Πόσο ακόμα να περιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος την πολιτεία για να πράξει τα αυτονόητα, αναγκαία και επείγοντα;
O υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τελικώς αθέτησε την υπόσχεσή του για την δημιουργία ιατρείου μέσα στην δομή.
Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, την οργάνωση και σύσταση πρωτοβάθμιου ιατρείου μέσα στην δομή αναλαμβάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κορίνθου.
Γι αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του συλλόγου κ. Μέλλου με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ,όπου έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο στρατόπεδο αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κορίνθου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω της έλλειψης γιατρών στην δομή.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μέλλος είναι οι εξής:
1. Να δημιουργηθεί Ιατρείο Πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τον πρώτο λόγο στην στελέχωση του ιατρείου πρέπει να έχουν οι ιδιώτες ιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας. Ειδικότητες όπως: Γενικοί και Οικογενειακοί Ιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι αρκούν.
2. Η λειτουργία του ιατρείου εκτιμάται σε 2 έως το πολύ 3 φορές την εβδομάδα.
3. Η δημιουργία χώρου απομόνωσης –ενδεχομένως σε κοντέινερ- για την ολιγοήμερη παραμονή όσων απαιτείται.
4. Η συνεργασία του ιατρείου με τον ΕΟΔΥ, ώστε να ελέγχει και να προγραμματίζει το πλάνο εμβολιασμώναν αυτό απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη και τον ιολογικό έλεγχο τον μεταναστών.
5. Η συνεργασία του ιατρείου με τα τακτικά ιατρεία του Γ.Ν. Κορίνθου, ώστε όσοι μετανάστες επιλέξουν τη παραμονή στη Κορινθία, να καθοδηγηθούν και να ενταχθούν ομαλά.
6. Ένα ποσοστιαίο αριθμητικό όριο μεταναστών ανα νομό. Πρέπει να υπολογιστεί πως υπάρχει ήδη η κλειστή δομή με περίπου 700 μετανάστες. Το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-1,5% του μόνιμου πληθυσμού του νομού.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποσχέθηκε να βοηθήσει στην οργάνωση του ιατρείου, στην επιλογή του χώρου απομόνωσης και στον εμβολιασμό, ενώ ενημέρωσε πως κλιμάκια με ιατρούς θα επισκέπτονται συχνά τους μετανάστες.