29 Αυγ 2019

Οι στόχοι της κυβέρνησης εγκαταλείπονται ένας-ένας


Βούλα Κεχαγιά
Ένα από τα εντυπωσιακά γνωρίσματα, που διαθέτει η Άνγκελα Μέρκελ ως πολιτικός, είναι η αυτοπειθαρχία της. Σπανίως έχει χάσει δημοσίως την ψυχραιμία της. Το απέδειξε ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε δύο μίνι (κοινή θέα) κρίσεις στην υγεία της, σφίγγοντας τα χέρια της...


σε γροθιές. Η αποθέωση της ψυχραιμίας της, βεβαίως, καταγράφηκε σ’ ένα φεστιβάλ μπύρας στο Μόναχο, όταν από στραβοπάτημα ενός σερβιτόρου, στο κεφάλι της Καγκελαρίου κατέληξε το περιεχόμενο ενός γεμάτου με μπύρα ποτηριού γιγαντιαίου μεγέθους. Η Μέρκελ ένιωσε την παγωμένη ξανθιά να λούζει τον σβέρκο της, δεν γύρισε, όμως, καν να κοιτάξει τι είχε συμβεί…

Η Μέρκελ κοιτάζει όπου επιλέγει εκείνη να κοιτάξει. Έτσι, όταν στις αρχές του 2019 ρωτήθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου από Γερμανίδα δημοσιογράφο που την συνόδευε στο ταξίδι της στην Αθήνα εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αντάλλαξε το Μακεδονικό για να σώσει τις συντάξεις από τις περικοπές, η Μέρκελ όχι μόνο δεν έκανε τα στραβά μάτια, αλλά επέλεξε να κοιτάξει την ιστορία κατάματα, επιφυλάσσοντας ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον πρόεδρο της ΝΔ.

Στο Βερολίνο η κυρία Μέρκελ υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό πλέον. Είναι άγνωστο, εάν η συζήτηση θα φθάσει και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φρόντισε προκαταβολικά να χαμηλώσει τον πήχη, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχουν προσδοκίες για τη συνάντηση, απλώς θα γίνει μία ανταλλαγή απόψεων.

Είναι γεγονός, πως οι προσδοκίες αυτής της συνάντησης «εξαφανίστηκαν» και από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο εκπρόσωπός της υπονόησε αφοπλιστικά πως το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει μπει σ’ ένα από τα συρτάρια του Μαξίμου και ότι θα ανασυρθεί για το 2021 (με τον εορτασμό της Επαναστάσεως) κι αν… Ήταν μία προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, που εγκαταλείφθηκε με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης. Η κοινωνία μάλλον δεν θα ξαφνιαστεί από την επόμενη εγκατάλειψη. Όπως αυτή, για παράδειγμα, του στόχου για ανάπτυξη 4%. Η Moody’s στην έκθεσή της μιλά για 2,1% το 2019 και 2,5% το 2020. Κάτι μπορεί να ξέρει…

Πηγή: Έθνος