Για αυτή τη φωτογραφία, την αριστερή, κάποιος χρειάζεται να μας εξηγήσει με λίγες λέξεις την διαφορά μεταξύ της υποδοχής ενός Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Αμερικανού Προέδρου στην Downing Street.
Μη και νομίσουμε, ότι ο...
Κυριάκος πήρε, στα καλά καθούμενα, την γυναίκα του, πήγαν απρόσκλητοι σε κάποιο φιλικό τους εγγλέζικο σπίτι και αυτός που άνοιξε την πόρτα, ξαφνιάστηκε με το πού τους είδε.
Βέβαια, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή την δουλειά θα ήτανε ο Evan Γεωργουλάκης.
Είναι ο ταλαντούχος φυσιογνωμιστής του Star Channel, που πλασάρεται σαν σύμβουλος προσωπικής επικοινωνίας και ανέλυσε, στις ειδήσεις της Μάρας Ζαχαρέα, το πρόσωπο του Κυριάκου και την στάση του σώματος του, κατά την διάρκεια της συνόδου των χωρών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Άριστα σε όλα, έβαλε στον Κυριάκο ο σύμβουλος. Στο συγκριτικό test προσωπικότητας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατατρόπωσε τον Ερντογάν.
Ο εργολάβος φυσιογνωμιστής του καναλιού, με επιστημονικοφανή ορολογία, απέδειξε, ότι η φάτσα του Κυριάκου είναι ασυγκρίτως καλύτερη από την σκυλόφατσα του Ερντογάν.
Μπορεί το παρουσιαστικό και ο τρόπος ομιλίας του συμβούλου να θυμίζει ταχυδακτυλουργό, χαρτομάντη η αστρολόγο σε τηλεοπτικό talent show, αλλά οι ειδήσεις ενός καναλιού είναι σοβαρές, για να εμφανίζουν τον οποιοδήποτε σαλτιμπάγκο σαν επιστημονικό αναλυτή.
Ως εκ τούτου, ο σύμβουλος, παρότι το βλέμμα του προϊδεάζει για το αντίθετο, δεν είναι κανένα γελοίο πρόσωπο, για να αγνοήσει κανείς την γνωμάτευσή του.
«Το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη μέθοδο της μορφοψυχολογίας και της φυσιογνωμικής, είναι πιο επίμηκες, είναι ισορροπημένο σε πλάτος με ανεπτυγμένες τις ανώτερες εγκεφαλική και συναισθηματική ζώνη» τον ακούσαμε να μας λέει.
«Ακόμη, πιο συγκεκριμένα» συνέχισε, «τα μάτια, η μύτη, το στόμα είναι πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα».
«Τι σημαίνει αυτό;» κατέληξε ο σύμβουλος. Ότι «υπάρχει διαπραγματευτική ικανότητα, υπάρχει δυναμισμός αλλά και εσωτερικευμένα συναισθήματα. Η έκφραση είναι περισσότερο διπλωματική, με επιμονή πάντα στο στόχο».
Εν ολίγοις, ο δικός μας είναι χάρμα οφθαλμών, σε αντίθεση με τον Τούρκο που δεν βλέπεται.
Το βασικό σφάλμα του Ερντογάν, μας είπε ο Evan, ήτανε η χειραψία.
Την ώρα που ο Κυριάκος του έσφιγγε το δεξί χέρι, ο Τούρκος με το αριστερό του έπιανε ταυτόχρονα και τον πήχη του χεριού του δικού μας.
Ήτανε ο Ερντογάν, λέει ο φυσιογνωμολόγος, σαν έτοιμος για υποχώρηση και συμβιβασμό.
Βέβαια, για να πούμε και του κάθε στραβού (που κάθεται και βλέπει αυτές τις σαχλαμάρες) το δίκιο, ο σύμβουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εναγκαλισμός του να σημαίνει μπαμπεσιά, που την έχουν οι Τούρκοι μέσα στο αίμα τους.
Ευτυχώς, πάντως, που ο Τούρκος δεν έπιασε τα αρxίδια του δικού μας με το αριστερό του χέρι, γιατί τότε η σημειολογία της χειραψίας θα ήταν ξεκάθαρα σε βάρος μας.
