6 Ιουν 2020

Η υγειονομική ασφάλεια είναι… state of mind


Μαρίνα Αλεξανδρή

«Το ελληνικό καλοκαίρι είναι state of mind» μας πληροφόρησε την Πέμπτη (έναντι μόλις 32 εκατομμυρίων ευρώ) η Marketing Greece και έκτοτε η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, για να μας πείσει, ότι, αφού… κατατρόπωσε τον κορονοϊό και την πανδημία, πλέον...


οδεύουμε κι εμείς (και σύσσωμος ο πλανήτης) στον ειδυλλιακό τουριστικό παράδεισο της «ασφαλούς Ελλάδας».

Ατυχώς, η ίδια άποψη ούτε υπάρχει, ούτε εκπέμπεται μέχρι στιγμής από την τουριστική αγορά της χώρας. Και, είτε ως ιδέα, είτε ως «ψυχική κατάσταση» (state of mind) το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε ένα άκρως επικίνδυνο πείραμα τόσο για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία, όσο και για την ίδια την υγειονομική ασφάλεια του εγχώριου πληθυσμού.

Λιγότερο από δέκα ημέρες πριν ανοίξουν (χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο) τα σύνορα και οι πτήσεις για τους ξένους τουρίστες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την λειτουργία των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων είτε παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου, είτε είναι οφθαλμοφανώς ανεφάρμοστα κυρίως σε ότι αφορά τις μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πτήση από την Ντόχα με τους 12 επιβάτες-φορείς του κορονοϊού έδειξε τον άμεσο κίνδυνο των εισαγόμενων κρουσμάτων, όμως κυβερνητική απόφαση είναι, μετά τις 15 Ιουνίου να γίνονται μόνον δειγματοληπτικά τεστ στους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό. Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως (για λόγους οικονομικούς, διπλωματικούς και γεωπολιτικούς) το πιθανότερο σενάριο είναι, πως τελικά τα σύνορα θα ανοίξουν και για χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Βρετανία και η Ιταλία. Κι όλα αυτά την ώρα, που έχουν μείνει στα χαρτιά ακόμη και οι … απλές θερμομετρήσεις, που είχαν ανακοινωθεί για τις εσωτερικές μετακινήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια. Θερμομετρήσεις οι οποίες δεν έγιναν ούτε σε αεροπλάνα, ούτε σε πλοία κατά την έξοδο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαρρέει, ότι ετοιμάζει νέα πρωτόκολλα, για την υγειονομική θωράκιση των νησιών που θα δεχθούν τον φόρτο των τουριστών (και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε στελεχωμένα κέντρα υγείας), με σχέδια που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία καραντίνας, «υιοθεσίες» νησιών από μεγάλα ηπειρωτικά νοσοκομεία και ενίσχυση του δικτύου διακομιδών.

Η απάντηση, όμως, ως προς τον ρεαλισμό αυτών των σχεδίων, δεν δίνεται καν από τα νησιά, αλλά από την ηπειρωτική Χαλκιδική, που αποτελεί τον 4ο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων της περιοχής με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προειδοποιούν, ότι, στην πράξη, κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει και είναι ορατός ο κίνδυνος εισαγωγής μαζικών και ανεξέλεγκτων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Στην επιστολή καταγράφονται σοβαρά κενά ασφαλείας στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών, τονίζεται ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου και ειδικά ο οδικός τουρισμός, που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες διασποράς της νόσου COVID-19, και μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Υπάρχει ανεπάρκεια διαχείρισης υπόπτων περιστατικών, καθώς οι πιθανοί φορείς δεν μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο Χαλκιδικής διαθέτει δυνατότητα διαχείρισης μόλις 10 ύποπτων περιστατικών»
«Σε όλο το Νομό Χαλκιδικής (ο οποίος πέρσι δέχθηκε πάνω από 1,3 εκατομμύρια τουρίστες) υπάρχουν 3 ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια»
«Τα πολυδιαφημισμένα δίκτυα, που θα λαμβάνουν δείγματα για τους διαγνωστικούς ελέγχους επιτόπου στο κατάλυμα του ασθενούς, παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα: Ενώ μόνον για την Χαλκιδική προβλέπονται 6 τέτοιες μονάδες, μέχρι στιγμής έχει στελεχωθεί μόνο μία».

Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική, για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο συνδυασμός ανύπαρκτων ή ανεφάρμοστων σχεδίων ασφαλείας και αυξημένου κόστους ειδικά για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου οδηγούν πολλά ξενοδοχεία στην απόφαση, να μην ανοίξουν καν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ότι πάνω από το 50% των εποχικών ξενοδοχείων-resorts δεν πρόκειται τελικά να λειτουργήσει, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι και η πλειοψηφία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας δεν άνοιξε την 1η Ιουνίου, παρ’ ότι είχε την δυνατότητα να το κάνει.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr