά το κόστος».


ΠΗΓΗ: avgi.gr