Της Μαρίνας Αλεξανδρή
Η πιο κρίσιμη φάση στην μάχη με την πανδημία του κορονοϊού ξεκινά από σήμερα για την Ελλάδα, με τον ιό να μπαίνει πια σε τροχιά ταχείας και ευρείας διασποράς.
Με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα για τα μέτρα κατά της πανδημίας η χώρα βρίσκεται αυτή την στιγμή ανάμεσα στην φάση 2 και την φάση 3, η οποία περιλαμβάνει και γενικό lockdown – δηλαδή, μέτρα πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως αυτά που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία και την Ισπανία.
Οι πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν πως η εισήγηση ακόμη και για άμεσο lockdown βρίσκεται ήδη στο τραπέζι «με ισχυρές πιθανότητες», μετά την, ακραία σε αρκετές περιπτώσεις, κοινωνική ελαφρότητα και απειθαρχία με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα – από τις μαζικές εξορμήσεις στις παραλίες έως το παράνομο άνοιγμα καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η πιο βαριά και επικίνδυνη όμως ελαφρότητα, που φέρει και την σφραγίδα του κυβερνητικού φόβου ενώπιον του πολιτικού κόστους, είναι εκείνη των μαζικών εκκλησιασμών, με την Ιεραρχία να δείχνει μέχρι στιγμής τραγικά ανεύθυνη.
Στο Μαξίμου αναμένουν – ή τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν - ότι στην σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα αποφασιστεί τελικά η τέλεση «κλειστών λειτουργιών» με την συμμετοχή ενός ιερέα κι ενός ψάλτη.
Με βάση την ίδια πρόταση, την οποία εκτιμάται ότι θα στηρίξει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά και τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρωθυπουργό, οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνον για όσους θέλουν να προσευχηθούν κατά μόνας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εάν υπάρξει αντίδραση στην Ιερά Σύνοδο θα συγκληθεί η διευρυμένη Ιεραρχία.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει το απόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατόπιν αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον πρωθυπουργό και μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα, όσο και επιτακτικά, μέτρα με διπλο κεντρικό άξονα: Αφ’ ενός την άμεση στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, και αφετέρου την στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε τροχιά κατάρρευσης.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι απαιτείται να διασφαλιστεί στο Eurogroup πως όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό δεν θα μετράνε στους στόχους του προγράμματος, ότι ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό – θα πάει από φέτος στο 2%, και ότι θα υπάρξουν άμεσα μέτρα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ.
Εκείνο που τονίζεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως, στην παρούσα φάση, εκείνο που έχει ύψιστη σημασία είναι να διασφαλιστεί η αντοχή των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι που αναγνωρίζει πια με επώδυνο τρόπο και η κυβέρνηση. «Πρέπει να αντέξει το ΕΣΥ» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται και από το Μαξίμου, και ενώπιον αυτής της ανάγκης ο πρώην υπουργός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολλάκης βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή επαφή με την νυν ηγεσία του υπουργείου για την εξεύρεση και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων.
Η συνεργασία αυτή δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η κριτική στην κυβέρνηση και στις βαριές ευθύνες που έχει για τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, όλα αυτά όμως θα μπουν στο πολιτικό τραπέζι μετά την κρίση. «Τώρα, εκείνο που προέχει είναι να αντέξει η δημόσια υγεία και η κοινωνία, κι αυτό παλεύουμε με καθημερινές προτάσεις και παρεμβάσεις», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.