Προτάθηκε, επίσης, τα ΑμεΑ να νοσηλεύονται σε δομές υγείας, όπου πέρα από παθολογική κλινική, συστεγάζεται ψυχιατρική κλινική, για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και παρακολούθησης από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Ως προς αυτό το σημείο, θα ήταν πολύ χρήσιμη η εκπαίδευση και επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων, μέρους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δομών υγείας, κάτι που, όπως μας ανακοινώθηκε, είναι ήδη υπό σχεδιασμό από το Υπουργείο.
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα των ατόμων με ψυχονοητικές αναπηρίες που διαμένουν σε ακατάλληλες δομές, όπου πέρα από ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, δεν τους παρέχεται καμμία απολύτως δυνατότητα ειδικής εκπαίδευσης (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη) ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των άτομων με αναπηρία που δικαιούνται της καλύτερης δυνατής φροντίδας.
Επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα διακομιδής - νοσηλείας που ετέθησαν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και της προσοχής των υπευθύνων καθώς οι νέες εξελίξεις με την πανδημία δεν μας αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Στο τέλος της συνάντησης, η Υφυπουργός κα Ραπτη δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα των φορέων και θα τα προωθήσει στην επιτροπή λοιμωξιολογων, ενώ παράλληλα πρότεινε να κατατεθούν από την πλευρά των φορέων και εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες υλοποίησής τους.
Μεταφέροντας τα αιτήματα 47 Σωματείων και Συλλόγων Γονέων Ατόμων με ψυχονοητικές αναπηρίες, παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο κος Καρατζάς Ευάγγελος, Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Asperger Κορινθίας «ΦΑΣΜΑ» και η κα Νεραντζάκη Ιωάννα, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου Αττικής.