16 Δεκ 2016

Spiegel: O Τσίπρας επέστρεψε στον ρόλο του επαναστάτη

 
Τον παλιό Τσίπρα να έχει επιστρέψει βλέπει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, εκτιμώντας πως κάνει εκ νέου την επανάστασή του και επιχειρώντας να κάνει προβλέψεις για την κατάληξη της.
«Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.


Στο άρθρο επιχειρείται να σκιαγραφεί, η νέα ρήξη που έχει προκύψει με το Βερολίνο και μερίδα των θεσμών, με αφορμή τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για τη «13η σύνταξη» και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, κίνηση που προκάλεσε το πάγωμα των μέτρων για το χρέος.

«Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ρόλος του πιστού μεταρρυθμιστή των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ηταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στον ρόλο του επαναστάτη και ενεργεί ελεύθερα. «Κατά την γνώμη του, μπορεί μόνο να κερδίσει».

Ποιά θα είναι όμως η κατάληξη; Σύμφωνα με το Spiegel, δύο είναι τα ενδεχόμενα: «Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει την δημοτικότητά του και θα του αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής. Αν οι δανειστές δεν "παίξουν", ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές - παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».

Wall Street Journal: Αν ο Τσίπρας πάει σε εκλογές, θα πέσει

Η Wall Street Journal (WSJ), ασχολείται επίσης με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κάνοντας τη δική της πρόβλεψη περί του αποτελέσματος ενδεχόμενων εκλογών.

Αναφερόμενη στον νέο πόλεμο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις παροχές Τσίπρα, η αμερικανική εφημερίδα γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του στην χώρα που μαστίζεται από την ύφεση» και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τις ελπίδες του για έναν συμβιβασμό μέσα στον μήνα να σβήνουν, σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν έχει πάρει την απόφασή του και αναμένεται να επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αναφέρουν οι πηγές».

Και τι προβλέπει, πως θα γίνει στην περίπτωση αυτή: «Αν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη, ότι όποια κυβέρνηση και να αναλάβει, θα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες με τους σκληρούς όρους που βάζει το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου επιθυμεί η Γερμανία. Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα λιτότητας, αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ. Η επιμονή του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την απροθυμία της Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έφεραν τον Τσίπρα σε δύσκολη κατάσταση, γράφει.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr