12 Ιουν 2020

Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει, πως το lockdown της πανδημίας όχι μόνον δεν ανέκοψε τις επενδύσεις στη χώρα αλλά τους έδωσε και… νέα ώθηση, η ΕΛΣΤΑΤ ανακαλύπτει θεαματική μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μια...


τελείως διαφορετική πραγματικότητα και σε όλη την Ευρώπη καταγράφονται κατά χιλιάδες οι μαζικές απολύσεις. Η κυβέρνηση διαφημίζει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την στιγμή που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.

Εάν δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή υπερπαραγωγή που έχει ως στόχο να «κρύψει» τα μεγάλα και βαριά θύματα της ύφεσης του κορονοϊού (τους εργαζόμενους και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι, στην πράξη, λαμβάνουν και το μικρότερο, έως ανύπαρκτο, μερίδιο από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης). 
Το θέμα ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στη γερμανική Die Zeit, προειδοποιώντας πως η απουσία μέτρων εμπροσθοβαρούς στήριξης απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση αντίστοιχη με εκείνη των ετών 2012 με 2014, και τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν υποστηριχθεί πολύ νωρίτερα, για να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας».

Πρόκειται για μια έκρηξη που αποτυπώνεται σε όλα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, αλλά αμφισβητείται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σήμερα… ανακάλυψε, ότι οι άνεργοι μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 200.000! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν, πως τον Μάρτιο οι άνεργοι ήταν 653.686 άτομα και μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (μείωση 23,7%) και κατά 79.397 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (μείωση 10,8%).

Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτή την τεχνητή μείωση, βρίσκεται μια στατιστική αλχημεία, όπως επισημαίνουν αναλυτές και εργατολόγοι: 
Το πρώτο σκέλος αυτής της αλχημείας είναι, πως όσοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης, εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. 
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την ερμηνεία του στατιστικού κανονισμού της ΕΕ, που ορίζει, ότι, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους, αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Στον μη ενεργό πληθυσμό η ΕΛΣΤΑΤ μετέφερε χιλιάδες άτομα, που δεν έχουν μεν δουλειά, αλλά λόγω του απόλυτου μπλακ άουτ στην αγορά δεν ήταν σε θέση να αναζητήσουν εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα μεταφέρθηκε και στη σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «επαναφορά των greek statistics». Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει, ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήρθε πριν από την πανδημία του κοροναϊού και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει, πως «η οικονομία πάει καλά», επικαλούμενος τις αγορές το Eurogroup και... τις δημοσκοπήσεις. 

Επιπλέον, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeit ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε και στη δεύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται βαριά, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Όπως είπε, «οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αγρότες δεν υποστηρίζονται καθόλου», και «η πρόσβαση των εταιρειών σε δανεισμό και ρευστότητα είναι δύσκολη».

Ο βαθμός αυτής της δυσκολίας αποτυπώνεται καθαρά στα στοιχεία που δίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει από την ΕΚΤ 16 δις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτά όμως, έχουν διατεθεί μόνον τα 4,3 δις ευρώ (κυρίως «σε εκλεκτούς πελάτες και φίλους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά) και τα υπόλοιπα 12 δις παραμένουν αναξιοποίητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τραπεζικά δάνεια μόνον για 50.000 επιχειρήσεις από τις 750.000 που λειτουργούν συνολικά.

Αποκαλυπτική επ’ αυτού είναι και η ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι «9 στις 10 αιτήσεις δανειοδότησης επιχειρήσεων έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες».

«Περιμένω από την κυβέρνηση», αναφέρει, «να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία και κυρίως πόσες από τις επιχειρήσεις, που εγκρίθηκε η δανειοδότησή τους, είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους».

Ο κ. Κατρίνης τονίζει, επίσης, ότι ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ταχύτητα έγκρισης των πρώτων 780 εκατ. ευρώ δανείων από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρατηρούνται ελλείψεις στο 40% των αιτήσεων, που έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον πραγματικό χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr