Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά, παρουσία του Γραμματέα της ΝΕ Κορινθίας Δημήτρη Αγγελόπουλου, των μελών της ΚΠΕ Γιάννη Ανδρέου και Μίμη Μανέτα, του μέλους της...
ΝΕ Θοδωρή Μαυραγάνη και του περιφερειακού συμβούλου Νικόλαου Γκιλίτση συναντήθηκε με τους Διοικητές της κλειστής και της ανοικτής δομής προσφύγων στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη στην Κόρινθο, με τον Διοικητή και εκπροσώπους ιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
Στον ουσιαστικό διάλογο που ακολούθησε, αναδείχθηκαν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι δομές όσο και το Νοσοκομείο Κορίνθου.
Αρχικά προκύπτει ότι η Κόρινθος εξακολουθεί να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.
Η κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει τον δίκαιο επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της χώρας δημιουργώντας μικρές και λειτουργικές δομές.
Οι δομές στην Κόρινθο έχουν περισσότερο πληθυσμό από αυτόν που πραγματικά μπορούν να διαχειριστούν και καθιστούν πολύ δύσκολο το στόχο (ειδικά για την ανοιχτή δομή) της αποφυγής της γκετοποίησης του διαμένοντος πληθυσμού.
Σε συνέχεια των παραπάνω συναντήσεων και της Ερώτησης που είχε κατατεθεί στις 24 Απριλίου, οι Βουλευτές Α. Πουλάς, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Καμίνης, Χ. Κεφαλίδου κατέθεσαν νέα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας ενημέρωση για θέματα που αφορούν στους φιλοξενούμενους στις δομές και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων των δομών και του Νοσοκομείου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ανδρέας Πουλάς
Βουλευτής Ν. Αργολίδας
Αρ. Πρωτ. 8297/16.7.2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2020
Προς τους Υπουργούς:
Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια
Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη
Θέμα: Προβλήματα και ελλείψεις στις δομές προσφύγων στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη στην Κόρινθο και στο Νοσοκομείο Κορίνθου
Έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στην κλειστή και ανοιχτή δομή προσφύγων που στεγάζονται στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη στην Κόρινθο διαπιστώθηκαν πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τα αρμόδια Υπουργεία.
Αρχικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πληθυσμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στις δύο αυτές δομές ειναι μεγαλύτερος από αυτόν που τους αναλογεί, γεγονός που δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των φιλοξενουμένων, ενώ ο στόχος αποφυγής της γκετοποίησης του διαμένοντος πληθυσμού είδικά στην ανοιχτή δομή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος.
Ειδικότερα, στην κλειστή Δομή (Προαναχωρησιακό Κέντρο) παρουσιάζεται έλλειψη τόσο αστυνομικού όσο και ιατρικού προσωπικού. Χαρακτηριστικά υπάρχει μία μόνο ιατρός (φυσίατρος), ενώ για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της δομής θα πρέπει να τοποθετηθούν άλλοι δύο ιατροί και τουλάχιστον 20 αστυνομικοί.
Σε κεντρικό επίπεδο, απαραίτητος κρίνεται ο ρεαλιστικός σχεδιασμός για την καλύτερη οργάνωση των θεμάτων διοικητικής κράτησης και των διαδικασιών απέλασης – επιστροφής. Η αδυναμία των υπηρεσιών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή γρήγορα, οδηγεί στην παράταση της διαμονής των μεταναστών έως και 18 μήνες στην δομή (που είναι το απώτατο όριο κράτησης που προβλέπει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία). Τις περισσότερες φορές, ούτε αυτός ο χρόνος επαρκεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να απελευθερώνονται υποχρεωτικά. Πέρα από τις αλλαγές που οφείλουν να υλοποιηθούν σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει η ανάγκη για μικρές παρεμβάσεις, όπως η λειτουργία κυλικείου στην δομή, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και η γενικότερη λειτουργία της.
Στην ανοιχτή δομή διαμένουν 751 άτομα (εκ των οποίων τα 258 είναι παιδιά) γεγονός που καταδεικνύει την άμεση ανάγκη τοποθέτησης γιατρών (γενικού ιατρού και παιδιάτρου) για την υγειονομική περίθαλψη και τον προγραμματισμό ομαδικών εμβολιασμών, δημιουργίας ενός χώρου που θα χρησιμοποιείται ως ιατρείο και προμήθειας φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων προσφύγων.
Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός παιδιών που διαμένουν εκεί επιτάσσει την ανάγκη ορισμού συντονιστή εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία χώρου για τις ανάγκες μελέτης των παιδιών ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος σίτισης και ψυχαγωγίας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη διοικητικού προσωπικού και εξοπλισμού (Η/Υ) για την υποστήριξη του Διοικητή της δομής.
Τέλος, στο νοσοκομείο Κορίνθου, που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Κορινθίας και των φιλοξενουμένων στην ανοικτή δομή, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις ιατρών που δυσχεραίνουν την λειτουργία του.
Υπενθυμίζουμε ότι με την υπ. αριθ. Πρωτ. 5932/24-4-2020 σχετική ερώτηση που είχαμε καταθέσει στη Βουλή, μεταξύ άλλων ρωτήσαμε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η στελέχωση των δομών φιλοξενίας προσφύγων και του Νοσοκομείου Κορίνθου με υγειονομικό προσωπικό, χωρίς όμως να λάβουμε απάντηση μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Υγείας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1-Είναι στις προθέσεις σας η τοποθέτηση μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης στην κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη και αποτελεί Προαναχωρησιακό Κέντρο;
2-Σκοπεύετε να ενισχύσετε με ιατρικό προσωπικό τις ανωτέρω δομές σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των φιλοξενούμενων και η δημόσια υγεία;
3- Πότε θα τοποθετηθεί συντονιστής εκπαίδευσης στην ανοιχτή δομή της Κορίνθου όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή 258 παιδιά διάφορων ηλικιών και εκπαιδευτικών αναγκών;
4- Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο; Πότε θα ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό και πόσοι από τους διαμένοντες έχουν προσφύγει σε δεύτερο βαθμό αφού έχει απορριφθεί η αίτηση τους;
5- Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής των διαμενόντων στο προαναχωρησιακό κέντρο και πόσοι από τους διαμένοντες έχουν υπερβεί το 15μηνο της κράτησης και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός του επόμενου τριμήνου σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;
6-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι χώροι μελέτης, σίτισης και ψυχαγωγίας στην ανοιχτή δομή της Κορίνθου;
7- Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση του διοικητή της ανοιχτής δομής με διοικητικό προσωπικό και εξοπλισμό;
8- Σκοπεύετε να προκηρύξετε θέσεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας και πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Κορίνθου για να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ιατρικό προσωπικό δεδομένου ότι οι επικουρικές θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην λειτουργία του;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Πουλάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιώργος Καμίνης
Χαρά Κεφαλίδου