19 Μαΐ 2020

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και η κρίση που έρχεται...


Νίκος Λακόπουλος

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές κυκλοφόρησε αμέσως μετά τις εκλογές, από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας που είδαν τις …πρόωρες δημοσκοπήσεις, να...


εμφανίζουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις «επιτυχίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «έπος» του Έβρου και τον «πόλεμο» με τον κορονοϊό πράγματι η δημοφιλία του πρωθυπουργού...

εκτινάχθηκε, αλλά δεν μεταφράζεται σε ψήφους στη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον τα ποσοστά δημοφιλίας πέφτουν όταν εμφανίζεται στην κάρτα και ο …Κανένας.

Στην πραγματικότητα η συζήτηση γίνεται για μια-δυο μονάδες όλες κι όλες που η ΝΔ φαίνεται να παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος βρίσκεται σε ποσοστά που ήταν και πριν τις εκλογές (όπου τελικά πλησίασε το 32%) πράγμα που δεν περίμεναν πολλοί Συριζαίοι (που θριαμβολόγησαν για το ότι είναι πια …δεύτερο κόμμα).

Τα ποσοστά για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της είναι ψηλά σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, αλλά πέφτουν πολύ όταν οι ερωτήσεις φτάνουν στην Οικονομία (για την οποία θα ψηφίσουν οι …επιζήσαντες χάρη στον Μητσοτάκη) πάλι καλά που δεν κυβερνούσε ο Τσίπρας!

Οι αγιογράφοι του Μητσοτάκη-Μωυσή ωστόσο βλέπουν την ευκαιρία να πάμε σε εκλογές, για να «τελειώσει ο Τσίπρας» - θεωρώντας βέβαιο πως μετά από μια ακόμα ήττα θα τεθεί θέμα ηγεσίας και θα χάσει τις εσωκομματικές εκλογές ή θα παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο βιαστικοί και οι πιο αιμοβόροι έχουν επιχειρήματα υπέρ των εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, το πολύ τον Σεπτέμβρη. Το βασικό επιχείρημα είναι, πως ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές, με ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμόσει.

Η βασική κουτοπονηριά είναι να αποδοθεί στον κορονοϊό η αποτυχία της κυβέρνησης για «καλές δουλειές για όλους» και μειώσεις φόρων - που έπεισαν την «μεσαία τάξη» να γείρει προς αυτόν που τα υποσχόταν.

Η ανάπτυξη του 4% και η «Φωτεινή Ελλάδα» είχαν πετάξει πολύ πριν τον κορονοϊό που χρησιμοποιείται όχι μόνο για να κρύψει την αποτυχία, αλλά και για την «ανάταξη» της οικονομίας.

Από τον τρόπο που μοιράζονται επιδόματα και παροχές, αλλά και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για τους «μαυραγορίτες άνεργους» ή «σιγά μην υποστηρίξουμε και τις προβληματικές επιχειρήσεις» (όπως είπε ο υπουργός …Ανάπτυξης) αποκαλύπτεται το σχέδιο Μητσοτάκη για την «ανάταξη».

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει για να δημιουργήσει ένα εκλογικό ακροατήριο από ευνοημένους, μια νέα μεσαία τάξη μαζί με νέα τζάκια και θα ρίξει στα Τάρταρα τις κατηγορίες που αποτελούσαν δεξαμενές ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σχέδιο απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών που θα γίνονταν άλλωστε μέσα στη καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων, ανεργία, πείνα, ύφεση και λουκέτα.

Η ίδια η απλή αναλογική που είναι ο λόγος για πρόωρες εκλογές και απανωτές με το νέο σύστημα, περιέχει δύο διαφορετικά ενδεχόμενα:

Το ένα (όπως γράφεται, αν και απίθανο) να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ με την πρώτη και με …λιγότερες από ότι τώρα έδρες. Το άλλο να μην έχει, αλλά να μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση από άλλη πλειοψηφία (όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κινάλ και όχι μόνο).

Το δεύτερο δεν είναι και τόσο απίθανο, αφού όταν γίνουν οι εκλογές μέσα σε οικονομικά ερείπια και η ύφεση, 15, 10, ή 5% [όπως βλέπει η ίδια η κυβέρνηση (έως 8%) και ο Στουρνάρας] οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν αυτόν που τους «‘έσωσε τη ζωή», αν θα αντέξει ως τότε αυτό το αφήγημα.

