Μαρίνα Αλεξανδρή
Προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «άρση της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης», μονιμοποίηση της 13ης σύνταξης μέσω «μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων», ρυθμό ανάπτυξης «4% σε έναν χρόνο» και «μέτρα ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους».
Μέχρι στιγμής, η μεσαία τάξη έχει κερδίσει την εντυπωσιακή ελάφρυνση των… 0 έως 17 ευρώ τον χρόνο, οι συνταξιούχοι έχουν πληροφορηθεί δια στόματος Βρούτση, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ξαναδοθεί η 13η σύνταξη, άρα καλό θα ήταν να την ξεχάσουν και ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται ακριβώς στο ήμισυ του 4% που υποσχόταν ο πρωθυπουργός, και δεν προβλέπεται (ακόμη και στο καλύτερο σενάριο), να ξεπεράσει το 2,5% ούτε τον επόμενο χρόνο.
Όσο για τους χρεωμένους που περίμεναν επίσης την σειρά τους στις ελαφρύνσεις, ήρθε η ώρα τους να μάθουν και εκείνοι, πως ακυρώνονται στην πράξη οι, προεκλογικές και μετεκλογικές, υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, αφού πρώτα η «ευεργετική» υπαγωγή στην ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας μετατέθηκε από τον Ιανουάριο για τον Απρίλιο, τώρα έρχεται η ώρα να μείνουν εκτός της νέας, ευνοϊκότερης ρύθμισης και οι πιο συνέπειες φορολογούμενοι, εκείνοι που είχαν ήδη υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσε, πως δεν υπάρχει τελικά σχέδιο, που θα επιτρέπει, σε όσους ρύθμισαν τις οφειλές τους έως το τέλος του 2019 με την παλιά μόνιμη ρύθμιση, έως και 12 δόσεων, να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων. Η νέα ρύθμιση έχει, νομοθετικά τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και έχει μετατεθεί για τα τέλη Μαρτίου.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, διαρροές του υπουργείου Οικονομικών καλλιεργούσαν κλίμα προσδοκιών για μετάβαση στην νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων και εκείνων που είχαν κάνει ρυθμίσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και πληρώνουν ήδη τις 12 δόσεις. Όμως, σήμερα από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύεται, πως τελικώς θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους οφειλέτες, και όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στις 12 δόσεις θα παραμείνουν στο παλαιό και δυσμενέστερο καθεστώς, διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης.
Από τις ασκήσεις «προσομοίωσης» που έγιναν, προκύπτει πως εάν στην νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων υπαχθεί μεγάλος αριθμός φορολογουμένων, τότε θα προκύψει υψηλός δημοσιονομικός κίνδυνος, θα υπάρξει απόκλιση στα φορολογικά έσοδα και θα προκύψει κίνδυνος για την εφαρμογή άλλων εξαγγελιών όπως η πρόσφατη υπόσχεση του πρωθυπουργού για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020.
Αντιρρήσεις για την επέκταση της ρύθμισης των 24-48 δόσεων φέρονται να έχουν εκφράσει και οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και θεωρούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι οι διαρκείς ρυθμίσεις χρεών πλήττουν την «κουλτούρα πληρωμών».
Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4646/2019 στην νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι εξής οφειλές:
*Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019 αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας «πάγιας ρύθμισης».
*Οι φορολογούμενοι που βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. ή από άλλες έκτακτες αιτίες.
*Όλα τα χρέη προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για την νέα πάγια ρύθμιση, είτε καταστούν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr