Ο ανασχηματισμός, όπως και οι εκλογές, είναι από τα αγαπημένα θέματα στη χώρα μας, στα οποία αναλώνονται πάρα πολλά δημοσιεύματα.
Στη δεύτερη περίπτωση η συζήτηση ξεκινάει, σχεδόν από την επομένη των εκλογών...
και μπορεί να αργήσει να επιβεβαιωθεί αλλά στην περίπτωση των ανασχηματισμών είναι περισσότερο σίγουρε οι εξελίξεις.
Το σαφές και κατηγορηματικό «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, τροφοδότησε τα σενάρια για τον ανασχηματισμό.
Θα κριθούμε από τις πράξεις μας και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο, είχε πει ο υπουργός Επικρατείας ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να φουντώσει ακόμα περισσότερο τα σχετικά σενάρια. Για να επανέλθει σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό και τον προσδιόρισε χρονικά από την 1η Ιουλίου και μετά, και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα είναι σαρωτικός, όπως διευκρίνισε.
Φυσικά και οι ανασχηματισμοί συνήθως δεν προαναγγέλλονται.
Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ουδέτερο χρόνο
Μπορεί από το Μαξίμου να επιχειρούν να βάλουν φρένο στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό ωστόσο αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά έχει ανοίξει για τα καλά. Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και λογικό είναι μετά από μια πυκνή περίοδο εξελίξεων και γεγονότων και μάλιστα εκτός προγράμματος όπως η πανδημία, να μπαίνει θέμα αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου και των προσώπων.
Παράλληλα, τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό τροφοδοτούν και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατά πλειοψηφία –οι 6 στους 10- πως οι πολίτες απαντούν ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα, ενώ μόλις το 22% απαντά πως το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να μείνει ως έχει.
Αν και η εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική γιατί λόγω γεγονότων βγήκε μπροστά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ισχύει για το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και κυρίως πολλών υφυπουργών.
Σχετικά με το χρόνο του ανασχηματισμού δύο θεωρούνται τα επικρατέστερα σενάρια, το πρώτο αμέσως μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, στις 7 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο τον Σεπτέμβριο ενόψει της ΔΕΘ.
Στα βασικά Υπουργεία δεν αναμένονται αλλαγές, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απομακρύνει την όποια σκέψη για αλλαγή στο Άμυνας του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά υπάρχει συζήτηση για αλλαγές στο Πεντάγωνο. Αμετακίνητος θεωρείται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς οι χειρισμοί του τόσο στην ιστορική συμφωνία με την Ιταλία αλλά και στα ελληνοτουρκικά κρίνονται απολύτως ικανοποιητικοί.
Δεδομένος δείχνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που πιστώνεται μεγάλο μέρος από τον χειρισμό της κρίσης και τη σταθερότητα που σύμφωνα με το Μαξίμου παρατηρείται στην οικονομία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σώζονται και οι υπόλοιποι στα οικονομικά επιτελεία. Η κυβέρνηση μετά την απολύτως πετυχημένη επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα για τη διαχείριση του κορωνοϊού, επιλέγει ξανά να συνεργαστεί με μη πολιτικά πρόσωπα, αυτή τη φορά για να κατατεθούν απόψεις για τη σωστή διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου. Η Επιτροπή Πισσαρίδη θα έχει ουσιαστικό λόγο για την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ της ΕΕ, και θα καταθέσει απόψεις για την ορθή ανάπτυξη της χώρας. Την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. όταν αυτό οριστικοποιηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, θα αναλάβει κεντρικά η κυβέρνηση. Μια δεύτερη ομάδα, η οποία θα βρίσκεται εκτός υπουργείων, θα συσταθεί ώστε να γίνει η διαχείριση των κονδυλίων, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού.
Αν αποφασιστεί το «σπάσιμο» κάποιων Υπουργείων, όπως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή όπως το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, τότε οι καραμπόλες μπορεί να επηρεάσουν βασικούς Υπουργούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συζητήσει την μετακίνηση του και φέρεται να πηγαίνει προς το υπουργείο Εργασίας, όπου ο Γιάννης Βρούτσης έχει δημιουργήσει πολλά θέματα αν και εργατικός όπως λένε από το Μαξίμου, δεν αποκλείεται να του χρεωθεί το φιάσκο με την επιδοτούμενη κατάρτιση των ΚΕΚ.
Αυτός που δεν πρέπει να αισθάνεται καμία ασφάλεια είναι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η απομάκρυνση του ανοίγει την πόρτα στον Γιάννη Μανιάτη αλλά σε διαφορετικό κυβερνητικό θώκο, ιδίως εάν σπάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αποτελεσματικός και χωρίς να έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ίδιο ισχύει και για τον Λευτέρη Οικονόμου που ξέρει τα θέματα. Ευχαριστημένος φαίνεται ο πρωθυπουργός και από τον Κωστή Χατζηδάκη καθώς πέρασε δύσκολα νομοσχέδια για το περιβάλλον και τον λιγνίτη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον κόσμο της τέχνης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.
Για τη Νίκη Κεραμέως υπήρχαν περισσότερες προσδοκίες για τις παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει με τους χειρισμούς της.
Θετικός χωρίς τυμπανοκρουσίες θωρείται ο υπουργός Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Χωρίς προβλήματα και με ισορροπίες και χωρίς εντάσεις διαχειρίζεται ο Κώστας Τσιάρας τον χώρο της Δικαιοσύνης. Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι από τους αθόρυβους που έχει καλή εικόνα σε κυβέρνηση και κόμμα.
Για τους νέους καλή εικ
όνα υπάρχει για τον Χρήστο Δήμα.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει φέρει απολογούμενη την κυβέρνηση από τις πολλές γκάφες την πρώτη περίοδο.
Μεγαλύτερες ήταν οι προσδοκίες για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έξοδο τους από το κυβερνητικό σχήμα.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται από τους περισσότερο πετυχημένους υπουργούς.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται πάντα σταθερή επικοινωνιακή αξία και μάχιμος.
Ο Μάκης Βορίδης μάλλον αδικείται να είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν γκρινιάζει αλλά είναι και μια εφεδρεία για δυσκολότερα πόστα.
Από τους αρκετά πετυχημένους θεωρείται ο Νίκος Χαρδαλιάς και δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του, αν και στη διαχείριση κρίσεων εμφανίζεται αναντικατάστατος. Η αναβάθμιση του, θα γίνει είτε με σπάσιμο και αυτονόμηση σε Υπουργείο των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα, είτε με μετακίνηση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αυτό θα εξαρτηθεί από τη μετακίνηση του Νότη Μηταράκη σε παραγωγικό Υπουργείο.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πρώτος σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να αναβαθμιστεί αν κριθεί σκόπιμο ενόψει Νέου ΕΣΥ να επιλεγεί ένα περισσότερο τεχνοκρατικό σχήμα. Από τους κερδισμένους στη διαχείριση της κρίσης είναι και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν για πολλούς υφυπουργούς που δεν έχουν επιδείξει έργο αλλά και δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του πρωθυπουργού. Ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα μπορούσε να προαναγγελθεί ως, «Η μεγάλη "σφαγή" των υφυπουργών».