Μια θεωρητική συζήτηση και ιδιαίτερα μια φράση του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, για τη δραχμή, έγινε αφορμή να ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση με στελέχη της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε στο θέμα με νέα δήλωση, διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή».
Αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Ξυδάκης ανέφερε: «νομίζω, ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, πέρα από το οποίο δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Και δεν είναι πολιτικές αντοχές, είναι οι φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω, ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική, εθνική, τέτοια που δεν έχει γίνει όλα αυτά τα επτά χρόνια».
Ερωτηθείς, αν αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στη Βουλή απάντησε: «πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή. Δεν μπορεί να συζητούν οι άνθρωποι στα καφενεία, στα σπίτια τους και να μην κουβεντιάζουν οι αιρετοί».
«Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε η οποιαδήποτε κουβέντα. Εγώ είχα πει μια κουβέντα με ένα ιστορικό βάθος ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε. Όχι λόγο δραχμής αλλά επειδή το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε η χώρα αυτή. Υπήρχε 200 χρόνια πριν μπούμε στο ευρώ. Κάπως ζούσαμε. Όταν λες μια κουβέντα τέτοια και δαιμονοποιείται κι αρχίζεις και γίνεται σούργελο σε κάθε μέσο…», συμπλήρωσε ο Νίκος Ξυδάκης.
Στην παρέμβαση του δημοσιογράφου ότι «εξαρτάται πώς τη βάζεις», ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε: «ιστορικά τη βάζεις. Ότι δεν υπάρχουν ταμπού, ότι πρέπει να κουβεντιάζουμε για το μέλλον και τη μοίρα ενός λαού, ενός έθνους. Πρέπει να συζητάμε, να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία, να βλέπουμε το ιστορικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τώρα και τους συσχετισμούς».
Στην ερώτηση αν «μπορούμε να κάνουμε μια κουβέντα τώρα που οι δανειστές μας κρατάνε από το λαιμό», ο Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε: «αν την ανοίξουν οι άλλοι, τι θα κάνεις, θα πεις, εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν την ανοίγει ο κ. Σόιμπλε;».
Οι αντιδράσεις
Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Πού το πάνε; Να μάς πουν τι ακριβώς εννοούν… Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit, όταν το λέμε εμείς;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. «Η συζήτηση αυτή πυροδοτείται από δηλώσεις προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών, να κάνει διευκρίνιση η κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Εντυπωσιάζομαι με τη δήλωση Ξυδάκη για τη δραχμή, είναι σαν να πρόκειται για κάτι απλό» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Πρόσθεσε, πως η συζήτηση αυτή κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα και τόνισε, πως «ένα κομμάτι της Αριστεράς έχει πολύ αφελή αντίληψη για το ζήτημα του νομίσματος».
«Ας μας πει ο κ. Ξυδάκης, έχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή ή πάλι με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης. Αντίδραση υπήρξε και από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!»
«Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται χάραξη κοινής εθνικής γραμμής και μια διαπραγμάτευση εφ΄όλης της ύλης για πριν και μετά το 2018. Διαφορετικά, βαδίζουμε προς αβέβαιες εξελίξεις και ξαναπροβάλλει, ο εφιάλτης του Grexit».
Απάντηση Ξυδάκη στις αντιδράσεις μέσω facebook:
Νίκος Ξυδάκης - Nikos Xydakis
7 ώρες ·
Περί δαιμονίων
Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.
Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Νίκος Ξυδάκης και με νέες δηλώσεις του, έξω από τη Βουλή, διευκρίνισε, πως «ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή». Ο κ. Ξυδάκης, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο στο περιστύλιο, τονίζοντας: «Κατ’ αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση, την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της».
[...]
Ο ελληνικός λαός «πρέπει να αποκτήσει ξανά με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο, όραμα και ελπίδα, τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ», σημείωσε. «Αφήνετε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο για δραχμή», σχολίασε ο δημοσιογράφος. «Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr