υπερψηφίσει τις 3 συμβάσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας Η ψήφιση των συμβάσεων από την Βουλή «παγώνει» επ’ αόριστον και είναι πιθανόν να κυρωθούν το… 2021. Αυτό προκύπτει από την χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, το διακομματικό όργανο που μετέχουν όλα τα κόμματα όπου το θέμα της κύρωσης των συμβάσεων τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απάντηση όμως που έλαβε από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα είναι πως … «δεν είναι ορατές». Δηλαδή ότι η ψήφισή του δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε λίγο αργότερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Κώστας Τασούλας. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθότι με δεδομένη την ευρύτατη πλειοψηφία που θα συγκέντρωναν οι συμβάσεις εάν έρχονταν για ψήφιση στο κοινοβούλιο (είναι υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν δικαιολογούν την καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Βουλής φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι ο χρόνος ψήφισης των συμβάσεων είναι θέμα της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται περιορισμός στον χρόνο που μία διακρατική σύμβαση που κατατίθεται στην Βουλή οφείλει να ψηφιστεί. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί συμφωνίες υπογραμμένες από την Ελλάδα και ένα η περισσότερα κράτη να καθυστερήσουν να κυρωθούν από την Βουλή επί χρόνια. Θεσμικά λοιπόν η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευχέρεια να επιλέξει τον χρόνο που θα προωθήσει την κύρωση των συμβάσεων. Πολιτικά πάντως τίθεται ζήτημα μια και πρόκειται για θέματα που χρήζουν άμεσης εφαρμογής αφού ανάμεσα στις συμβάσεις περιλαμβάνεται και αυτή που προβλέπει την φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι άλλες δύο αφορούν την οικονομική συνεργασία και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία προβαίνει σε αυτή την μεθόδευση επειδή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να ψηφίσει τουλάχιστον δύο από τις 3 συμφωνίες (για οικονομία και ένταξη στην Ε.Ε). Δεν είναι μάλιστα απίθανο και άλλοι βουλευτές που μετείχαν στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», ιδίως όσοι «βγαίνουν» στην Βόρεια Ελλάδα, να θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Το κυβερνητικό αδιέξοδο φάνηκε άλλωστε σήμερα και στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει πρόβλημα» με την κύρωση των συμβάσεων, όταν ρωτήθηκε για το αν πρόκειται να κληθεί να τις ψηφίσει και ο Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε …το άγνωστο της ημερομηνίας ψήφισης. Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να κληθεί κάποιος όταν δεν είναι γνωστό το πότε θα ψηφιστούν οι συμφωνίες.
Άγνωστο είναι το πώς θα αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Το πιθανότερο σενάριο είναι κάποια στιγμή στο μέλλον η κυβέρνηση να «ανεχθεί» την απουσία του Αντώνη Σαμαρά. Όχι όμως και άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στους οποίους θα θέσει (δημόσια ή όχι) θέμα κομματικής πειθαρχίας.