24 Φεβ 2017

«Προνομοθέτηση» μέτρων για το χρέος ζητά το ΔΝΤ από το Βερολίνο


Την άμεση και ακριβή περιγραφή των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους, ακόμη κι αν η εφαρμογή τους γίνει αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. 
Παράλληλα, αποκάλυψε, πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


 Ο Τζέρι Ράις σημείωσε, πως η θέση του ταμείου για προκαταβολική δέσμευση των ευρωπαίων σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εκφράστηκε και στην ανακοίνωση μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ καλωσόριζε την πρόοδο που επετεύχθη, ωστόσο σημείωνε, πως «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος, για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Τζέρι Ράις τόνισε, πως η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε στη Μέρκελ πως το ΔΝΤ επιθυμεί να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά μόνο αν υπάρχουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. «Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές εδώ και καιρό», είπε, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να προαποφασιστεί ακόμη κι αν ενεργοποιηθεί αργότερα.

«Το θέμα του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε και διεμήνυσε, ότι η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και πως μόνο μετά από συμφωνία και στα δύο πεδία το ταμείο θα μπορέσει να παρουσιάσει μια πρόταση στο ΔΣ για παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, διέψευσε τα ρεπορτάζ, που έκαναν λόγο για συμφωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ, ώστε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Τζέρι Ράις αρνήθηκε να δώσει μια απάντηση, αναφέροντας πως θα πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε, ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινίσεις.

Αναφορικά με το θέμα των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής πριν τον Απρίλιο, όταν και θα δημοσιοποιηθούν οι νέες προβλέψεις, με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημέρωση ότι θα εκδώσουμε νέες προβλέψεις για την Ελλάδα».