Φίλε μου Πιτσιρίκο, σπανίως και σε λίγα ζητήματα διαφωνούμε. Θυμάμαι, για παράδειγμα, ζητήματα όπως το βασικό εισόδημα και η αξία των δημοψηφισμάτων στην λεγόμενη «άμεση» δημοκρατία. Νομίζω, ότι τώρα υπάρχει ακόμα ένα...
θέμα, που αφορά τον ρόλο του πρώην ΥΠΟΙΚ κυρίου Γιάνη Βαρουφάκη.
Έχω την εντύπωση, πως πρέπει να δούμε την αληθινή εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη, με τα όμορφα και τα άσχημα που εκείνη έχει.
Τον «θαυμασμό» μου στις ικανότητες και στην κοσμοπολίτικη φυσιογνωμία του Βαρουφάκη τον είχα εκφράσει άλλωστε σε ένα παλαιότερο κείμενο, που σου είχα στείλει με τίτλο «Θωρηκτό Αβέρωφ».
Είναι λοιπόν αλήθεια, πως ο Γιάνης είναι ένα εξαιρετικό, προικισμένο, ευφυές και ταλαντούχο άτομο.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι δεν υπήρξε παιδί του Συριζαίϊκου κομματικού σωλήνα, ότι έπεσε (ως ένα βαθμό) θύμα εκμετάλλευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, ότι υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, αποκτώντας μάλιστα για λίγο και χαρακτηριστικά λαϊκού ήρωα.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι προσπαθούν με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο, να φορτώσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη όλα τα κακά και στραβά, που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να την βγάλουν καθαρή όλοι οι μεγάλοι ένοχοι του μνημονιακού εγκλήματος.
Όμως, εξίσου αλήθεια είναι, πως ο Βαρουφάκης υπήρξε ο πρώτος από τους τότε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν για κατά 70% σωστό και αποδεκτό μνημόνιο, που υπέγραψε μαζί με τον Τσίπρα την συμφωνία-παράταση του προηγούμενου μνημονίου τον Φεβρουάριο του 2015, που (αν και εκ των υστέρων δήλωσε, ότι δεν συμφωνούσε με την κυβερνητική αυτή επιλογή) εν τούτοις δεν παραιτήθηκε, βάζοντας το βάρος του προσωπικού του κύρους να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Τσίπρα.
Δεν παραιτήθηκε (συνεχίζοντας να διευκολύνει την πώληση της παραμύθας του Σύριζα) ακόμα κι όταν ο Τσίπρας τον αντικατέστησε ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις από τους Δραγασάκη και Τσακαλώτο.
Παραβλέπω τα προφανή του λάθη στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και κυρίως ότι δεν επέμενε (ως όφειλε σαν «αριστερός» οικονομολόγος που ήταν) στην άμεση εφαρμογή των capitals controls, αμέσως μετά την απόφαση του Ντράγκι να μην δέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα λίγο πριν την αρχική συμφωνία του Φλεβάρη.
Το bank run μεταξύ Γενάρη και Ιούλη του 2015 (περίπου 80 δισ.) διέλυσε κάθε διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Θα μου πεις, βέβαια, πως αυτή ήταν μια απόφαση που έπρεπε να την πάρει (και δεν την πήρε τελικά) ο Τσίπρας.
Θα σου πω, ότι έχεις δίκιο ως προς αυτό, όμως ο Βαρουφάκης (που είχε γράψει και μιλήσει για όλα αυτά παλαιότερα) θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
Τώρα ,στην κόντρα του με τον Μοσκοβισί, ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης πως τον πολεμούν, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το τρίτο (το «αριστερό») μνημόνιο.
Όμως, ούτε αυτό είναι εντελώς αλήθεια.
Πρώτον την Δευτέρα μετά την Κυριακή του δημοψηφίσματος, ο Βαρουφάκης (που σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα είχε καταλάβει όλα) δεν παραιτήθηκε, ούτε βγήκε δημόσια να καταγγείλει την προδοσία του Τσίπρα.
Απλά, δέχτηκε να αντικατασταθεί από τον Τσακαλώτο, πλέκοντας του μάλιστα το εγκώμιο κατά την τελετή της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.
Στην πρώτη δύσκολη για τον Τσίπρα ψηφοφορία στην Βουλή, όπου αποφασίστηκε να πάνε Τσίπρας-Τσακαλώτος στην σύνοδο κορυφής και να φέρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, ο Βαρουφάκης έμεινε στο σπίτι στην Αίγινα, προφασιζόμενος «προσωπικούς λόγους».
Αντιθέτως, Κωνσταντοπούλου και λοιποί βρέθηκαν στην Βουλή και τοποθετήθηκαν ενάντια στην πρόταση του Τσίπρα.
Όταν ο Τσίπρας γύρισε πίσω με τον έρπητα και την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, κατατέθηκαν στην Βουλή δύο πακέτα με τα προαπαιτούμενα.
Στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε «όχι».
Στις 23/7/2015, όμως, που έγινε η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων ο Βαρουφάκης ψήφισε «ναι».
Αφού πέρασαν τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές φέρνει στην Βουλή την παραμονή του δεκαπενταύγουστου το τρίτο μνημόνιο.
Περνά με 222 «ναι» (κυβερνητικοί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ).
Κατά ψήφισαν 64 βουλευτές (ΚΚΕ, ΧΑ, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Γιάνης Βαρουφάκης).
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο.
Όμως κάποιους η Ιστορία τους κρίνει, όχι μονάχα από αυτό που κάνουνε, αλλά και από αυτό θα μπορούσαν να κάνουν και δεν τόλμησαν.
Τους πρώτους μήνες του μοιραίου, όπως αποδεικνύεται, 2015 ο Βαρουφάκης ήταν ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που με ένα «όχι», με μία παραίτηση θα μπορούσε να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.
Δεν το έκανε, για λόγους που είναι καθαρά δικοί του.
Και τώρα πια εντελώς αδιάφοροι.
Το ξέρω πως ο Γιάνης έχει αρκετούς fan και ίσως το κείμενο αυτό τους ενοχλήσει λίγο.
Όμως, πιστεύω, ότι τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ότι είναι αληθινό» κολλάνε παντού και πάντα.
Φιλιά πολλά από την Εσπερία
Ηλίας
(Αγαπητέ Ηλία, έγραψα ένα κείμενο με αφορμή τα σχόλια του Πιερ Μοσκοβισί για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει παραδεχτεί τα λάθη που έκανε. Τα έχει αναφέρει ένα-ένα. Δεν κρύφτηκε, ούτε υποστήριξε πως δεν έκανε λάθη. Βέβαια, ο Βαρουφάκης ήταν μέλος μιας κυβέρνησης, δεν ήταν δικτάτορας να αποφασίζει μόνος του. Και ξεχνάς, στα όσα αναφέρεις, πως υπήρχε και μια άλλη πλευρά. Δεν ήταν μόνη της η Ελλάδα στο τραπέζι. Και η άλλη πλευρά αθέτησε τις υποσχέσεις της. Πάντως, εγώ επιμένω πως ο Βαρουφάκης αποδείχτηκε εξαιρετικός παίκτης. Αλλά ο Τσίπρας ήταν «στημένος» από πριν. Κι αυτό ο Βαρουφάκης δεν το ήξερε, όπως δεν το ήξεραν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πια στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο Τσίπρας δεν είχε ως επιλογή τη ρήξη, ο Βαρουφάκης -ή κάποιος άλλος- δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ρήξη. Η δήλωση του Βαρουφάκη για την έκπληξη που ένιωσε το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν μπήκε χαρούμενος στο Μέγαρο Μαξίμου και τους είδε σχεδόν όλους με τα μούτρα κάτω, δεν έχει διαψευστεί από κανέναν. Δεν έχει διαψευστεί, γιατί έτσι ακριβώς έγινε. Ο Βαρουφάκης δεν έδρασε εγωιστικά, ούτε φέρθηκε σαν πριμαντόνα. Ήταν μέλος μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και το σεβάστηκε. Δεν σκέφτηκε τον εαυτό του, σκέφτηκε το κοινό καλό. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο, πως, αν και ο Βαρουφάκης έχει δεχτεί άπειρες ύβρεις και ειρωνείες, ήταν πάντα ευγενικός και κύριος. Για εμένα, αυτό λέει πάρα πολλά για τον άνθρωπο. Κάνε μια σύγκριση του Βαρουφάκη με το πολιτικό προσωπικό της χώρας σήμερα. Ηλία, εγώ έγραψα πως ο Βαρουφάκης δεν πρόδωσε. Σε αυτό, νομίζω πως συμφωνείς. Ηλία, ο Βαρουφάκης ήταν το σωστό πρόσωπο στη σωστή θέση. Αλλά το παιχνίδι όχι μόνο ήταν στημένο αλλά είχε χαθεί πριν καν ξεκινήσει. Να είσαι καλά, Ηλία. Και να θυμάσαι πως το έθνος αγαπά τα ψέματα. Μόνο.)
(Ηλία, ο Βαρουφάκης μπορεί να ήταν ο «Παίκτης» που αναζητούσα στις 28 Απριλίου του 2010.)
ΠΗΓΗ: pitsirikos.net