Του Δημήτρη Χρήστου
ΠΟΙΟΣ ο λόγος να επισπεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων, που συνδέονται με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ανατρέποντας τον ήδη ψηφισμένο από το 2018 σχεδιασμό για τη σταδιακή προσαρμογή της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, υδάτινα φράγματα και καθαρά καύσιμα, έως το 2040, όταν μάλιστα το αντίστοιχο όριο για τη Γερμανία είναι το 2038;
Είναι απλό. Οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν την ελληνική παραγωγή ενέργειας βιάζονται, διότι δεν ξέρουν, αν αργότερα θα βρουν μια κυβέρνηση τόσο πρόθυμη όσο αυτή του Κ. Μητσοτάκη.
ΟΠΩΣ μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα “Bild”: «Πρέπει πλέον οι κάτοικοι της βορείου Ελλάδας να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν (!) και γερμανικές εταιρείες». Φοβερό και άκρως αποκαλυπτικό.
ΗΔΗ η μεγάλη ενεργειακή γερμανική εταιρεία RWE έχει αρχικά αναλάβει τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη βόρεια Ελλάδα και έπεται συνέχεια με την εξαγορά και μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε μονάδες φυσικού αερίου.
ΤΟ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία από τη Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ελεγχόμενη από το γερμανικό Δημόσιο, όπως αντίστοιχα ελεγχόμενη ήταν και η Fraport, που εξαγόρασε τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Δηλαδή, το γερμανικό κράτος, με ότι σημαίνει αυτό, αγοράζει ελληνική δημόσια περιουσία!
ΚΑΙ, ΟΠΩΣ μάθαμε τελευταία, εκτός από τον ηλεκτρισμό ετοιμάζονται, να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό με αρχή την ΕΥΔΑΠ. Μεθοδεύουν αιφνιδιαστικά και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛ.ΠΕ., που πέρασαν στην εξουσία του ομίλου Λάτση, βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενός μονοπωλίου που έχει την αρμοδιότητα της εισαγωγής και της διανομής του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Αν συνυπολογίσουμε και τις κινήσεις περικοπής ιατρικών υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα, που τόσο χειροκροτήθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, έχουμε μπροστά μας την αναβίωση το 2020 του μοντέλου της Μάργκαρετ Θάτσερ ύστερα από σαράντα χρόνια!
ΠΑΝΤΩΣ, ότι έχει σχέση με χρήμα, και μάλιστα με τόσο πολύ χρήμα, όσο τα περίπου 32 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα από την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τους αρμόδιους υπουργούς. Ανακοίνωσε μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον βραβευμένο με Νόμπελ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, για να προτείνουν την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των κεφαλαίων.
ΚΑΙ ΑΦΟΥ την προτείνουν, μετά η ομάδα εμπίστων στο Μαξίμου θα διαχειριστεί τις αναθέσεις.
ΤΡΕΛΑ χρυσά όνειρα. Και μέχρι τότε; Πώς θα βγει η φετινή χρονιά με τόσο άγρια ύφεση σε μια χώρα με στρεβλή οικονομία, με μικρή βιομηχανική παραγωγή, που περιμένει κυρίως τον τουρισμό για να κινηθεί σχεδόν όλη η οικονομία; Με τι εισοδήματα οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν τη ζήτηση στο εμπόριο, την εστίαση και την ψυχαγωγία;
ΟΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ προβλέψεις για τη βιομηχανική παραγωγή εκτιμούν τη μείωση σε ετήσια βάση στο 7,8%. Το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στη μεταποίηση, έχει ήδη περιοριστεί κατά το ένα τρίτο. Όσοι εργάζονται ακόμα βλέπουν περικοπές στις αμοιβές τους, με νομοθετική μάλιστα ρύθμιση από τον αρμόδιο υπουργό.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ των ασφαλιστικών ταμείων συρρικνώνονται δραματικά και, όπως αποκάλυψε η «Αυγή», για την καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου τραβήχτηκαν 2 δισ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό διαθεσίμων του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο μεταξύ στις τράπεζες έχουν παγώσει, λόγω της καραντίνας, δανειακές ιδιωτικές υποχρεώσεις άνω των 16 δισ.. ευρώ, χωρίς κανείς να ξέρει, ποιοι και πόσοι από τους δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις τους, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν από ’δώ και πέρα.
ΜΠΟΡΟΥΝ όλα αυτά να συγκροτήσουν σχέδιο εξόδου από την κρίση; Όπως φαίνεται, δεν είναι αυτή η πρόθεση. Το σχέδιο που υπαγορεύουν οι χορηγοί τους, εγχώρια και ξένα κέντρα, και αυτοί εκτελούν, είναι να γίνουν γρήγορα οι ανακατατάξεις στην ελληνική οικονομία με αναδιανομή και ενίσχυση του πλούτου, με τρόπο που οι επόμενες κυβερνήσεις ελάχιστα να μπορούν να αλλάξουν.
ΠΗΓΗ: avgi.gr