15 Σεπ 2019

Τα μηνύματα Τσίπρα από την ΔΕΘ και το πολιτικό restart του ΣΥΡΙΖΑ


Η χθεσινή ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν το σύνθημα ενός πολιτικού restart και η πρώτη πρόβα μιας νέας πολιτικής ισορροπίας. Του restart του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου και της νέας ισορροπίας που καλείται να κρατήσει ασκώντας παράλληλα θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση.


Και στις δύο αυτές προκλήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα, της πορείας που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο: Έκανε αυτοκριτική (στο πλαίσιο έστω που διαμορφώνει το δημόσιο βήμα ενός οικονομικού φόρουμ), άσκησε (σκληρή) κριτική στην κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων και των εμβληματικών επιλογών της διακυβέρνησής του, όρισε τα νέα μέτωπα της σύγκρουσης, και ανέδειξε τα δύο διαφορετικά μοντέλα που θα αναμετρηθούν στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Στο σκέλος της αυτοκριτικής συμπύκνωσε τα βασικά λάθη, ή τις ολιγωρίες, της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα πεδία: Στο ότι δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας («από τα υπουργεία και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη» όπως είπε), στην «μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνήσουμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες», στο ελλιπές στίγμα ως προς την περιβαλλοντική πολιτική και, το κύριο και βασικό, στην «ατολμία» να ληφθούν γρηγορότερα τα μέτρα οικονομικής ελάφρυσνης.

«Κάποιες φορές», είπε, «υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία, να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης. Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε. Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο…  Ίσως λοιπόν εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν χαρίστηκε στην κριτική του προς την κυβέρνηση. Υπενθύμισε τα μέτρα ανακούφισης των μεσαίων στρωμάτων, που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ (από την μείωση της προκαταβολής φόρου έως την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εγκατέλειψε μαζί με την μείωση των πλεονασμάτων, κατήγγειλε την ΝΔ ότι δημιουργεί το νέο κράτος της Δεξιάς μέσα από τον, θεσμικό πλέον, υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών, τις παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και ήταν ιδιαίτερα οξύς στο θέμα της διαπλοκής.

«Η ανάπτυξη για όλους είναι ανάπτυξη για τους… χορηγούς της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ευθέως προς τον όμιλο Λάτση και την μεθόδευση χορήγησης ευνοϊκών δανείων-μαμμούθ για το Ελληνικό, αλλά και προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του οποίου εντάσσονται εξώφθαλμα στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για να καταγγείλει την «διπροσωπία και την υποκρισία» της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών (ήταν το σημείο της ομιλίας του όπου το ακροατήριο τον χειροκρότησε όρθιο), ενώ έδειξε πολύ καθαρά και τα μέτωπα των μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων του επόμενου διαστήματος: τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

«Στα εργασιακά ετοιμάζουν την χαριστική βολή, με νομοσχέδιο κόλαφο, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις», τόνισε, προσθέτοντας: «Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης προχωρά. Γιατί χρειάζεται, ποιος ωφελείται;».

Εξίσου καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε και τους «δύο κόσμους», τα δύο μοντέλα πάνω στα οποία θα δοθούν οι νέες πολιτικές μάχες, εγκαλώντας την ΝΔ ότι «δηλώνει φανατική υποστηρικτής» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, «που διαρκώς διευρύνει τις ανισότητες, που αποφεύγει το δημοκρατικό έλεγχο, που απαξιώνει τη διαφάνεια στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, που χλευάζει την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια λογοδοσία, που ευθύνεται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, για την επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ένα μοντέλο που τρέφει την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στη Ευρώπη».

Κόντρα σ’ αυτό το μοντέλο αντέτεινε την εναλλακτική προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ως βασικούς της άξονες την δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη, την οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους, τον εκδημοκρατισμό Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης και την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων με παράλληλη ασφάλεια για τους πολίτες. Και φροντίζοντας επίσης, να υπενθυμίσει και να τονίσει με νόημα, πως «η  χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρότατη αντιπολίτευση».

«Είμαστε, λοιπόν, εδώ», είπε: «Με το ένα τρίτο των Ελλήνων, να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη. Από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι αλλά και ισχυροί. Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος, ισχυρός προοδευτικός πόλος».