Η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ εργαλειοποίησαν το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, για να συσκοτίσουν την εξαιρετικά αναιμική αντίδραση για τη στήριξη της οικονομίας. Καθώς τα επικοινωνιακά «καύσιμα» της πανδημίας τελειώνουν, οι αλληλοσυγκρουόμενες...
εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών για την κατάσταση της αγοράς, η φημολογία για τον ανασχηματισμό και τις εκλογές και το επικείμενο, νέο, διάγγελμα του Πρωθυπουργού δείχνουν, πως προετοιμάζεται το έδαφος για το επώδυνο πακέτο αποφάσεων, που, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, θα συνιστούν ένα νέο σκληρό «μνημόνιο».
Η κυβέρνηση και ο πανίσχυρος μιντιακός της μηχανισμός αποδίδουν στην υγειονομική πανδημία την επερχόμενη «οικονομική πανδημία». Ασφαλώς και το Lockdown οδήγησε σε εκτροχιασμό, όμως υπάρχει και μια ακόμη αλήθεια. Πρώτον τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο κοροναϊός αποτέλεσε μεν ένα καίριο πλήγμα, αλλά σε μια οικονομία που ήδη βάδιζε σε λάθος κατεύθυνση από τις επιλογές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επιπλέον η επόμενη ημέρα, δηλαδή ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και το μέγεθός της εξαρτάται από τα μέτρα που θα ληφθούν και έχουν ληφθεί, τα οποία αξιολογούνται από τους πολίτες ως επικίνδυνα ανεπαρκή.
Σε επίπεδο δημοσιονομικό, τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πρώτο δίμηνο του 2020 έδειχαν «εκτροχιασμό» πριν ενσκήψει η πανδημία με απώλεια 623 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα σε σχέση με το 2018 και πολύ αρνητικές προοπτικές. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της καταστροφής που προκλήθηκε στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία από την ανακατανομή φορολογικών υποχρεώσεων και κοινωνικών δαπανών. Σε επίπεδο ανάπτυξης, η ΝΔ είχε ήδη καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες, στο τέλος του 2019, να επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης στο 1%, όταν είχε παραλάβει μια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης με ανάπτυξη στο 2,8%, απόρροια κυρίως της μείωσης των εξαγωγών και του όγκου του ΑΕΠ, εικόνα που συνεχίστηκε και στις αρχές του 2020.
Στο επίπεδο του ασφαλιστικού, όπου ήδη προετοιμάζεται κλίμα για περικοπές, το πρόσχημα της πανδημίας εργαλειοποιείται όψιμα. Η υστέρηση εσόδων είναι υπαρκτή, αλλά δεν δικαιολογεί μειώσεις συντάξεων. Κυρίως όμως είχε συντελεστεί εξαιτίας της εφαρμογής του Νόμου Βρούτση, που έβαλε και πάλι το (πλεονασμαστικό όταν το παρέλαβε) ασφαλιστικό σε περιπέτειες και μείωσε τα έσοδα κυρίως μέσω της επαναφοράς των ασφαλιστικών κλάσεων.
Το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει με την έκρηξη της ανεργίας, η οποία εκτός από την πανδημία φέρει και τη σφραγίδα της κυβέρνησης, που επέλεξε με τις παρεμβάσεις της στον αγορά εργασίας να «επιδοτήσει» την ανεργία και όχι την εργασία.
Τέλος, ο καθρέφτης της αποτυχίας της κυβέρνησης, προ κοροναϊού, είναι το ναυάγιο του υπερφίαλου αφηγήματος των επενδύσεων, καθώς παρά, τη σκανδαλώδη νομοθετική διευκόλυνση, οι περιβόητες «μπουλντόζες» δεν εμφανίστηκαν ποτέ, αφού ο κινητήριος μοχλός, που είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια, δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, ψίθυροι, καταγγελίες και επιλεκτική εύνοια δεν κατάφεραν να τα κινητοποιήσουν.
«Δυστυχώς η ανεργία θα αυξηθεί, η οικονομία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, το χρέος θα αυξηθεί, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί» δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, αν και κάποιος θα περίμενε από τον Υπουργό Οικονομίας λύσεις και όχι διαπιστώσεις μιας καταστροφής που ερχόταν, ούτως ή άλλως από την εφαρμογή ενός περιοριστικού οικονομικού προγράμματος, που χτύπησε πρώτα από όλους τη «μεσαία τάξη». Οι πιέσεις της πανδημίας και οι λάθος χειρισμοί επιτάχυναν τις εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr