2 Αυγ 2019

«Ανήκω στο 31.6% που έχει μνήμη»


Νεφέλη Ελευθεριάδη
Ανήκω στο 31.6% που έχει μνήμη και δεν πιστεύει πως η ιστορία αυτής της χώρας ξεκίνησε το 2015

Λίγες μέρες μόλις από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν και έχουμε...


μια σταυροδοσία, που κατέληξε σε αυτοδυναμία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλαμβάνοντας το ποσοστό της τάξης του 39,6% και σε μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που έλαβε ένα ισχυρό ποσοστό, 31,6%. Κάνουμε λόγο δηλαδή για μια διαφορά που αγγίζει μόλις το 8%. Μια διαφορά που ανέτρεψε την προϋπάρχουσα πεποίθηση για διψήφια διαφορά και στρατηγική ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να συγκρίνω ποσοστά ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών (αν και πραγματικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α χαίρει μιας θεαματικής ανόδου του ποσοστού του) διότι όπως έχει ειπωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του, το διακύβευμα κάθε κάλπης διαφέρει.

Θα συγκρίνω όμως το ποσοστό που χάρισε την πρωτιά στη ριζοσπαστική αριστερά τον Σεπτέμβρη του 2015, ποσοστό που ανέρχεται στο 35,46% δηλαδή μόλις 4 μονάδες περισσότερες από εκείνες που συγκέντρωσε σε αυτές τις εκλογές.

Η πενταετία που πέρασε ήταν μάλλον η δυσκολότερη στιγμή της μεταπολίτευσης κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Κρίσιμες αποφάσεις, πρωτόγνωρες ενέργειες [και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αρκετά ριζοσπαστικές (βλ. ορκωμοσία με πολιτικό όρκο)], πρώτη φορά αριστερά, αναπάντεχες κινήσεις και προοδευτικά βήματα.

Πολλοί έσπευσαν από την πρώτη μέρα της (προηγούμενης) κυβέρνησης να ασκήσουν κριτική και να διατυπώσουν (αρκετά εσπευσμένα) συμπεράσματα, τακτική που δεν σταμάτησαν να ακολουθούν στιγμή μέσα στη περίοδο 2015-2019 που κυβερνούσε η αριστερά, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.

Μίλησαν όλοι για λαϊκισμό, για ασέβεια προς την λαϊκή ετυμηγορία (λόγω δημοψηφίσματος), για δημαγωγικό λόγο, για εξαπάτηση, για παρεμπόδιση στο έργο της δικαιοσύνης, για μιντιακό σύστημα που υποστηρίζει φανατικά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για προδοτική συμφωνία, για καταστροφή της μεσαίας τάξης, μίλησαν για κότερα, για πούρα, για συνωμοσίες, για «μαδουρισμό» και πρόσφατα μίλησαν και για «τσιγαρίλες» και «χασισοκαπνά».

Στοιχεία – σοκ για τα εισοδήματα των Ελλήνων

Αυτή ήταν η αντιπολίτευση που είχε το κυβερνών κόμμα απέναντι του. Κι αυτό ήταν το ισχυρότερο λάθος αν θέλετε, διότι απέναντι στον μιντιακό πόλεμο, στη προπαγάνδα, στα fake news, στην άσκηση μικροπολιτικής πάνω σε εθνικά ζητήματα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε να αντιδράσουν.

Έχασαν την επαφή με την κοινωνία, καθώς βρίσκονταν απορροφημένοι στην επίτευξη της βασικής υπόσχεσης που «έταξαν» στο λαό προεκλογικά, την έξοδο από τα μνημόνια, -την οποία και πέτυχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- αλλά του κόστισε πολύ.

Πολλά ψέματα και πολλές ανακρίβειες από την μεριά της αντιπολίτευσης, χωρίς να αναφέρομαι αποκλειστικά στην ΝΔ αφού έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δημιουργήθηκε ένα αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α μέτωπο, από όλα τα κόμματα εντός ή εκτός της Βουλής και με την στήριξη φυσικά της μεγαλύτερης μερίδας του τύπου και της τηλεόρασης.

Ψέματα που δεν διαχειρίστηκε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση και της κόστισε αυτή την ήττα, που μπορεί τελικά να είναι και λυτρωτική, αφού πρόκειται να ακολουθήσει μια περίοδος ανακατατάξεων μέσα στο κόμμα και επαναπροσδιορισμού, που σίγουρα ήταν αναγκαία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του όπως προείπα δεν έχασε λόγω αναποτελεσματικότητας και δυσπραγίας, γιατί αυτό κανένας δεν μπορεί να τους το καταλογίσει.

Ως και η νέα κυβέρνηση παραδέχτηκε την άποψη ότι δεν παραλαμβάνει καμένη γη και δεν πρόκειται να υποστηρίξει τέτοιο αφήγημα.

Όχι ότι θα μπορούσε κιόλας με 37δις. μαξιλάρι στα κρατικά ταμεία, με βιώσιμο ασφαλιστικό, την ανεργία να έχει πέσει από το 28% στο 18% και με συνεχή πτωτική τάση, με τον τουρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά και με τα συνεχόμενα ρεκόρ που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή περίοδο μετά από 10 χρόνια και με μια οικονομία σε ανάπτυξη τα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν και μάλιστα με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον μέσο όρο των χωρών-μελών της ευρωζώνης…

Από την κρίση του 2009 στην έξοδο του 2018

Κι ενώ λοιπόν όλοι έμαθαν ότι «ο Τσίπρας είναι προδότης», ότι «ο Τσίπρας κάνει διακοπές στα κότερα με πούρα», ότι «ο Πολάκης καπνίζει» και ότι «η Δούρου φταίει», ένας αναίσχυντος και άνευ προηγουμένου πόλεμος δηλαδή, κανένας δεν έμαθε για τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης ή για να το θέσω σωστότερα τα μίντια δεν θέλησαν να τα μάθει ο κόσμος και το γιατί φυσικά μπορείτε να το απαντήσετε μόνοι σας…

Μιλάμε για επικοινωνιακή ήττα του κόμματος και πιθανώς να μη χωράει και δικαιολογίες. Όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως αυτή η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους αδύναμους, δεν έδωσε δικαιώματα που έπρεπε από καιρό να έχουν δοθεί στις μειονότητες.

Αναφέρομαι φυσικά στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, την παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, στο δικαίωμα αναδοχής από τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και στη νέα πλατφόρμα αναδοχής που διευκολύνει κατά πολύ τις διαδικασίες, στη προστασία της πρώτης κατοικίας, στη κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους και τις νέες, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην πρόσληψη δασκάλων στην ειδική αγωγή, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για τους ηλικιωμένους, την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, στη μείωση ΦΠΑ, στο νέο -προοδευτικό- σύστημα εκπαίδευσης και στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και στην κατάθεση της μόνιμης 13ης σύνταξης (δώρο Πάσχα).

Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα μέτρα που η απερχόμενη κυβέρνηση πήρε όχι μόνο για τους φτωχότερους αλλά και για τη λεγόμενη μεσαία τάξη, που ποικίλει από ιδεολογία σε ιδεολογία.

Τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ για την μεσαία τάξη;

Και εξηγώ: πρόσφατα η κ.Μπακογιάννη μας ανακοίνωσε, ότι για την ΝΔ μεσαία τάξη είναι όσοι «καθαρίζουν» 30-70χιλιάδες ετησίως, δηλαδή λιγότερο από το 9% του συνολικού πληθυσμού. Για να εξηγούμεθα και να μη παρεξηγούμεθα, μεσαία τάξη για εκείνους δεν είναι τα 10-20χιλ.

Ξεχωριστή και άκρως σημαντική επιτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης είναι και η συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τερματίζει κάθε αλυτρωτική διάθεση ενώ διαχωρίζει την αρχαία Μακεδονία, τον πολιτισμό και την ιστορία της από τους βόρειους γείτονές μας, στην Βόρεια Μακεδονία.

Μια συμφωνία κατάπτυστη με βάση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ξεπουλάει τη Μακεδονία (την οποία η ΝΔ χάρισε ουσιαστικά χρόνια πριν, έκτος και αν πάσχετε από άνοια ή δεν είστε σωστά ενημερωμένοι ως οφείλετε βέβαια ως υπεύθυνοι πολίτες), που αμαυρώνει την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι η ίδια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής, για αυτήν βραβεύτηκε τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Ζ. Ζάεφ, και χάρη σε αυτή ο Α.Τσίπρας χαρακτηρίστηκε από τον Β. Σόιμπλε ως statesman. Είναι η ίδια ακριβώς συμφωνία που ενώ η ΝΔ δεσμεύτηκε να καταργήσει, τελικά θα αρκεστεί στην αυστηρή τήρησή της και τελικά όλοι βλέπουμε -εκτός αν φοράμε παρωπίδες βέβαια- την αποκαθήλωση των μακεδονομάχων της ΝΔ. Μάλιστα δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε καν μια βδομάδα για την πλήρη κωλοτούμπα της Κυβέρνησης της ΝΔ και μάλιστα στην διεθνή σκηνή, στο συνέδριο του Economist, διά στόματος του νέου ΥΕΘΑ και του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών. Βλέπε το σχετικό: Οι Μακεδονομάχοι που έγιναν γατάκια!!!

