Τάσος Δασόπουλος
Εξαντλητικά πλεονάσματα για δέκα χρόνια, μειωμένο αφορολόγητο και σκληρή στάση Ευρωπαίων από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως είναι η πρόταση που φέρνουν οι δανειστές στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρει η Ελλάδα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Μείωση του αφορολόγητου από το 2018 και 10ετή λιτότητα με αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ετοιμάζονται να προτείνουν οι θεσμοί, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η πρόταση αυτή είχε τεθεί προφορικά με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Τώρα αναμένεται να έρθει και γραπτή με περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι θεσμοί φαίνεται να επιλέγουν τη μείωση του αφορολόγητου ως το «κλειδί» για την άρση του αδιεξόδου. Ζητούν από την Ελλάδα, να ψηφίσει άμεσα την μείωση του αφορολόγητου, σε επίπεδα που καλύπτουν τα μισά από τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Με άλλα τα μέτρα, που θα ψηφιστούν, θα πρέπει να έχουν καθαρή δημοσιονομική απόδοση περίπου 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ). Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ζητούν να μείνει ως προληπτικό και να εφαρμοστεί μόνο αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 .
Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του «μεσοπρόθεσμου» διαστήματος, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η πρόταση των θεσμών, αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Θέλουν την Ελλάδα, να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε συνεχόμενα χρόνια (από το 2018 μέχρι και το 2023). Στη συνέχεια ο στόχος θα μειωθεί οριακά στο 3% του ΑΕΠ και θα ισχύσει από το 2024 έως και το 2028 .
Όπως είναι προφανές, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ μακριά από την προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου, που ήθελε, ο στόχος να διατηρείται όχι περισσότερο από 3 χρόνια και στην συνέχεια να μειώνεται τουλάχιστον κατά 1% στο 2,5% του ΑΕΠ.
Δίνουν το χρέος
Αν η Ελλάδα αποδεχθεί αυτές τις δεσμεύσεις, τότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι έτοιμοι να επιφορτίσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με το καθήκον να εξειδικεύσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με την ολοκληρωμένη λύση για το χρέος, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει άμεσα διμερή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσει το ταχύτερο δυνατό το δικό του πρόγραμμα, θέτοντας βέβαια και τις δικές του απαιτήσεις.
Παράλληλα, βέβαια, η ολοκληρωμένη λύση για το χρέος θα έλυνε τα χέρια της ΕΚΤ, να εντάξει στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, θα άνοιγε και το θέμα για τον περιορισμό της έκπτωσης με την οποία δέχεται τα ομόλογα των εμπορικών τραπεζών ως εγγυήσεις για τον δανεισμό τους.
Δύσκολες αποφάσεις
Πλέον, οι αποφάσεις θα περάσουν εξ ολοκλήρου στην πλευρά της Ελλάδας. Με το που θα γίνει αποδεκτή η πρόταση, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Παράλληλα, θα πρέπει να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος της ψήφισης πρόσθετων μέτρων με έναρξη εφαρμογής το 2018, ενώ υποτίθεται ότι το πρόβλημα που θα έπρεπε να λύσει, ξεκινούσε από το 2019
Αν πάλι αρνηθεί και επιμείνει στην ιδέα του μακροχρόνιου κόφτη και την περιγραφή προληπτικών μέτρων, τότε θα πρέπει να περιμένει, ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναγίνει θρίλερ για γερά νεύρα. Κοινοτικές πηγές μιλούν για την καλύτερη δυνατή πρόταση με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές σε τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η καθυστέρηση ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις θα οδηγούσε στην απώλεια άλλης μια χρονιάς για την ελληνική οικονομία και, ίσως, στο τέλος και στην απώλεια και της χρηματοδότησης του προγράμματος.
ΠΗΓΗ: news247.gr