5 Αυγ 2020

Τι αποφασίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές της Κορινθίας


Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή της ανατολικής Κορινθίας γνωστοποιήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη η οποία...


συγκλήθηκε στην Κόρινθο χθες Τρίτη 4 Αυγούστου.
Στη σύσκεψη, μετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κορινθίας πύραρχος Χρήστος Πλατάς, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας Γιάννης Τσίμπρης, ο διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου ταξάρχος Δημήτρης Βαρούτης, ο διευθυντής Δασών Παναγιώτης Καλλίρης, ο διευθυντής Τεχνικών Εργων Π.Ε. Κορινθίας, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρούλα Χαρίτου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Η έκταση της πυρόπληκτης περιοχής εκτιμάται πάνω από 30.000 στρέμματα, μέσα στην οποία οι φλόγες κατέκαψαν 15.000 ρίζες ελιές, αμπέλια, 150 ζώα, 5 μαντριά, 5 αποθήκες, 5 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, 18 κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, όπως επίσης και χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Οσον αφορά τις υποδομές δημόσιου χαρακτήρα η ζημιά εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον, καθώς η φωτιά κατέστρεψε ασφάλτινους δρόμους, στηθαία, πινακίδες σήμανσης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δήμο Κορινθίων για την εκπόνηση μελέτης με σκοπό την γρήγορη αποκατάσταση, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αθικίων, με καθαρισμούς χειμάρρων και αποκατάσταση οδικού δικτύου προκειμένου να έχει υλοποιηθεί το απαιτούμενο έργο πριν τις φθινοπωρινές βροχές

β) Το Δασαρχείο θα ολοκληρώσει μέσα στον τρέχοντα μήνα μελέτη για την τοποθέτηση κλαδοπλεγμάτων σε επικαιρα σημεία, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα όταν έρθουν τα πρωτοβρόχια -“η Περιφέρεια θα συνδράμει στην τοποθέτηση” σημείωσε ο Π. Νίκας

γ) Αμεση φροντίδα για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων, με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς άγριας βλάστησης σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους.

Οσον αφορά δε τα θέματα της αποκατάστασης των καταστροφών σε γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ όσον αφορά για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Περιφερεια, όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα καλύψει τη δαπάνη που αφορά την προμήθεια τροφής και εξασφάλιση καταλύματος για τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη εναντίον της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα καλύπτει σε κάθε περίπτωση τη σχετική δαπάνη, σε κάθε ανάλογη περίσταση.