Στην ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αναμένεται να επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας, για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου μάλιστα εξειδικεύτηκε στο πλαίσιο της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της οποίας ζητείται να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στα πρότυπα του Συμβουλίου της 4/3/2016 εν όψει του Ανώτατου...
Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να το αρνείται, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει προς το ευρύ ακροατήριο, ότι είναι διατεθειμένος για διάλογο και συνεννόηση πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα (όπως έχει εξελιχθεί να είναι το προσφυγικό). Σε αυτή την περίπτωση τον «μουτζούρη» της απόρριψης της εθνικής συνεννόησης παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στην προχθεσινή συνέντευξη στο Μέγκα) υπογραμμίζει, ότι είναι διατεθειμένος να «βάλει πλάτη» και να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Διευκρινίζοντας όμως ότι η στήριξη δεν είναι «άνευ όρων», αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις όπως μια ξεκάθαρα διεκδικητική στάση στο εξωτερικό (ενδεικτικά ζήτησε την υποβολή βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ) και αποσυμφόρηση των νησιών στο εσωτερικό για την εκτόνωση της έντασης και την αποφυγή κοινωνικής έκρηξης που είναι στα πρόθυρα των πυλών.
Πάντως, η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αρνείται ένα Συμβούλιο Αρχηγών, καθώς, θεωρούν, ότι έχει αποφασίσει να διαχειριστεί την κρίση με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος ή έστω την απομείωση του πολιτικού κόστους δια της μετατροπής των νησιών σε μόνιμες αποθήκες ψυχών. Αυτό είναι, λένε, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και προεξοφλούν, ότι στο εξής το τιμόνι θα στρίβει όλο και πιο δεξιά.
Κατά τη χθεσινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα, που επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν, ότι η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστική στήριξη και να μην αρκεστεί στην στήριξη επικοινωνιακού χαρακτήρα, που έλαβε με την επίσκεψη των ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, (με την οποία όμως δεν αλλάζει κάτι, αφού παραμένει ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σε «αποθήκη ψυχών»).
«Οφείλει άμεσα να ζητήσει έκτακτη σύνοδο Κορυφής και να πιέσει ακόμα και με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση της κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και ακόμα και κυρώσεις προς την Τουρκία για τον ωμό εκβιασμό καθώς και δέσμευση για δίκαιο διαμοιρασμό στα κράτη μέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του.
Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει επιτέλους τις τραγικές καθυστερήσεις και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά». «Η κατάσταση στη Λέσβο με 25.000 ανθρώπους, συνεχιζόμενες ροές και με πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια» σημείωσε.
Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική, για το ότι το προηγούμενο επτάμηνο η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε απλώς, αλλά αδράνησε ως προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζει το καθεστώς των ανθρώπων που διαμένουν στα νησιά, και να «μην κουνιέται φύλλο» (ούτε μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα όσων παίρνουν χαρτιά ούτε επιστροφές όσων απορρίπτονται), με αποτέλεσμα να δημιουργείται η συμφόρηση ανθρώπων σε δομές όπως αυτή της Μόριας που έχει φτάσει σήμερα. Ακόμη χειρότερα, υπογραμμίζουν, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο, ή και δεν έχουν μετακινηθεί.
Επίσης η Κουμουνδούρου επιμένει στην κριτική της για το πάγωμα του ασύλου «την ώρα μάλιστα που πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο, υποτίθεται για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου». Το θέμα έθεσε και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, επισήμανε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να εμφανίζεται ως παραβάτης της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με την αναστολή του ασύλου και τις σχετικές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο μόνος αρμόδιος οργανισμός, η Ύπατη Αρμοστεία».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν και ένα πρακτικό ερώτημα (πέραν του θέματος διεθνούς δικαίου): ποια θα είναι η τύχη ατόμων, που ουσιαστικά θα απελαύνονται, χωρίς να τους έχει χορηγηθεί άσυλο ή και χωρίς να έχουν καταγραφεί καν. «Ποιος θα δέχεται την επιστροφή των ατόμων αυτών;» διερωτώνται.
«Θα δεχτεί η ΕΕ τη μετεγκατάστασή τους σε ευρωπαϊκές χώρες;
Θα βοηθήσει η ΕΕ στην επιστροφή στην χώρα προέλευσής τους, ατόμων τα οποία έχουν στερηθεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου;
Θα τους δεχτεί η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα έχει αναστείλει την εφαρμογή της Δήλωσης;
Θα δεχτούν οι χώρες προέλευσης, οι οποίες με τεράστια δυσκολία δέχονται αναγκαστικές επιστροφές ακόμα και από τη Γερμανία, ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε όλα τα επίπεδα;
Και ακόμα και αν βρεθεί λύση, πού θα μείνουν για μήνες χιλιάδες νέες αφίξεις, μέχρι να εφαρμοστεί»;
Αυτά είναι μια σειρά ερωτήματα που θέτουν, αναπάντητα μέχρι στιγμής.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr