29 Νοε 2019

Ξηλώνουν το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" που έδωσε ζωή σε κάθε γωνιά της χώρας - Της Τζένης Σουκαρά

Αν υπήρχε ένα θέμα που κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο δεν "άγγιξε" η ΝΔ ήταν το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" και αυτό γιατί ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό ..


και επομένως προσφιλές στους αυτοδιοικητικούς και αποτέλεσε μια απο τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε αυτοδιοικητικός κόκκινος, πράσινος ή γαλάζιος που να μην αναφερόταν στις θετικές επιπτώσεις που είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα χρόνια της κρίσης αλλά και σε ώρες ..κρίσης.

Μπορούμε π.χ. να πάμε σε δηλώσεις του γαλάζιου Αννίβα Παπακυριάκου αλλά και του προοδευτικού Σπύρου Σταματόπουλου τότε που οι δήμοι τους βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα "Ζορμπά".
Μπορούμε να ανατρέξουμε σε δηλώσεις Πελοποννησίων δημάρχων που αναφέρονταν στα έργα του προγράμματος και έκαναν απολογισμούς, μιλούσαν για αποτελεσματικότητα και για την μεγάλη βοήθεια που τους προσέφερε το Υπουργείο. 

Τώρα μαθαίνουμε απο τον υπουργό Εσωτερικών πως αυτό το πρόγραμμα "χωλαίνει"  εξαιρετικά με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 502 έργα ,μέσα σε αυτά μεγάλα αντιπλημμυρικά έως και μικρότερα με την δικαιολογία πως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι.  
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποιος ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας  στην ΚΕΔΕ, είπε πως ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - όπως είπε - έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ. Άφησε έτσι να εννοηθεί πως υπάρχει τρύπα ύψους πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, κάτι που παραπέμπει σε επανεξέταση των έργων.



Οι κύριοι  Σκουρλέτης  και Χαρίτσης με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του «ΦιλόΔημος». Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα.Και καταλήγουν πως "Αντί  ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος".

Όπως και να έχει είναι μια δυσμενέστατη εξέλιξη για την ελληνική περιφέρεια. Διότι ,κακά τα ψέμματα,το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε κερδίσει την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της χώρας, αφού μεταμόρφωσε ένα παλιό αποτυχημένο πρόγραμμα 
 από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, Δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Κρίμα!

Τζ. Σουκ.