Με την ίδια λογική επιχειρηματολογία του συμβούλου, και χωρίς να είμαι ειδικός, προσπάθησα να αναλύσω την φωτογραφία μιας επίσκεψης του Κυριάκου στην Downing Street
Ε, λοιπόν, η επίσκεψη θυμίζει επαρχιώτες υπαλλήλους που έβαλαν τα καλά τους και πήγαν στο σπίτι του αφεντικού τους.
Ο σύζυγος, λίγο πιο άνετος, με το χέρι στην πλάτη της συζύγου του, είναι σαν της λέει: « Έλα μπες, μην ντρέπεσαι. Είναι δικοί μας άνθρωποι».
Ο τύπος που τους υποδέχεται, μάλλον αδιάφορα, λέει πιθανόν από μέσα του:
«Όχι, ρε πoύστη μου σήμερα, που έχει Champions League».
Αν νομίζετε, ότι αυτές οι λίγες σειρές επαρκούν για να εξηγήσουν την φωτογραφία μιας υποδοχής, η επιστήμη της μορφοψυχολογίας χρησιμεύει για την αποκάλυψη της ιστορίας, που κρύβεται στο βλέμμα του κοκκινοπρόσωπου τύπου που ανοίγει την πόρτα.
Ο Εγγλέζος, που θυμίζει σερβιτόρο σε pub του Camden Down, δαγκώνει τα χείλη του, με το πού βλέπει τους βαλκάνιους επισκέπτες.
Δίνω μια (και μοναδική) σύντομη εξήγηση, που το πρωθυπουργικό μας ζεύγος δεν το υποδέχθηκε η Thereza με τον άντρα της, όπως έκανε με τον Donald Trump.
H Thereza, λοιπόν, είναι απασχολημένη στο γραφείο της και η γραμματέας της, η Pamela, αφού την περιμένει να τελειώσει από κάτι έγγραφα που διαβάζει, της ανακοινώνει, ότι από την κάμερα είδε να έχει καταφθάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Καλά, πες του να περάσει» της απαντάει εκείνη.
“Και κάποιος να ανοίξει την πόρτα, ρε παιδιά” συνεχίζει, “να πάει η Jane, που την έχουμε για τις δημόσιες σχέσεις και ξύνει το μ....ί της όλη την ημέρα. Πες της, να τσακιστεί και να πάει αμέσως. Τόση ώρα χτυπάει το κουδούνι. Θα ξεπαγιάσει ο άνθρωπος.”.
Η Pamela, μεταφέρει την εντολή της Thereza στην Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, την Jane. Nα πάει, δηλαδή, στην πόρτα και να καλωσορίσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
«Βρε βλίτο» της απαντά η Jane, με το πού ακούει τι της ζητάνε να κάνει, «δεν βλέπεις ότι κάνω teleconference; Δεν λες του Mike, αντί να κάθεται και να μ@λακίζεται, να πάει να ανοίξει εκείνος την πόρτα;”.
-Όχι, δεν του λέω. Η Thereza είπε, εσύ να πας και να τον υποδεχθείς.
Η Jane, την ώρα εκείνη, επειδή πράγματι είχε teleconference με μια Αμερικανίδα ομόλογό της, φωνάζει από μακριά (χωρίς να έχει οπτική επαφή), στον Mike που είναι μεν Προϊστάμενος Υποδοχής αλλά υφιστάμενος της στην ιεραρχία:
“Ρε Mike, τρέχα, σε παρακαλώ, να υποδεχτείς τον Έλληνα, που περιμένει απέξω»
Ο Mike, που τύχαινε εκείνη την ώρα να μιλάει στην γκόμενά του, δεν ακούει τι του λέει η Jane και αρχίζει να γαμωσταυρίζει:
-Τι θέλει πάλι η καριόλ@ και φωνάζει, γ@μώ το ΝΑΤΟ και τις συνόδους του.
O Jimmy, o βοηθός του Mike, που άκουσε καθαρά τι έλεγε η Jane, του μεταφέρει αμέσως την εντολή της.
