15 Σεπ 2020

Ροβόλατα ροβόλατα, τα γίδια και τα πρόβατα…


Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! 

Απολαμβάνω τις φιλότιμες προσπάθειες των ειδικών-λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και όλων των υπολοίπων σε “-ολόγων”, να ενημερώσουν τον απλό κόσμο για το...


μέγα κίνδυνο του Covid-19.

Διαβάζω, ότι εισηγούνται νέα μέτρα για το λεκανοπέδιο Αττικής, τα οποία υποτίθεται, πως θα τα αξιολογήσει η κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει για την εφαρμογή τους ή την μη εφαρμογή τους.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σανός για τα βόδια.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και απλά τα έχει στείλει στους “-ολόγους”, για να βάλουν πάνω στο έγγραφο την επιστημονική τους σφραγίδα.

Από το μάσκα-πουθενά και το δεν κολλάει με την θεία κοινωνία, στο μάσκα παντού και εξακολουθεί να μην κολλάει ούτε με την θεία κοινωνία, ούτε από το χέρι του παπά.

Νομίζω, όμως, πριν προχωρήσω παρακάτω, ότι χρειάζεται να διευκρινίσω κάτι:

Συμφωνώ με την επιβολή νέων μέτρων για τον κορονοϊό από την κυβέρνηση.

Πήραν περιοριστικά μέτρα πριν ανοίξει ο τουρισμός και στην συνέχεια προχώρησαν στην αναστολή τους, όταν έφτασαν τα πρώτα αεροπλάνα με τους τουρίστες.

Τώρα που φεύγουν οι όποιοι τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα, η χώρα πρέπει να επιστρέψει ξανά στην κανονικότητά της. Τα γίδια ξανά μέσα στο μαντρί!

Θα πουν, βέβαια, κάποιοι, ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών, οπότε κάτι πρέπει κυβέρνηση και “-ολόγοι” να κάνουν.

Και ίσως αυτό να ισχύει για την Γαλλία, που καταγράφει πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα· για την Ελλάδα, πάντως, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια, είναι πολύ δύσκολο, να μιλήσεις όχι μόνο για το “δεύτερο” αλλά ούτε ίσως και για “πρώτο” κύμα.

Πάντως, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι τόσο η θνητότητα όσο και η νοσηρότητα (όπως υπολογίζεται από τον αριθμό των ασθενών που καταλήγουν διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ) από τον covid-19 έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αυτό φαίνεται κι από τον τρόπο με τον οποία τα ΜΜΕ (μπιμπισίδια και σινενέδια συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα ΜΜΕ) καλύπτουν ειδησεογραφικά το “δεύτερο κύμα”.

Τέρμα λοιπόν οι νεκροί, τα φέρετρα, οι ομαδικοί τάφοι και τα ρεπορτάζ μέσα από ασφυκτικά γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας.

Προτεραιότητα τώρα έχει δοθεί στα “νέα κρούσματα”.

Σχεδόν δεν γίνεται καμία κουβέντα σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν την θνητότητα και την νοσηρότητα από τον ιό.

Αδιαφορούν οι πάντες για αυτά.

Δεν επιθυμούν, ούτε καν να δώσουν τα εύσημα στην ιατρική κοινότητα και τους νοσηλευτές, που βρήκαν τους τρόπους να αντιμετωπίζουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς τους.

Ένα χειροκρότημα πριν από μερικούς μήνες (τότε που θέριζε ο ιός και οι ιατροί κοιτούσαν τους ασθενείς τους ανήμποροι να τους βοηθήσουν ουσιαστικά) φαίνεται πως είναι αρκετό.

Γιατί, όμως, αυτή η συμπεριφορά των διεθνών ΜΜΕ;

Υπάρχει κάποια ερμηνεία, για την επιμονή τους στην ειδησεογραφία που εντείνει το φόβο και θάβει την ελπίδα;

Υποπτεύομαι, πως υπάρχει.

Αυτή την στιγμή τουλάχιστον 46 εμβόλια για τον Covid-19 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να υπερβληθούν σοβαρά εμπόδια τόσο στα χρονοδιαγράμματα όσο και στην ασφάλεια των εμβολίων, είναι κολοσσιαίες.

Για να πιάσουν τόπο όλες αυτές οι επενδύσεις και να βγει κέρδος, δεν αρκεί η παρασκευή ενός σχετικά αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου.

Χρειάζεται το εμβόλιο αυτό, να χρησιμοποιηθεί και μάλιστα σε μαζική κλίμακα.

