19 Οκτ 2016

Πόλεμος σε δύο μέτωπα για τις άδειες των καναλιών

 
Σε δύο παράλληλα μέτωπα, πολιτικό και δικαστικό, και σε τοξικό πλέον κλίμα, κορυφώνεται ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά τη χθεσινοβραδυνή απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών κατά του διαγωνισμού για τις...


άδειες, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα μπει στην επόμενη διάσκεψή του στην ουσία της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, με άδηλο όμως ακόμη τον χρόνο της τελικής του ετυμηγορίας.

Η απόφαση να γίνουν παραδεκτές οι προσφυγές ελήφθη με πλειοψηφία 16 προς 9 και ήταν κόντρα στην πρόταση του εισηγητή εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου που στην προηγούμενη διάσκεψη του ΣτΕ είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών.

Η διαδικασία στο ΣτΕ εξελίσσεται μέσα σε συνθήκες δικαστικού εμφυλίου και με παράλληλη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Τορπιλίζει ξανά το ΕΣΡ η ΝΔ

Στο πολιτικό μέτωπο, η μάχη μεταφέρεται το μεσημέρι στη Βουλή, όπου συγκαλείται στις 2 το μεσημέρι η διάσκεψη των Προέδρων στην ύστατη προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης. Πρόκειται, ωστόσο, για μια προσπάθεια εκ προοιμίου καταδικασμένη και τορπιλισμένη, καθώς η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει σε πολεμικούς τόνους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά.

Επανέρχεται η τροπολογία Παππά

Οι πληροφορίες, δε, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν, πως, εάν (όπως όλα δείχνουν) δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση του ΕΣΡ, θα επανακατατεθεί άμεσα η τροπολογία Παππά, η οποία προβλέπει διαδικασίες εξπρές, για το κλείσιμο όσων καναλιών δεν πήραν άδειες. Κατά ορισμένες πηγές, δε, είναι πιθανό να υπάρξει και προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, με τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, με την οποία και θα καταγγείλει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία Παππά είχε αποσυρθεί τη νύχτα της Παρασκευής με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκειμένου να δοθεί το περιθώριο για μια τελευταία έστω προσπάθεια συναίνεσης και συγκρότησης του ΕΣΡ. Οι βασικοί άξονες της τροπολογίας προβλέπουν «λουκέτο» σε όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί, πέντε ημέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τελεσίδικα τους 4 νόμιμους νέους καναλάρχες. Για όσους δεν συμμορφωθούν, προβλέπονται βαριά πρόστιμα και ποινές, ενώ κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων η ενεργοποίησή της προσδιορίζεται χρονικά σε περίπου έναν μήνα.

Οι πιέσεις των νέων καναλαρχών

Η πίεση για άμεση εκκαθάριση του τηλεοπτικού τοπίου κορυφώνεται και από την πλευρά των 4 υπερθεματιστών, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητούν εγγυήσεις και διασφαλίσεις για την επένδυσή τους. Το νέο πλαίσιο και η έναρξη της λειτουργίας του έχει συζητηθεί και στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τους πλειοδότες της δημοπρασίας, με τελευταίο το χθεσινό του ραντεβού με τους εκπροσώπους της πλευράς Μαρινάκη στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας του ομίλου.

Εως την έκδοση της υπουργικής απόφασης εκτιμάται, ότι θα έχει εκδοθεί και η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού, εν μέσω ωστόσο συνθηκών κλιμακούμενης πόλωσης.

Στα άκρα η κόντρα για τη Δικαιοσύνη

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν και χθες σκληρές κατηγορίες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό». Οι καταγγελίες της ΝΔ έγιναν με αφορμή την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για πειθαρχική έρευνα σε βάρος δικαστή του ΣτΕ, που φέρεται να εγκαλείται για ευνοιοκρατία.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση των e-mails που κυκλοφόρησαν στον διαδικτυακό τύπο και εμπλέκουν τον δικαστή σε «ροζ ιστορία» και παρέμβαση υπέρ ευνοουμένης του, προκειμένου εκείνη να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Απαντώντας στη ΝΔ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη παρέπεμψε τις "σκοτεινές εποχές της ΝΔ και της κυβέρνησης Σαμαρά", τονίζοντας: «Η νομιμότητα θα επικρατήσει σε πείσμα όσων δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για χάρη της διαπλοκής».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του δικαστή εξαπέλυσαν και οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για «φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr