Ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος, ο επικεφαλής της ομώνυμης εταιρίας, την είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα (και σε καθόλου ανύποπτο χρόνο) ως την Lehman Brothers της Ελλάδας.
Με συνολικά χρέη περί τα 2 δις και ανοίγματα στην αγορά που φθάνουν τα 1 δις, με 13.000 εργαζομένους και 3.000 προμηθευτές και με μια ανοιχτή αίτηση «πτώχευσης εν...
λειτουργία» και προστασίας από τους πιστωτές της, η «Μαρινόπουλος» θα μπορούσε όντως να μετατραπεί στη βόμβα, που θα διαλύσει το ελληνικό λιανεμπόριο.
Όμως, όλες οι δυνάμεις του τραπεζικού, πολιτικού και επιχειρηματικού σύμπαντος βρίσκονται από χθες σε κόκκινο συναγερμό, για να αποτραπεί το «λουκέτο» στην, πάλαι ποτέ πανίσχυρη, αλυσίδα σούπερ μάρκετ (ένα λουκέτο, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανεξέλγκτο ντόμινο για την ήδη αναιμική ελληνική οικονομία).
Η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές
Τα δύο επόμενα 24ωρα, έως την Παρασκευή, οπότε και θα συζητηθεί το αίτημα της εταιρίας για προστασία από τους πιστωτές της, είναι εξαιρετικά κρίσιμα, για να βρεθεί η φόρμουλα διάσωσης της εταιρίας . Όλα τα πιθανά σενάρια συζητήθηκαν χθες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο εξυγίανσης και «εξορθολογισμού» των δανείων της Μαρινόπουλος που θα επιτρέψει την εξαγορά της είτε από ελληνική εταιρία (με πλέον γνωστό υποψήφιο την «Σκλαβενίτης»), είτε από ξένα funds.
Και αυτή καθ’ αυτή, άλλωστε, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αποτελεί μια κίνηση, που έχει στόχο, να κερδηθεί χρόνος κάποιων μηνών, χωρίς να γίνονται κατασχέσεις, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης.
Η ιστορία της πτώσης
Αποτελεί επίσης την κορύφωση ενός τριετούς επιχειρηματικού θρίλερ, που άρχισε με την επαναγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ από την Μαρινόπουλος από την γαλλική Carrefour.
Η πτώση και τα μεγάλα ανοίγματα προς τους προμηθευτές επιταχύνονταν παράλληλα σ’ αυτή την τριετία και η χαριστική βολή για τη Μαρινόπουλος ήρθε πριν από έναν χρόνο με την επιβολή των capital controls. Τότε, αποφασίστηκε το κλείσιμο περίπου 20 καταστημάτων πανελλαδικά, ενώ στο τέλος του χρόνου υπήρξε συμφωνία με τις τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολούθησε το deal με την Σκλαβενίτης, για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα αναλάμβανε τα 33 υπερ-μάρκετ της Μαρινόπουλος, η συμφωνία ωστόσο μπλόκαρε λίγους μήνες αργότερα λόγω σοβαρών νομικών προβλημάτων αλλά και του θολού τοπίου ως προς τα συνολικά ανοίγματα της εταιρίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το σχέδιο εμπλοκής της Σκλαβενίτης παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση να υπάρξουν «γενναίες επιλογές» από τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της Μαρινόπουλος και τη στήριξη του όποιου εγχειρήματος εξαγοράς. Στο παιχνίδι φέρεται να βρίσκεται και η Carrefour μέσω θυγατρικών της, ωστόσο, τα πάντα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και κρίνουν ως ιδιαίτερα υψηλά τα ρίσκα…