Μαρίνα Αλεξανδρή
Με φόντο το… πρωθυπουργικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το τουριστικό «state of mind» της Ελλάδας καταγράφει...
μέχρι στιγμής τις εξής επιδόσεις: Η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (τα οποία δέχονται και τον κύριο όγκο των πτήσεων τσάρτερ) την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου εμφανίζεται, να φθάνει μόλις στο 20% των περσινών επιπέδων, ένα στα τρία ξενοδοχεία στην Κρήτη, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός της χώρας, παραμένουν κλειστά και αεροπορικές εταιρίες και τουριστικοί πράκτορες ακυρώνουν μαζικά κρατήσεις για τον Ιούλιο από την Βρετανία, η οποία είναι μία από τις τρεις βασικές αγορές στις οποίες ποντάρει η Ελλάδα.
Παραπλεύρως, τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σταθερά (χθες τα 9 από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σχετίζονταν με αφίξεις από το εξωτερικό), στα νησιά επικρατεί πλήρης σύγχυση ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την λειτουργία των ξενοδοχείων καραντίνας και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν και δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Κοινώς, η κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία μία ημέρα πριν ανοίξουν αεροδρόμια και λιμάνια στις διεθνείς αφίξεις, μακράν απέχει από την ειδυλλιακή εικόνα του ασφαλούς και περιζήτητου τουριστικού προορισμού, που παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Τα στοιχεία που έδωσε μόλις χθες, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος είναι αποκαλυπτικά: Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας η επιβατική κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου εκτιμάται, ότι θα κινηθεί (κατά μέσο όρο) στο 20% του αντίστοιχου περσινού επιπέδου. Ελαφρώς υψηλότερη, στο 25%, αναμένεται η κίνηση στα δύο αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, όπου καταγράφονται αυξημένες αφίξεις επισκεπτών κυρίως από την Γερμανία, που έχουν δεσμούς με την Ελλάδα.
Επίσης, χθες (και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου η απαγόρευση απ’ ευθείας πτήσεων από την Βρετανία) αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικοί όμιλοι, όπως οι EasyJet, Ryanair, TUI και British Airways, προανήγγειλαν άμεσα ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιωτικών πακέτων προς την Ελλάδα, ενώ και οι πληροφορίες από τα νησιά δείχνουν αύξηση ακυρώσεων από βρετανούς τουρίστες, που είχαν κλείσει με απ’ ευθείας κρατήσεις τις διακοπές τους εντός του Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, νέο κύμα αβεβαιότητας προκαλεί η αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με μία από τις βασικές εστίες του κορονοϊού να εντοπίζεται πλέον στα Βαλκάνια. Οι επιδημιολόγοι, παρά το περίφημο barcode που θα δημιουργείται για όλους τους τουρίστες, δηλώνουν, πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί ο εντοπισμός όλων των φορέων του ιού και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι δεν θα περάσουν ύποπτα κρούσματα μέσω των τουριστικών αφίξεων. Χαρακτηριστικά είναι, τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των φορέων, που έρχονται από το εξωτερικό, είναι είτε ασυμπτωτικοί, είτε ολιγοσυμπτωματικοί, γεγονός που σημαίνει, ότι πολύ εύκολα μπορεί να ξεφύγουν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Η έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας, καθώς ειδικά η Σερβία είναι μία από τις περιφερειακές αγορές στις οποίες στηρίζονται ιδιαίτερα οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και της Πιερίας.
Ανησυχία και σύγχυση επικρατεί και στην Κρήτη (τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας) όπου αύριο θα βρεθεί και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για την πανηγυρική «έναρξη της σεζόν». Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του νησιού όμως διαμαρτύρονται για προχειρότητα, καθυστερήσεις και μη εφαρμόσιμα πρωτόκολλα, ενώ μεγάλο ζήτημα εγείρεται και με τα ξενοδοχεία καραντίνας, που ορίστηκαν για την φιλοξενία ύποπτων κρουσμάτων . Τα ξενοδοχεία αυτά, στην πλειοψηφία τους είναι εντός οικιστικού ιστού και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος (μόλις 45 ευρώ ανά δωμάτιο με πλήρη διατροφή) που όρισε ως αποζημίωση η κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr