12 Δεκ 2019

Δεν μπορεί η Κορινθία και τα μνημεία της να τεθούν εκτός σχεδιασμού στους εορτασμούς των 200 χρόνων απο την Επανάσταση του 1821


Πληροφορούμαστε πως μια 7μελής οργανωτική επιτροπή, υπό την εντεταλμένη για τον σκοπό αυτό,  περιφερειακή σύμβουλο Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου, θα αναλάβει τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των εκδηλώσεων και των δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου..


για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, χθες το μεσημέρι,  που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη .

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι  στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορτασμών εντάσσεται και η επισκευή μνημείων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, όπως η μονή Καλτεζών και το κάστρο της Καρύταινας.

Επειδή στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας για κανέναν άλλο νομό δεν γίνεται λόγος- και αναρωτιόμαστε γιατί-  να επισημάνουμε εμείς στους ιθύνοντες, πως υπάρχει στην Κορινθία   η Μονή Αγίου Γεωργίου στον Φενεό, που συνδέεται απόλυτα με την επανάσταση του 1821, και  χρειάζεται επισκευές και συντηρήσεις.
Να τονίσουμε  ότι στη Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται και το Κρυφό Σχολείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. 
Διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη. 
Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.

Δεν θα αναφερθούμε στο κάστρο του Ακροκορίνθου, διότι τα έργα που πρέπει να γίνουν άπτονται στην ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αλλά επειδή τώρα γίνεται ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων ,όπως μας γνωστοποιεί η Περιφέρεια, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε - αυτό θα πρέπει να το κάνουν και οι αντιπεριφερειάρχες της Κορινθίας, αλλά και οι δήμαρχοι του νομού-  πως και η Κορινθία πρέπει να προβληθεί αλλά και να ωφεληθεί στους εορτασμούς των 200 χρόνων απο την Επανάσταση του 1821.Είναι μια μοναδική ευκαιρία.