25 Νοε 2019

ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: η εβδομάδα της μεσαίας τάξης.


Του Σ. Κούλογλου
«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη: που σημαίνει, ότι μπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ (και όσα καλά έγιναν, να μην επικοινωνήθηκαν σωστά) αλλά...


τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδού μια ματιά στις εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε.

   * Μειώσεις σε όλα τα σημαντικά κοινωνικά επιδόματα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, με εξαίρεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Καταργούνται  όλες οι φοροαπαλλαγές που είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα για ΑΜΕΑ, τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκης, στον προϋπολογισμό του 2020 δεν προβλέπεται κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης.

   * Στα πλαίσια …ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει 20% αύξηση εισφορών για το 85% των μη μισθωτών, καθώς η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ τον μήνα. Η ετήσια επιβάρυνση είναι τουλάχιστον 420 ευρώ. Κερδισμένοι των αλλαγών τα μεγάλα εισοδήματα και οι δικηγόροι του «κινήματος της γραβάτας».

   * To υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε του νέους διοικητές των Νοσοκομείων. H λίστα περιλαμβάνει λογιστές, φιλολόγους και 6 απόστρατους αξιωματικούς. Βασικά προσόντα: κομματάρχες σε επαρχίες, διευθυντές βουλευτών, Πρόεδροι Νομαρχιακών και άλλα παρόμοια. Πιστή στο δόγμα της αριστείας, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα βιογραφικό των νέων διοικητών, ούτε το επάγγελμά τους.

   * Με το νομοσχέδιο για την «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» καταργείται η πρόσληψη μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και σαρώνονται οι εργασιακές σχέσεις.

   * H ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τοποθέτησε στο Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής τη Ζωή Γείτονα, του ομώνυμου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και διωκόμενη για παραβάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μικρότερο αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και εξαφάνιση τμημάτων, με  μόνους ωφελημένους τα Κολέγια και γενικώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

   * Μετά την πορεία του Πολυτεχνείου και τις βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών το ίδιο βράδυ, η ΕΛΑΣ εμφανίσθηκε και στα δικαστήρια την προηγούμενη Δευτέρα, για να αντιμετωπίσει συγγενείς και φίλους που συμπαραστέκονταν στους συλληφθέντες. Δικηγόροι καταγγέλλουν, ότι η Αστυνομία χρησιμοποιεί τον μισό ποινικό κώδικα για να εξοντώσει τους συλληφθέντες με σωρεία κατηγοριών, ενώ αποκαλύπτεται και εκτεταμένη χρήση «κοριών», για την παρακολούθηση αντιφρονούντων μέσω γεωεντοπισμού.  Σε μια άλλη εξέλιξη, 61 πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν τη ΝΔ, δήλωσαν, ότι ο «πολιτικός κρατούμενος» Γιάννος Παπαντωνίου πρέπει να ξαναβρεί την ελευθερία του.

   * Aπαντώντας στην καταγγελία του πολίτη  Λάμπρου Γούλα ότι δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό, βασανίστηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς, ο Κώστας Κεφαλογιάννης, στέλεχος της ΝΔ, ανέφερε σε ανάρτησή του: «Είσαι τυχερός που γλίτωσες... κάνε ένα τεστ όμως γιατί μπορεί να έχει μείνει έγκυος και να σηκώνεις το μπασταρδάκι ενός “μπάτσου”». Καμία επίσημη αντίδραση από τη ΝΔ.

   * Στη Λήμνο και μετά από μήνυση αστυνομικού οργάνου, επιβλήθηκε σε κάτοικο του νησιού πρόστιμο 6.000 ευρώ, επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της.

   * Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα - νέα - σχέδιά της για τη διαχείριση του προσφυγικού, προκαλώντας την αντίδραση όλων των αρμόδιων οργανώσεων που προειδοποιούν για διασυρμό και διεθνές καταδίκες της χώρας. Αίσθηση προκαλούν τα κλειστά κέντρα - φυλακές γιγαντιαίων διαστάσεων και χωρητικότητας 5.000 ατόμων, καθώς και το σχέδιο που αποκαλύφθηκε για κέντρα κράτησης σε ξερονήσια. Οπως εξήγησε ο κ. Μπογδάνος, «πρέπει να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τα ταμπού».

   * Απορριπτικές αποφάσεις από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου σε 28 αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει διεξαχθεί προηγουμένως η υποχρεωτική εκ του νόμου συνέντευξή τους με τις αρμόδιες αρχές. Η Διοίκηση αιτιολόγησε την απόφασή της, επικαλούμενη την «αδυναμία» της να εξασφαλίσει διερμηνεία στις ομιλούμενες από τους αιτούντες γλώσσες. Σε μια περίπτωση, κατέστη αδύνατη η διερμηνεία στα ... Πορτογαλικά.

   * Στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Α. Τσίπρα για τη διαφθορά, την αποδέσμευση των περιουσιών όσων κατηγορούνται για «ξέπλυμα», την ασυλία των τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια και την επιμονή της κυβέρνησης να μην ψηφίζει ερμηνευτική διάταξη, που θα αποσαφηνίζει, ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα των υπουργών, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, ότι δεν του αρέσουν οι ερωτήσεις για τη διαφθορά και αντιπρότεινε μια άλλη ατζέντα θεμάτων, όπως το κάπνισμα.

   * Σε λειτουργία τέθηκε η τηλεφωνική γραμμή (1142) με την οποία οι πολίτες, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, μπορούν να ειδοποιούν την αστυνομία. Η γραμμή παρέχεται από την Forthnet και χρεώνει όσους καλούν στο συγκεκριμένο αριθμό. 

   * O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αφού παραχώρησε την εκμετάλλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε επιχειρηματία που οφείλει εκατ. ευρώ στην ... ΕΒΖ, απάντησε σε αγρότη στο Πλατύ Ημαθίας, που διαμαρτυρήθηκε για την τιμή της παραγωγής: «Άμα έχει καλύτερη (τιμή) δώστα αλλού, αγόρι μου. Εσύ τα έσπειρες με Τσίπρα. Να πας στην Κουμουνδούρου».

   * Η ΕΡΤ απέσυρε τη συμμετοχή της, ύψους 15.000 ευρώ, από διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Γιώργου Αυγερόπουλου. Την ίδια ώρα χρηματοδοτεί με 800.000 ευρώ και πλέον την εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ, που καταγράφει ποσοστά τηλεθέασης 2%. Σύμφωνα με τους τίτλους της εκπομπής, ανάμεσα στους οίκους μόδας που «ντύνουν» την κ. Τρέμη, συμπεριλαμβάνεται και αυτός που ανήκει στην κυρία Μητσοτάκη.

Τέλος για αυτή την εβδομάδα,  με δώρο από αναγνώστη,  μια ακόμη επίδειξη ανεξαρτησίας του ΣΚΑΙ:





ΥΓ: Βοήθεια! Περιμένω τις επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!

ΠΗΓΗ: tvxs.gr