Δριμύτατη επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα τον οποίο αποκαλεί “όσιο” και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μηστοτάκη (“Αγία Οικογένεια”), εξαπολύει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το τακτικό του άρθρο της Πέμπτης στη σελίδα του στο facebook.
Από τα πυρά του Νίκου Κοτζιά δεν διαφεύγουν πάντως “τα αριστερά παιδιά που υμνούσαν την Επιτροπή Υγείας, λες και η πολιτική υγείας είναι απολίτικη”! “Μήπως άλλαξαν γνώμη; Να το ελπίζω;”, σημειώνει ο πρώην ΥΠΕΞ φωτογραφίζοντας τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , Ανδρέα Ξανθό, αλλά και άλλους από τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν την τυφλή εμπιστοσύνη τους στον Σωτ. Τσιόδρα πλέκοντάς του ύμνους…
Η ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά:
“Η επιστήμη είμαστε εμείς, λέει η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της. Όταν έγραφα, ότι στην επιστήμη υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και μέθοδοι, σε μερικούς τους κακοφάνηκε που ενόχλησα τον «Όσιο» και την Αγία Οικογένεια. Χθες ο πρώτος ανέλαβε να απαντήσει, ως δεν όφειλε, στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και στα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας. Η επιστήμη πήγε περίπατο στην εξυπηρέτηση ενός ακόμα πολιτικού σκοπού.
Η επιστήμη παραδόθηκε στην πολιτική της «Αγίας Οικογένειας», που αμφισβητεί, ότι το κύριο ζητούμενο στα τεχνικά, είναι, αυτή τη στιγμή, η μαζική χρήση τεστ, προκειμένου να βρεθεί που και πώς, από ποιόν και προς ποιούς, μεταδίδεται ο ιός. Αυτό έκαναν σειρά από χώρες, όπως η Ιαπωνία με 743 θανάτους σε 127 εκατομμύρια πληθυσμό, και η Νότια Κορέα με 51,3 εκατομμύρια και 250 νεκρούς. Δηλαδή, τρεις φορές λιγότερους από ότι αναλογικά η Ελλάδα. Αλλά η πείρα αυτών των κρατών αφήνει την επιστήμη στην Αθήνα “αδιάφορη”.
Η Νότια Κορέα κάνοντας επιθετική πολιτική με τα τεστ στην καταγραφή της διάδοσης του ιού κράτησε «ανοικτή την κοινωνία της». Μάλιστα στις 15.4.20 έκανε εν μέσω πανδημίας εκλογές και είχε σε αυτές τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 35 ετών! Περιττό να θυμίσω, ότι σε αυτές ηττήθηκε πανηγυρικά η δεξιά και κατά προέκταση οι αντιλήψεις της στην καταπολέμηση του ιού. Και, όμως, η Επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας επιμένει, ότι εκείνη μόνο γνωρίζει και με αλαζονεία μας δηλώνει στα μούτρα μας, ότι δεν χρειάζονται πολλά τεστ, διότι «πόσα θα κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα 10.000.000»;
Λες και απευθύνεται σε ανόητους, που δεν ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο σήμερα.
Η επιστήμη κατατροπώθηκε, διότι χθες το απόγευμα μάθαμε, ότι δεν θα πεθάνουμε από τις μάσκες αντί του ιού, όπως με περίσσια σιγουριά μας είχαν διαβεβαιώσει τα ίδια πρόσωπα μερικές μέρες προηγούμενα. Κατά το σλόγκαν «θάνατός σου, η ζωή μου» η μάσκα έγινε τώρα τόσο σωτήριο μέσο, που πληρώνεις για να την αγοράσεις και ακόμα περισσότερα αν την ξεχάσεις. Και αν έχει κανείς επιστημονικές απορίες για αυτές τις “στροφές”, ας τις ξεχάσει.
