20 Νοε 2019

O Tσίπρας της νέας (κεντρο)αριστεράς


Νικόλ Λειβαδάρη
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ (στην συνέντευξή του στο Open) ήταν, για μια ακόμη φορά, πολιτικά καθαρός: 
Έδειξε τον δρόμο του νέου ΣΥΡΙΖΑ και, μαζί, τον δρόμο...


ζεύξης και συγκατοίκησης αριστεράς και κεντροαριστεράς. Με όρους κόμματος εξουσίας. Με σκληρή αλλά θεσμική αντιπολιτευτική ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση, με καθαρές διαχωριστικές και ιδεολογικές γραμμές αλλά χωρίς εμμονές. Mε παρουσία στα μαζικά κινήματα αλλά σε απόσταση από τον πολιτικό ακτιβισμό.

Ή άλλως, ο Τσίπρας τερμάτισε στην Βουλή την πορεία του Πολυτεχνείου, όχι για να πάει για… τσάι στη «Μεγάλη Βρετανία», αλλά διότι, εάν έφθανε στην αμερικανική πρεσβεία, ο πολιτικός συμβολισμός θα γινόταν στιγμιότυπο γραφικού αντικυβερνητισμού. Και στην χθεσινοβραδινή του συνέντευξη παρέκαμψε μολότοφ και Ρουβίκωνες («ό,τι είναι έκνομο καταδικάζεται», είπε), διότι οτιδήποτε άλλο θα ακύρωνε το βασικό του μήνυμα: Πως η κεντρική πολιτική μάχη που σκοπεύει να δώσει, είναι απέναντι στον νεοσυντηρητισμό - είτε αυτός εκφράζεται από το «δόγμα του νόμου και της τάξης» κι από έναν νέο ιστορικό αναθεωρητισμό, είτε από τους «μπαχαλάκηδες με τις γραβάτες και τα λευκά κολάρα», είτε από τα «deals με τους τραπεζίτες».

Στα περαιτέρω, ισορρόπησε σε τεντωμένο εσωκομματικό σχοινί, αλλά το μήνυμα ήταν και πάλι εύγλωττο. Είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, ντε φάκτο, κόμμα της αριστεράς, αλλά είναι ντε φάκτο και κόμμα κυρίαρχο στον χώρο της κεντροαριστεράς. Έβαλε φρένο σε όσους ζητούν συνέδριο πριν εξαντληθεί η προσπάθεια για το άνοιγμα του κόμματος («λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα» το προσδιόρισε), διαμήνυσε, ότι «βλέπει με συμπάθεια» την πρόταση για εκλογή προέδρου από την βάση (αν και όχι σ’ αυτή την φάση) και έβαλε σε νέο πλαίσιο το περίφημο ερώτημα περί «πασοκοποίησης»: «Υπάρχουν δυο ΠΑΣΟΚ. Το οραματικό ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς. Εμείς κρατάμε το οραματικό», είπε, και ο νοών νοείτω.

Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε, πώς ο ίδιος εννοεί την «επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ», για την οποία είχε ήδη προϊδεάσει από την Κοζάνη. Το ερώτημα είναι, εάν αυτή η «επανίδρυση» γίνεται αντιληπτή με ίδιους όρους στο «όλον» του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Και η πρώτη απάντηση δείχνει, ότι υπάρχει ζήτημα.

Το γεγονός ότι οι «53», των οποίων ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέλεξαν, να δημοσιοποιήσουν το «μανιφέστο» τους εν όψει συνεδρίου, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τσίπρα χθες το βράδυ, δείχνει, ότι το ζήτημα έχει βάθος. Και το ίδιο το περιεχόμενο του κειμένου, που δημοσιεύθηκε στο commonality.gr, επί της ουσίας απαντά και αμφισβητεί κεντρικές επιλογές του προέδρου του κόμματος.

Στο κείμενο, οι «53» ζητούν ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων («στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» γράφουν), μιλούν για «ηγετικό συγκεντρωτισμό», τάσσονται κατά οποιασδήποτε αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούνται κάθετα την επανίδρυση με όρους «παράταξης».

«Το κόμμα μας (και ασφαλώς όχι «παράταξη») είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να «χωρέσει» συμμάχους, μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις», αναφέρεται στο κείμενο. Οι «53» χαρακτηρίζουν επίσης την μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ «υποτονική και αμήχανη», καταλογίζουν έλλειψη προγραμματικής πρότασης και προκρίνουν την «ανασυγκρότηση» έναντι του «μετασχηματισμού» για το περιεχόμενο του οποίου θέτουν σειρά κριτικών και αιχμηρών ερωτημάτων. «Στη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε, ότι υπήρξε εντολή να αλλάξουμε… Όταν όμως αλλάζεις, πρέπει να πεις, τι θέλεις να γίνεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από το κείμενο και μόνον είναι προφανές, πως ο δρόμος που δείχνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προς το συνέδριο και προς την «επανίδρυση» θα έχει στροφές υψηλής θερμότητας και έντασης. Οι συνομιλητές, ωστόσο, του Αλέξη Τσίπρα λένε, πως «η πορεία παραμένει σταθερή και την δείχνει η ίδια η κοινωνία». Και υπενθυμίζουν την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού το βράδυ της 7ης Ιουλίου περί «εντολής μετασχηματισμού» και την δέσμευσή του, ότι «θα  δώσω όλες μου τις δυνάμεις,  ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη,  με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου»...