Και για να χρησιμοποιηθεί σε μαζική κλίμακα, χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος.

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση εδώ, για να προλάβω κάποιους ηλίθιους.

Φυσικά και είμαι υπέρ των εμβολίων και πιστεύω ακράδαντα, ότι τα εμβόλια μαζί την βελτίωση της ποιότητας του νερού και των συστημάτων αποχέτευσης ήταν οι κύριοι λόγοι, που οδήγησαν στην βελτίωση του επιπέδου ζωής και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων.

Κάνω τα εμβόλια που χρειάζονται και το αντιγριπικό κάθε χρόνο και θα κάνω και το καινούργιο εμβόλιο, όποτε κι αν πάρει έγκριση.

Τα παραπάνω σχόλιά μου έχουν να κάνουν όχι με την αναγκαιότητα ή μη των εμβολίων, αλλά με τον τρόπο που ο καπιταλισμός δουλεύει, δημιουργώντας διαρκώς προϊόντα και ανάγκες. Κλείνω την παρένθεση.

Για την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, η νέα “έξαρση” του κορονοϊού είναι ευλογία.

Χρησιμοποιώντας τον ως πρόσχημα, μπορεί να κλείσει ξανά τα γίδια μέσα στο μαντρί και να μεταφέρει την ατζέντα σε θέματα εντελώς ανούσια και ανόητα.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι, ότι δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να το πετύχει αυτό.

Απέναντί της δεν έχει πολίτες αλλά αμόρφωτα γίδια και μια αντιπολίτευση καλύτερη κι από συμπολίτευση.

Το colpo grosso, όμως, της κυβέρνησης Μητσολάκη είναι εκείνο με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Με την υποστήριξη του Γάλλου τζιτζιφιόγκου, που αγωνιά να πουλήσει όπλα και να κάνει business as usual, ανακοινώνει στην ΔΕΘ ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους 10 δισ.

Δέκα οκτώ αεροσκάφη Rafale και τέσσερεις φρεγάτες από την Γαλλία, τορπίλες από την Γερμανία, τέσσερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα από τις ΗΠΑ και αντιαρματικούς πυραύλους από το Ισραήλ.

Από αυτά, τα τρία τελευταία είναι σχεδόν σίγουρα, τα αεροπλάνα παίζονται, ενώ οι φρεγάτες βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Τα γαλλικά πλοία, ως γνωστόν, μπορεί να βυθιστούν από αντίστοιχα γερμανικά ή αμερικάνικα πριν φτάσουν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ το μέλλον των γαλλικών αεροσκαφών εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα F-35 (που έχουν μπλοκάρει για την Τουρκία) ή όχι.

Το ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν δύο ενδεχόμενα σενάρια στον ορίζοντα.

Το καλό σενάριο δίνει την αφορμή στις ΗΠΑ να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα και να αποδεσμεύσουν την πώληση των ίδιων αεροσκαφών στην Τουρκία, προφασιζόμενοι την διατήρηση του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή και την ουσιαστική επανένταξη της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Το κακό σενάριο θέλει την Τουρκία να διαπραγματεύεται με την Μόσχα την αγορά σύγχρονων αεροσκαφών και τις ΗΠΑ να απειλούν την Άγκυρα, ότι, αν συμβεί και αυτό, θα πουλήσουν τα υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα.

Διαλέξτε.

Το αδιαμφισβήτητο, πάντως, γεγονός είναι, ότι οι χρεοκοπημένοι δεν πρόκειται να σταματήσουν να πληρώνουν δάνεια για άχρηστες “αγορές του αιώνα”, μέχρι να σβήσει το φως του ήλιου.

Όσο για την κυβέρνησή τους; Τάζει 15.000 θέσεις εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (τρέμε Ερντογάν!).

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η κρίση δεν είναι κρίση για όλους. Για κάποιους είναι ευκαιρία.

Για παράδειγμα, διάβαζα κάπου, ότι ο Bezos της Amazon, θα μπορούσε να μοιράσει σε καθέναν από τους περίπου 830.000 υπαλλήλους τους από 100.000 $ και η περιουσία του να παραμείνει στα επίπεδα που βρίσκονταν, πριν να ξεκινήσει η κρίση του κορονοϊού.