Κάνοντας μια αναδρομή στο σύντομο παρελθόν θα θυμηθούμε μακρόχρονες συσκέψεις με τους Ευρωπαίους, μια Ελλάδα σε θέση του μαύρου προβάτου της Ευρώπης, τον Α.Τσίπρα εξαιρετικά αντιπαθή σε όλους τους εταίρους, ένα δημοψήφισμα που ο Α.Τσίπρας χρησιμοποίησε για να πετύχει τις ευνοϊκότερες δυνατές μεταρρυθμίσεις για το 3ο μνημόνιο, μια επανεκλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Σεπτέμβρης 2015) και επιστρέφοντας ξανά στη σύγχρονη πραγματικότητα συναντάμε μια χώρα με διεθνή ερείσματα και έναν απερχόμενο πρωθυπουργό συμπαθή σε όλο τον κόσμο (τουλάχιστον στον προοδευτικό) και με αναγνώριση των ηγετικών του ικανοτήτων. Σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα.

Μάλλον, κάτι έκανε πολύ καλά. Μάλλον, ξεβόλεψε αρκετούς (βλέπε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων). Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε αυτές τις εκλογές κέρδισε την νεολαία και η ΝΔ τους 55+ και τους συνταξιούχους. Τώρα όλοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη και πολιτική αλλαγή μέσα από τον Κ.Μητσοτάκη και την ΝΔ.

Μέσα στην χώρα τουλάχιστον, γιατί έξω είναι ο «μικρός Κούλης», ένας «μη χαρισματικός γόνος μιας αρκετά παλιάς εμπλεκόμενης με τα πολιτικά οικογένειας».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν υπουργός την περίοδο πριν την διακυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οδήγησε στη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων και στην υποανάπτυξη.

Τώρα μας μιλάνε για τσιγαρίλα μέσα στο Μαξίμου και κλειδωμένες πόρτες, γιατί «αυτό παρέλαβε» από τον Α.Τσίπρα. Πάλι καλά γιατί ο Α. Τσίπρας είχε παραλάβει μια χώρα στα όρια της πτώχευσης, που δεν έβγαζε τον μήνα, με 28% ανεργία, με ανθρώπους να τρώνε στα συσσίτια και από τα σκουπίδια, με μια αξιολόγηση που δεν έκλεινε και με παθητικά δημόσια ταμεία, αδειανά.

«Ανήκω στο 31.6% που έχει μνήμη»: Ανήκω στο 31.6% που έχει μνήμη και δεν πιστεύει, πως η ιστορία αυτής της χώρας ξεκίνησε το 2015

Ανήκω στο 31,6% που έχει μνήμη και δεν πιστεύει, πως η ιστορία αυτής της χώρας ξεκίνησε το 2015. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πλέξω έναν διθύραμβο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, απλώς αναγνωρίζω, ότι ήταν η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τα αδύναμα παιδιά της.

Αναγνωρίζω τα λάθη που έκανε αυτό το κόμμα στην προσπάθεια να σώσει τη χώρα, αλλά θυμάμαι και τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, θυμάμαι τα συσσίτια, την ανεργία στο 28% (που έφτασε ο ΣΡΖ στο 18%), την μετανάστευση και το brain-drain σωρηδόν, την χαμένη ελπίδα για το αύριο και αυτά ήταν λάθη που δεν ζήτησαν ποτέ τη συγχώρεση του λαού, ήταν λάθη που οδήγησαν την χώρα στην απόλυτη εξαθλίωση κι όχι σε ξέφωτο.

Βάζουμε λοιπόν μια άνω τελεία και αναμένουμε τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα, αφού συγκέντρωσε ήδη την ενημέρωση και τον έλεγχο της πληροφορίας (ΕΥΠ) στα χέρια της (όχι ότι δεν την είχε από πριν) και προχώρησε σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης καθόλου μικρό και καθόλου ευέλικτο και σύγχρονο όπως είχε υποστηρίξει ότι θα κάνει και μάλιστα με στελέχη που κάποια από αυτά θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν και ως εκπρόσωποι διαφόρων ολιγαρχών και επιχειρηματικών συμφερόντων που βρίσκονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον.

Όμως, επειδή μάλλον είμαι αθεράπευτα ρομαντική (στα πολιτικά) κι επειδή ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει πολύ ελπιδοφόρα, δίνω στην νέα κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να με διαψεύσουν…

Πηγή: cretadrive.gr