Θα ψηφίσουν εναντίον αυτού που τους κορόιδεψε, δεν τους μείωσε τους φόρους (όπως ανακοίνωσε ήδη ότι θα συμβεί ο Χρ. Σταϊκούρας, τους έκλεισε τα μαγαζιά και τους άφησε ανέργους) ενώ τους είχε υποσχεθεί ανάπτυξη και «καλές δουλειές για όλους». Τους έταξε Γη της Επαγγελίας και τους οδήγησε στην έρημο, ο Μωυσής που τώρα βγάζει σέλφι ως νικητής.

«Οι πρόωρες εκλογές εμπεριέχουν ένα στοιχείο οπορτουνισμού και σχετικής ασέβειας προς τους θεσμούς» γράφει στην Καθημερινή ο Αλ. Παπαχελάς. «Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι άγνωστοι παράγοντες που μπορεί να προκύψουν δεν είναι αμελητέοι. Η ίδια η εκλογική διαδικασία θα είναι προβληματική λόγω του κορωνοϊού και των πολύ αυστηρών μέτρων που θα πρέπει να τη συνοδεύουν. Θα είναι επίσης πολύ επικίνδυνο, αν στη διάρκεια της δίμηνης διαδικασίας εμφανισθούν νέα κρούσματα.

Οι εκλογές, συγχρόνως, θα παραλύσουν το κράτος και θα καταστήσουν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων σε μια φάση που θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την οικονομία, τον τουρισμό, τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊό.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, υπάρχει και το ρίσκο να βρεθεί κοντά στην αυτοδυναμία στην πρώτη αναμέτρηση. Αυτό είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα οδηγώντας σε διερευνητικές εντολές ή ακόμη και προσφορές συνεργασιών και παροχής ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Τα «ελληνοτουρκικά» δεν είναι όμως απλώς η επόμενη κρίσιμη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και είναι βέβαιο, πως θα παίξει επικοινωνιακά και με αυτόν τον εχθρό, όπως έκανε και με τον κορωνοϊό ή τον «εσωτερικό εχθρό» στην επιχείρηση «νόμος και τάξη».

Μπορεί να είναι το τέλος του σχηματισμού του οποίου ηγείται, καθώς οι «Μακεδονομάχοι» τον περιμένουν στην γωνία και τόσο η ενδοτικότητα του να τα βρούμε, όσο και μια αδιαλλαξία για άγρα ψήφων οδηγεί σε μια εθνική κρίση που έχει προαναγγελθεί.

Εδώ τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο με τον χειρισμό της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση (παρότι ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε - στις 24 Φεβρουαρίου - θα την αντιμετώπιζε σαν γρίππη) πήρε δραστικά μέτρα και έπεισε την κοινή γνώμη τρομοκρατώντας την.

Η Ελλάδα το επόμενο εξάμηνο (όπου και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών) θα βρεθεί μπροστά σε μια οικονομική και ενδεχομένως σε μια εθνική κρίση, που θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση. Kανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί και ανάμεσα σε ποια κόμματα θα δοθεί σε μια τέτοια περίπτωση η εκλογική μάχη.

Κανένας δεν θάθελε να βρίσκεται στη θέση του Μητσοτάκη (που ωστόσο περιφέρει το χαμόγελο της ευτυχίας, ιδιαίτερα αφότου οι επιτυχίες του έγιναν και …διεθνείς) χάρη σε μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ψεματάκια.

Δεν πήρε μέτρα πριν υπάρξουν νεκροί από τον κορονοϊό η κυβέρνηση, αντίθετα άργησε κιόλας παρακαλώντας τον Αρχιεπίσκοπο να κλείσει τις εκκλησίες (όπως έκανε) και μετά το εμφάνισε ως επιτυχία της (όπως άλλωστε θα εμφανίσει και τον …αφορισμό της).

Ο Μητσοτάκης το ξέρει και φοβάται πως θα το μάθουν και άλλοι. Κι έτσι (με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να μην είναι βέβαιος κι αυτός) χωρίς …μάσκα, έκανε μια βόλτα στην Ερμού και κατέληξε σε μια εκκλησία, να ανάψει (πάλι) ένα κεράκι.

Που σημαίνει, ότι γνωρίζει πως οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά. Η πρόσκαιρη δημοφιλία σε καταστάσεις κινδύνου, φόβου και τρόμου εύκολα κατρακυλά, όσο η απάτη και οι ψεύτικες ελπίδες αποκαλύπτονται. Και προσεύχεται μπροστά και πίσω από κάμερες ο Θεός να τον βοηθήσει.

Ο Θεός όμως (κι ας …έκλεισε τις εκκλησίες του) μπορεί να βοηθήσει στον κορονοϊό και μάλλον …τόχει κάνει. Προσευχές όμως για εκλογές και κοντάκια για εκλογικά συστήματα ή απολυτίκια για την απλή αναλογική δεν έχει...


Πηγή: anoixtoparathyro.gr