Καταπληκτικό, εεε;

Μην αρχίσετε, όμως, τις ζήλιες χωρίς λόγο. Σεντς δεν πρόκειται να χαρίσει στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του ο ιδιοκτήτης της Amazon.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Ακόμα κι αν υποτεθεί, ότι τριπλασιάζονται οι δαπάνες για την υγεία για πέντε χρόνια, πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν στο σύστημα. Είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα νοοτροπίας. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι και αυτοί Έλληνες. Όπως νοιάζονται μονάχα για την αυλή του σπιτιού τους και δεν τους καίγεται καρφί για το περιβάλλον έξω από την αυλόπορτά τους, έτσι συμπεριφέρονται και στην δουλειά τους. Το πολύ πολύ να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον για τους ασθενείς τους και το τμήμα στο οποίο εργάζονται. Τα υπόλοιπα, απλά δεν υπάρχουν. Και μιλάμε για τους καλούς που υπηρετούν το σύστημα. Ευτυχώς, είχα την εμπειρία από το NHS και κάποια πράγματα τα βλέπω τώρα πια διαφορετικά.

Υ.Γ.2 Ακόμα και τα όσα συνέβησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Μόρια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά υπέρ της. Νέα “δομή”-στρατόπεδο στήνεται και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για ημέτερους εθνικοπατριώτες δημιουργούνται. Σαν τις ύαινες περιμένουν να φτάσουν τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να τα κατασπαράξουν κι αυτά. Όσο για τους πρόσφυγες, απαγορεύουν κάθε πρόσβαση σε δημοσιογράφο ή ΜΚΟ στις περιοχές που τους “φροντίζουν” και τους “περιποιούνται”. Η Ελλάδα που παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα προσφύγων, εθνικών μειονοτήτων, και ανθρώπων με διαφορετικές σεξoυαλικές ή μη προτιμήσεις δεν καταγγέλλεται από κανέναν διεθνή οργανισμό. Αν ήταν η Βενεζουέλα, θα γίνονταν της πoυτάνας. Καμία απορία, βέβαια, αν θυμηθεί κανείς το γεγονός, ότι η Σαουδική Αραβία προέδρευε της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που οι γυναίκες αγωνίζονταν δικαστικά για να αποχτήσουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο και ο στρατός αυτής της χώρας σκότωνε αμάχους στην Υεμένη.

Υ.Γ.3 Και με τα εξοπλιστικά θα ακουστούν ξανά οι ίδιες παπαριές που ακούγονταν πριν από 40 χρόνια. Η κλασική; Παίρνουμε οπλικά συστήματα από πολλές διαφορετικές χώρες, για να έχουμε διαφορετικούς προμηθευτές και αρκετές εναλλακτικές σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Βέβαια, στην πραγματικότητα (και για λόγους καθαρά επιχειρησιακούς) η ετοιμότητα/διαθεσιμότητα των γαλλικών Mirage ήταν σταθερά πολύ χαμηλότερη των αμερικανικών F-16. Αυτό, ενδεχομένως, να είχε να κάνει και με την ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων, κυρίως όμως ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων λογιστικής υποστήριξης των αεροσκαφών. Ο λόγος για την επιλογή διαφορετικών προμηθευτών ήταν και είναι φυσικά άλλος. Όμως, το επιχείρημα πιάνει ακόμα. Πιστεύουν, βλέπεις, ότι θα έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για αυτούς. Όπως παλαιότερα πίστευαν πως θα έρχονταν οι Ρώσοι, ή οι Εγγλέζοι, ή οι Αμερικάνοι. Βέβαια, βασίζονται στην εμπειρία τους για να πιστεύουν αυτό. Πράγματι, οι συνασπισμένοι στόλοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας πολέμησαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναυαρίνο και χάρισαν την “ανεξαρτησία” στην χώρα τους. Οπότε, να μην τους αδικούμε.

(Φίλε Ηλία, δίνε πόνο. Ηλία, τα έγραψες όλα, αλλά ξέρεις πως στην Ελλάδα [και όχι μόνο] οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν την αλήθεια. Πάντως, το πρόβλημα της Ελλάδας γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Κάποιοι νομίζουν, πως δεν έχουν συνέπειες οι πράξεις και οι επιλογές που κάνουμε σε αυτή τη ζωή. Έχουν. Και οι Έλληνες θα το διαπιστώσουν για μια ακόμα φορά, με σκληρό τρόπο. Όσο για τα γίδια και τα πρόβατα, αν κάποιος είναι πρόβατο, θα βρει σίγουρα τσοπάνη. Να είσαι καλά, Ηλία).

ΠΗΓΗ: pitsirikos.net