Ο Μάριο Ντράγκι γύρισε το (πρώτο τουλάχιστον) «κλειδί», που θα δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμενόταν αποφάσισε χθες την επαναφορά του waiver και μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί, εάν η κίνηση αυτή θα είναι όντως και το πρώτο...
βήμα της μεγάλης αναστροφής για την ελληνική οικονομία.
Σε πρώτο χρόνο (και όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες) το θετικό αποτέλεσμα θα είναι πρωτίστως ψυχολογικό και θα λειτουργήσει ως μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές. Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ορίζει, ότι το waiver, δηλαδή η ρήτρα εξαίρεσης που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αποδέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα τεθεί ξανά σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου.
Αμεσο όφελος 150 εκ. ευρώ
Άμεσα, και από αυτή την κίνηση και μόνον, οι τραπεζίτες εκτιμούν, ότι το όφελος για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) και να τον μεταφέρουν στο ευρωσύστημα.
Το επόμενο βήμα, και πολύ πιο σημαντικό σε οικονομικούς όρους όφελος, θα καθοριστεί, από την απόφαση που θα λάβει επίσης στις 29 Ιουνίου για το ύψος του haircut (κουρέματος) που θα επιβάλει στα ελληνικά ομόλογα, που δέχεται ως εγγυήσεις (collateral). To κούρεμα αυτό επιβάλλεται σε όλα τα ομόλογα που είναι χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και γίνονται δεκτά κατά «παρέκκλιση», όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Από τον περασμένο Ιούνιο, δε, το ύψος αυτού του haircut είχε ανέβει στο 0,45%. Το καλό σενάριο αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της τραπεζικής αγοράς, να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 0,25% με 0,30% (προοπτική, που δείχνει εφικτή με βάση τα έως τώρα μηνύματα από την πλευρά της ΕΚΤ).
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Έτερη θετική εξέλιξη, που αναμένεται μετά την επαναφορά του waiver, είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους, ενώ το τελικό και μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ήτοι της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο συνδυασμός του waiver με την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση θα αποφέρει άμεσο όφελος περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος – η συμμετοχή όμως της χώρας μας στο QE δεν πρέπει να αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από το φθινόπωρο.
Οι πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη αναφέρουν, ότι η ΕΚΤ συνδέει άμεσα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τόσο με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας όσο (και κυρίως) με την επιτυχή ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.
Και η προϋπόθεση που φέρεται να βάζει ο Μάριο Ντράγκι είναι η πλήρης και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των δεσμεύσεων του προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στις ταχείες ιδιωτικοποιήσεις…