Η δημοκρατία στους τόπους επιστήμης κατατροπώθηκαν, διότι μας ανακοίνωσαν χθες, ότι το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, δεν το αποφασίζουν τα ελληνικά ΑΕΙ σε συνεννόηση βέβαια με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αλλά μόνες της η Επιτροπή της “Αγίας Οικογένειας”. Η ανεξαρτησία και αυτονομία των ΑΕΙ, συνταγματικά κατοχυρωμένη, πήγε και αυτή περίπατο. Τους άκουσα να αναφέρονται στα ΑΕΙ, λες και μιλούσαν για στρατόπεδο νεοσύλλεκτων, που διοικούν οι ίδιοι.
Πιο νωρίς είχε πάει περίπατο κάθε επιστήμη, που χρησιμοποιεί συγκριτική μέθοδο. Δίδασκα τις/τους φοιτήτριες/τές μου στο πρώτο μάθημα της συγκριτικής των πολιτικών συστημάτων, ότι στη συγκριτική μέθοδο για να είσαι «σωστός», πρέπει να κανείς εξ’ αρχής δύο ειδών συγκρίσεις. Η πρώτη αφορά στην ανάλυση των αιτιών διαφοράς. Αυτή η προσέγγιση δίνει πολλές εξηγήσεις ως προς τις αποκλίσεις. Η δεύτερη αφορά στις συμπτώσεις. Με αυτή την προσέγγιση βρίσκει κανείς εξηγήσεις για τις συγκλίσεις. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ταυτόχρονα και τις δύο μεθόδους. Οι κύριοι καθηγητές του «υγειονομικού» αποφάσισαν, να καταργήσουν την δεύτερη μέθοδο, διότι δεν συμφέρει να αναζητούν τους λόγους που βαλκανικές φτωχές χώρες τα καταφέρνουν σαν και εμάς και αρκετά καλύτερα. Ενώ το να υπερτονίζεται, το πόσο καλύτεροι είμαστε από 5 δυτικές χώρες τους δίνει ούριο άνεμο στις πολιτικές επιλογές τους.
Η πάλη ενάντια στις κυβερνητικές νοοτροπίες και στερεότυπα προπαγάνδας, αποτελεί όχι μόνο ένα δημοκρατικό καθήκον, αλλά είναι και καθήκον υπεράσπισης της επιστήμης στα στοιχειώδη της, όπως τον επιστημονικό διάλογο και την αναγνώριση ύπαρξης διαφορετικών σχολών και μεθόδων, από εκείνους που θέτουν ευνουχισμένη την επιστήμη τους στην υπηρεσία συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Η δημοκρατία χρειάζεται την επιστήμη. Την δημοκρατική επιστήμη. Να το θυμούνται: η επιστήμη και η δημοκρατία επιβιώνει όλων, όπως και η αλήθεια.
ΥΓ1 Ξέχασα να τους πω, ότι ο Γαλιλαίος τους στέλνει πολλούς χαιρετισμούς. Τους υπενθυμίζει, ότι η γη γυρίζει, ακόμα και με ιό. Έτσι θα γυρίσει και η πολιτική σκηνή.
ΥΓ2 Στην Ακαδημαϊκή ζωή το πρώτο που σέβεται κανείς είναι τους δασκάλους του. Καλό είναι, λοιπόν, να τους ακούει και ο κάθε Πρόεδρος Επιτροπής τους καθηγητές της Ιατρικής στους οποίους μαθήτευσε, ιδιαίτερα όταν δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με όσα κάνει και υποστηρίζει. Απόδειξη ότι η επιστήμη είναι δημοκρατική και χρειάζεται τον διάλογο.
ΥΓ3 Δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τον Γερμανό αρμόδιο Christian Drosten, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχουν διαφορές ως προς τον Ιό ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες!
ΥΓ4 Εκείνα τα αριστερά παιδιά που υμνούσαν την Επιτροπή Υγείας, λες και η πολιτική υγείας είναι απολίτικη, μήπως άλλαξαν γνώμη; Να το ελπίζω;”
ΠΗΓΗ: thefaq.gr
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Jenny΄ world