Ο Mike, ζοχαδιασμένος γιατί η γκόμενα του έλεγε στο τηλέφωνο, ότι εάν μέχρι τα Χριστούγεννα δεν της κάνει πρόταση για γάμο καλύτερα να την ξεχάσει, λέει στον Jimmy:
«Να πας να ανοίξεις εσύ την πόρτα, ρε μ@λάκα, Δεν βλέπεις, ότι είμαι στο τηλέφωνο; Άντε γ@μηθείτε όλοι σας»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξακολουθεί να χτυπά το κουδούνι για να του ανοίξουνε, ο Jimmy ετοιμάζεται να σηκωθεί για να πάει στην πόρτα, αλλά εκείνη τη στιγμή η Thereza βγαίνει από τα γραφείο της ουρλιάζοντας:
-Τι μπoυρδέλο είσαστε εσείς, ρε; Ζητάω την Jane, μου λένε κάνει teleconference, ψάχνουμε τον Mike , μου λένε μιλάει. Έλα εδώ, ρε Jimmy, πάρε αυτό το φάκελο και κάνε γρήγορα τις σχετικές κοινοποιήσεις. Το βράδυ έχουμε σύνοδο κορυφής.
Ο Jimmy, πανικόβλητος, πηγαίνει τρέχοντας προς το γραφείο της May, έχοντας ξεχάσει, ότι πρέπει να ανοίξει την πόρτα στον Κυριάκο.
Το αντιλαμβάνεται η Pamela, η γραμματέας, και φωνάζει στους υπόλοιπους υπαλλήλους, που σαν γνήσιοι Εγγλέζοι κάθονται, χαχανίζουν και κωλοβαράνε.
-Ρε παιδιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιμένει απέξω. Θα πάει κανείς του ανοίξει την πόρτα;
«Ας’ τον να περιμένει. Θα βαρεθεί και θα φύγει» της απαντά κάποιος γελώντας και μη αντιλαμβανόμενος την σημασία της επισκέψεως του ημέτερου Πρωθυπουργού.
-Ρε παιδιά, δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται, πετάγεται κάποιος άλλος. Να στείλουμε, στο φινάλε, τον Ian.
Ο Ian, όμως, o chief housekeeper της Downing, έχει επιφορτιστεί την επίβλεψη της προετοιμασίας της αίθουσας συσκέψεων και του δείπνου της βραδινής συνόδου, με την αυστηρή σύσταση της Τhereza, να μην ασχοληθεί με τίποτα άλλο.
Ακούει ότι λένε για αυτόν, να πάει να υποδεχθεί τον Κυριάκο.
-Στείλε, όποιο μ@λάκα θέλεις, απαντά στον έξυπνο, που τον πρότεινε. Εγώ, πάντως, δεν πάω. Πρέπει να σετάρω τα σερβίτσια για το βράδυ.
-Ρε Ian, του απαντάει η Pamela που προσπαθεί να βρει κάποιον πρόθυμο, έλα βρε Ian γλυκό μου αγόρι, δεν λες στον John από την κουζίνα να πάει να ανοίξει; Είναι ντροπή για όλους μας, να περιμένει ο ξένος τόση ώρα έξω. Ούτε στους Αφρικανούς δεν το κάνουμε αυτό.
Για να μην πολυλογούμε (γιατί εάν είναι να γράψουμε παραπάνω από χίλιες λέξεις για μια φωτογραφία, τότε η φωτογραφία δεν χρειάζεται) ο Ian βρίσκει τον John στην κουζίνα να έχει κατεβάσει ένα pint Lager, του λέει να πάει να ανοίξει την πόρτα, o John δέχεται (έτσι εξηγείται η όψη μεθύστακα αυτού που υποδέχεται τον Κυριάκο) αλλά δεν βρίσκει το σακάκι του για να το φορέσει και να υποδεχθεί, όπως άλλωστε αρμόζει, τον Έλληνα επίσημο.
Αυτή είναι η σημειολογική ερμηνεία της φωτογραφίας, και πιστεύω, ότι η ανάλυσή μου ήτανε σε επίπεδο ανάλογο με αυτό του φυσιογνωμιστή.
Με τη μόνη διαφορά, ότι η δική μου απευθύνεται σε χαβαλέδες αναγνώστες του Πιτσιρίκου και όχι σε τηλεθεατές, που, όταν είδαν τον απίθανο αυτό τύπο, πιθανόν, να προβληματίστηκαν και να είπαν από μέσα τους:
«Βάλανε ένα γελοίο πρόσωπο, για να γελάσουμε ή είμαστε τόσο γελοίοι, που δεν καταλαβαίνουμε την γελοιότητά τους;»
ΠΗΓΗ: pitsirikos.net